Θεσ/νίκη: Συγκέντρωση σήμερα στις 5μμ στο Δημαρχείο για το ζήτημα του Νηπιαγωγείου

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση-κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Κατοίκων για την περιοχή της Αλυσίδας

Πιθανόν να γνωρίζετε πως ο παρατημένος και περιφραγμένος χώρος στη συμβολή των οδών Αλ. Σταύρου και Αλκμήνης στην περιοχή Χαριλάου (απέναντι από το κτίριο του παλιού εργοστασίου της «Aλυσίδας») προοριζόταν για την οικοδόμηση Νηπιαγωγείου, καθώς είχε δεσμευτεί και χαρακτηριστεί για χρήση εκπαίδευσης. Σύμφωνα με την απόφασή του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης στις 23/03/2021, το οικόπεδο θα αποχαρακτηριστεί και δυστυχώς θα επιστραφεί στους ιδιοκτήτες προς αξιοποίηση, γιατί ο Δήμος και η Κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι δεν έχουν επαρκείς πόρους για να τους αποζημιώσουν. 

Η διατήρηση του χαρακτηρισμού του οικοπέδου είναι πολεοδομικά και κοινωνικά αναγκαία. Η ίδια η επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης μας ενημερώνει ότι σε επίπεδο Δήμου υπάρχει επιτακτική ανάγκη για 30 νέες αίθουσες νηπιαγωγείων, 16 εκ των οποίων εντοπίζονται στην 5η κοινότητα (όπου βρίσκεται και το εν λόγω οικόπεδο), ενώ στην Χαριλάου οι ανάγκες σε σχολικά κτίρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανέρχονται σε 1.770 τ.μ. 

Επίσης, είναι γνωστό ότι η Θεσσαλονίκη πέρα από έλλειμμα σε σχολική στέγη έχει και πολύ μεγάλη έλλειψη σε ελεύθερους χώρους. Ο μέσος όρος πρασίνου του αστικού συγκροτήματος φτάνει περίπου στο 1,6 τ.μ. ανά κάτοικο, όταν η επιστημονική κοινότητα αναφέρει ότι το αποδεκτό όριο βρίσκεται στα 10 τ.μ. Επομένως, διεκδικούμε μαζί με το νηπιαγωγείο να υπάρξει και πρόβλεψη για χώρο πρασίνου και αναψυχής (κάτι εφικτό με βάση τα 2,5 στρέμματα ή 2.500 τ.μ. έκτασης του οικοπέδου), που εκτός των άλλων είναι εξαιρετικά σημαντικός για την συγκέντρωση πληθυσμού και σε περίπτωση σεισμών ή καταστροφών.

Δεν μας καλύπτει η επιχειρηματολογία της δημοτικής αρχής, γι’ αυτό και ζητάμε την αναίρεση της απόφασης. Συγκεκριμένα, 

  • Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης στην επόμενη συνεδρίασή του, την Δευτέρα 7 Ιουνίου, να λάβει απόφαση για δημιουργία νηπιαγωγείου και ελεύθερου χώρου πρασίνου στη γειτονιά μας!
  • Ο Δήμος Θεσσαλονίκης να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εύρεση της αναγκαίας χρηματοδότησης για την κάλυψη των αναγκών μας σε σχολική στέγη και ελεύθερους χώρους.

Οι εκατοντάδες υπογραφές και η κινητοποίηση κατοίκων και συλλογικοτήτων έχουν φέρει αποτελέσματα. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας μέχρι τη δικαίωση του αιτήματος μας.

Καλούμε σε μαζική συγκέντρωση στο Δημαρχείο τη Δευτέρα 7 Ιουνίου στις 17:00, ημέρα που θα συζητηθεί το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα