Δεν μας έφταναν οι «δικοί μας» ακροδεξιοί, τώρα έχουμε και τους «εισαγόμενους»…

Οι εξελίξεις σε σχέση με την προσφυγική κρίση στα σύνορα του Έβρου και στα νησιά, έχουν αποτελέσει πεδίο δράσης ακροδεξιών ομάδων που με το μανδύα των «αγανακτισμένων κατοίκων» επιτίθενται ενάντια σε πρόσφυγες, αντιφασίστες και εργαζόμενους σε ΜΚΟ. Παράλληλα είδαμε την εμφάνιση ακροδεξιών ομάδων από το εξωτερικό.

Βέβαια αυτοί οι «ξένοι» δεν ενοχλούν τους Έλληνες ακροδεξιούς, όπως τους ενοχλούν οι «ξένοι» που βρίσκονται από την άλλη πλευρά των συνόρων. Φαίνεται ότι αν κάποιος «ξένος» έχει καταφέρει να επιζήσει από πολέμους, δικτατορικά καθεστώτα και θέλει βοήθεια δεν είναι ευπρόσδεκτος, ενώ αν είναι νεοναζί, «απόγονος» του Χίτλερ και τον παρακολουθεί η Ιντερπόλ, είναι «αδερφός».

Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε μια σειρά πολύ ανησυχητικών γεγονότων σε Έβρο και νησιά.

Οι ακροδεξιές ομάδες κρούσης

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της δράσης των εγχώριων ακροδεξιών στη Μυτιλήνη ήταν τα περιστατικά «face control», κατά τα οποία ζητούσαν χαρτιά από τους διερχόμενους, αλλά και οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων.

Η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου 7/3 στη δομή εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας προσφύγων «One happy family» που βρίσκεται απέναντι από τον καταυλισμό Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης προκλήθηκε από εμπρησμό σύμφωνα με την πυροσβεστική. Δεδομένου του κλίματος των ημερών, η πρώτη σκέψη είναι ότι ο εμπρησμός ήταν έργο ακροδεξιών.

Στο στόχαστρο των ακροδεξιών μπήκε και το πλοιάριο Mare Liberum της ΜΚΟ «Sea watch» που δραστηριοποιείται στις θαλάσσιες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, το οποίο βρισκόταν δεμένο στη Σκάλα Λουτρών της Μυτιλήνης. Άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, έριξαν βενζίνη στο κατάστρωμα επιχειρώντας να του βάλουν φωτιά.

https://www.facebook.com/stonisi.gr/videos/504408507152922/

Την Παρασκευή 6 Μάρτη, εθελόντρια νοσηλεύτρια που προσφέρει υπηρεσίες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων της Σάμου αλλά και στο νοσοκομείο της Σάμου, κατήγγειλε ότι άγνωστοι πυρπόλησαν το αυτοκίνητό της. Μάλιστα, αυτή ήταν η τέταρτη επίθεση που έχει καταγραφεί κατά ΜΚΟ και ανθρώπων που δραστηριοποιούνται γύρω από το προσφυγικό.

Οι εγχώριοι νεοναζί σε ρατσιστικές περιπολίες…

Ανάμεσα σε άλλα, οι ρατσιστές και οι ακροδεξιοί παίζουν το τελευταίο διάστημα  και το ρόλο των «συνοριοφυλάκων», προσελκύοντας και στελέχη νεοναζιστικών οργανώσεων.

Πρώτος απ’ όλους ο νεοναζί υπόδικος ευρωβουλευτής Γ. Λαγός, πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής, που βρέθηκε στον Έβρο και συμμετείχε στις ρατσιστικές περιπολίες που πραγματοποιούν κάτοικοι για τον «εντοπισμό λαθρομεταναστών – τζιχαντιστών που περνούν κατά χιλιάδες τα σύνορα».

Δεν είναι ο μοναδικός νεοναζί που προσπάθησε να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Πριν λίγες μέρες δημιουργήθηκε μια σελίδα στο facebook με την ονομασία «Σύλλογος Κυνηγών Λαθρομεταναστών». Τα μέλη της σελίδας αναρτούσαν τα όπλα που έχουν στην κατοχή τους και τα συνόδευαν με σχόλια με την απαραίτητη δόση ρατσισμού.

Σύμφωνα με το e-thessalia.gr, ο διαχειριστής της σελίδας καλούσε σε αντισυγκέντρωση ενάντια στην αντιρατσιστική πορεία που έγινε την Πέμπτη 5 Μάρτη στο Βόλο, ενώ ταυτόχρονα οργάνωναν ταξίδι στον Έβρο μαζί με τα όπλα τους για να πραγματοποιήσουν και αυτοί περιπολίες στα σύνορα.

Προφανώς όλοι καταλαβαίνουμε ότι στόχος αυτών των περιπολιών είναι να ανοίξουν πυρ κατά των προσφύγων που θα επιχειρήσουν να διασχίσουν τα σύνορα για την «προστασία της πατρίδας». Βέβαια όταν ο διαχειριστής της σελίδας οδηγήθηκε στην Ασφάλεια Βόλου, έκανε αυτό που ξέρουν να κάνουν πολύ καλά οι νεοναζί: παρακάλαγε να τον αφήσουν ελεύθερο, λέγοντας  πως έκανε ένα απλό «λάθος».

…και οι εισαγόμενοι νεοναζί

Την ίδια ώρα όμως, «άρπαξαν» την ευκαιρία να εμφανιστούν και νεοναζιστικές ομάδες από το εξωτερικό, οργανώνοντας ταξίδια προς τα ελληνικά νησιά και τα σύνορα του Έβρου προκειμένου να ενισχύσουν τη δράση των ντόπιων ταγμάτων εφόδου. 

Η καταγγελία του γερμανικού αριστερού κόμματος Die Linke για συντονισμένες επιχειρήσεις από νεοναζιστικές ομάδες να προσεγγίσουν τα ελληνικά σύνορα, αποδείχτηκε αληθής. Αυστριακοί και Γερμανοί νεοναζί, μέλη των ακροδεξιών οργανώσεων του «Ταυτοτικού Κινήματος» (Identitarian Movemen) βρέθηκαν στον Έβρο και τη Μυτιλήνη.

Το «Ταυτοτικό Κίνημα» έχει έντονη παρουσία σε Γαλλία, Γερμανία και Αυστρία, ενώ έχει ισχυρούς δεσμούς με διάφορες νεοναζιστικές οργανώσεις. Σύμφωνα με το «Ταυτοτικό Κίνημα» οι άνθρωποι διαφορετικών εθνοτήτων δεν πρέπει να ζουν στην ίδια κοινωνία. Πάγια πρακτική τους είναι οι περιπολίες στους δρόμους για την «αποτροπή της βίας από τους μουσουλμάνους και την Αριστερά».

Στον Έβρο, Αυστριακοί νεοναζί του κόμματος IBÖ (Identitarian Movement of Austria) εμφανίστηκαν να κρατάνε ελληνικές σημαίες καθώς κι ένα πανό που έγραφε «Δεν θα κάνετε την Ευρώπη σπίτι σας». Ανάμεσά τους ο Μάρτιν Σέλνερ, ηγετική φιγούρα του IBÖ, αλλά και γνωστός για τη νεοναζιστική του δράση. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι του έχει απαγορευτεί η είσοδος στην Βρετανία με το Υπουργείο Εσωτερικών να ανακοινώνει ότι ο σκοπός της επίσκεψής του είναι να εξαπλωθεί το μίσος.

Τόσο ο ίδιος ο Σέλνερ, όσο και το IBÖ είχαν συνδεθεί με τον μακελάρη Τάραντ που σκότωσε 51 άτομα σε τεμένη της Νέας Ζηλανδίας. Όπως αποκαλύφθηκε, ο Τάραντ στο παρελθόν έχει κάνει δωρεές ύψους 1.500 ευρώ στο IBÖ, ενώ υπήρχε και ανταλλαγή αλληλογραφίας ανάμεσα στον ίδιο και τον Σέλνερ.

Ταυτόχρονα, στη Μυτιλήνη έκαναν την εμφάνισή τους μέλη του γερμανικού τμήματος του «Ταυτοτικού Κινήματος». Μέσα στους «επισκέπτες» ήταν και ο Μάριο Μίλερ, ο οποίος στο παρελθόν επιβιβάστηκε στο σκάφος C-Star προκειμένου να παρεμποδίσει πρόσφυγες να φτάσουν στην Ευρώπη. Τότε βέβαια και ενώ το σκάφος τους είχε πάθει βλάβη σε θαλάσσια περιοχή μακριά απ’ τις ακτές, τους είχε προσεγγίσει το «Sea Eye» που διέσωζε πρόσφυγες, λέγοντας ότι «Είναι καθήκον μας να βοηθάμε όσους κινδυνεύουν στη θάλασσα, ανεξάρτητα από την καταγωγή, το χρώμα του δέρματος και τη θρησκεία τους». Λόγω των ειρωνικών αυτών δηλώσεων, οι νεοναζί είχαν γίνει περίγελος πριν τρία χρόνια. Ωστόσο, εξαιτίας της νεοναζιστικής του δράσης, ο Μίλερ παρακολουθείται από την Ιντερπόλ.

Οι κάτοικοι της Μυτιλήνης πάντως, τους επιφύλασσαν μια «θερμή υποδοχή». Όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία των νεοναζί τους επιτέθηκαν, τραυματίζοντας έναν από αυτούς. Κατά την αποχώρησή τους, οι Γερμανοί νεοναζί ήταν τόσο προκλητικοί που φώναζαν «Θα σας κάνουμε ό,τι και στα Καλάβρυτα», αναφερόμενοι στη μαζική σφαγή των ναζί.

Όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα stonisi.gr, οι συγκεκριμένοι Γερμανοί νεοναζί δεν πήγαν απρόσκλητοι στη Μυτιλήνη, καθώς βρίσκονταν σε πλήρη συνεννόηση με τους ντόπιους ακροδεξιούς, γεγονός που αποδεικνύει τις διασυνδέσεις μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών ακροδεξιών. Σε κλειστή ομάδα στο facebook, τοπικό ακροδεξιό στέλεχος ενημέρωσε:

«ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΔΟΘΕΙ ΕΚΤΟΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ!!!

Από ΑΥΡΙΟ 5/3 και για λίγες ημέρες θα έρθουν στη Λέσβο φιλέλληνες ακτιβιστές από την Ευρώπη, γύρω στα 10 άτομα συνολικά (μεταξύ αυτών και δημοσιογράφοι πατριωτικών εντύπων) να συμπαρασταθούν τους νησιώτες ενάντια στην λαθρομετανάστευση, να βοηθήσουν την κατάσταση και να διαδώσουν το τι συμβαίνει πραγματικά εδώ στο νησί.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ, ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΜΠΕΡΔΕΨΕΤΕ ΜΕ ΜΚΟ

Ανήκουν στο Κίνημα “Γενιά της Ταυτότητας” (Generation Identitaire), ένα κίνημα που θέλει να ενώσει την Ευρώπη κατά της λαθρομετανάστευσης και προς το παρόν είναι σε Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία, Σερβία.

ΥΓ. Αν κάποιος από το νησί γνωρίζει καλά αγγλική ή γερμανικά ή γαλλικά ας επικοινωνήσει inbox, ίσως χρειαστεί».

Με άλλα λόγια, την ίδια ώρα που οι «αγανακτισμένοι κάτοικοι» προστατεύουν τη χώρα από την «εισβολή των μεταναστών» απαιτώντας να σφραγιστούν τα σύνορα, ανοίγουν τις αγκαλιές τους στους αλλοδαπούς νεοναζί, διευκολύνοντας και οργανώνοντας την παρουσία και τη δράση τους στα σύνορα και τα νησιά.

Ενωτική αντιφασιστική απάντηση απέναντι στις προκλήσεις των νεοναζί

Είναι πολύ καθαρό ότι πάνω σε αυτή την κρίση και την ένταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από προσφυγικό, κάθε λογής ακροδεξιοί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το κλίμα και να ενισχύσουν την εγκληματική τους δράση. Το κλίμα αυτό γίνεται ακόμα πιο ευνοϊκό όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει τα στραβά μάτια τόσο στις ακροδεξιές περιπολίες στον Έβρο, όσο και στην συντονισμένη παρουσία νεοναζί από το εξωτερικό.

Οι μαζικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, αλλά και η αντιφασιστική συγκέντρωση στη Μυτιλήνη αποτελούν πράγματι μια ανάσα, γιατί αποδεικνύουν τα αντανακλαστικά που υπάρχουν βαθιά στην κοινωνία.

Για να καταπολεμηθούν όμως οι ακροδεξιές προκλήσεις και τα τάγματα εφόδου χρειάζεται οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο από τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι με ευάλωτες ομάδες, οι αλληλέγγυοι/ες, η νεολαία και οι φορείς που δεν ανέχονται τέτοιες αντιλήψεις να συγκροτήσουν ένα αντιφασιστικό μέτωπο που θα δίνει μαχητικές απαντήσεις σε δυο επίπεδα.

Από τη μια στο επίπεδο του δρόμου, με τη δημιουργία ομάδων άμυνας με στόχο την απόκρουση των επιθέσεων κατά μεταναστών, προσφύγων, αλληλέγγυων και αντιφασιστών από τα τάγματα εφόδου.

Από την άλλη, με την καθημερινή μάχη και ενημέρωση μέσα στην κοινωνία, μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε σχολεία, σχολές και γειτονιές, που θα δίνουν απαντήσεις στα καθημερινά και κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι και οι πρόσφυγες που βρίσκονται στα νησιά, με το σχεδιασμό δράσεων, όπως κινητοποιήσεις, προβολές, συναυλίες κ.ά. Μόνο έτσι μπορεί να απομονωθούν οι φασιστικές ομάδες που προσπαθούν να παρέμβουν στα νησιά και οπουδήποτε αλλού.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα