Θεσ/νίκη: Πετυχημένη η δράση στη Χαριλάου για Νηπιαγωγείο δίπλα στην «Αλυσίδα»

Ρεπορτάζ απ’ το Ξεκίνημα Θεσσαλονίκης

Σήμερα Κυριακή 25 Απρίλη πραγματοποιήθηκε για 3η συνεχόμενη εβδομάδα ακόμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αίτημα να γίνει Νηπιαγωγείο και ελεύθερος χώρος το οικόπεδο που βρίσκεται κάτω από το συγκρότημα «Αλυσίδα» στην περιοχή της Χαριλάου. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο αδόμητο οικόπεδο περίπου 2,5 στρεμμάτων που είχε δεσμεύσει από το 1996 ο Δήμος Θεσσαλονίκης για να γίνει χώρος εκπαίδευσης, όλα αυτά τα χρόνια παρέμεινε αναξιοποίητος και πριν από 1 μήνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να τον επιστρέψει στους ιδιοκτήτες – με κίνδυνο να χτιστούν πολυώροφες οικοδομές.

Εδώ και κάποιες εβδομάδες τα δημοτικά σχήματα «Πόλη Ανάποδα» και «Δύναμη Ανατροπής» έχουν ξεκινήσει μαζική εκστρατεία στη γειτονιά, ενώ πρόσφατα συγκροτήθηκε και η «Πρωτοβουλία Κατοίκων για την περιοχή της Αλυσίδας», με σκοπό την κινητοποίηση της γειτονιάς ενάντια στην απόφαση του Δήμου και τη συλλογή υπογραφών για να έρθει εκ νέου το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να δεσμευτεί ο Δήμος ότι στο οικόπεδο θα γίνει Νηπιαγωγείο αλλά και ελεύθερος χώρος.

Στη σημερινή δράση συμμετείχαν πάνω από 30 άτομα όπου λίγο μετά τις 12μμ έγινε για 1 ώρα περατζάδα – μικρή πορεία στα στενά γύρω από το οικόπεδο, όπου ενημερώνονταν ο κόσμος για το ζήτημα και καλούνταν να υπογράψει ενάντια στον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου. Η ανταπόκριση ήταν παραπάνω από θετική, καθώς στις διασταυρώσεις όπου η πορεία στεκόταν, δεκάδες κόσμος κατέβαινε από τα σπίτια του για να υπογράψει και παρακινούσε και άλλους γείτονες να κάνουν το ίδιο!

Δεν έχω ξαναζήσει να φωνάζει ο κόσμος από τα μπαλκόνια να σταματήσει μια πορεία για να κατέβει να συμμετάσχει. Στη…

Δημοσιεύτηκε από Chris Avramidis στις Κυριακή, 25 Απριλίου 2021

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις δράσεις των προηγούμενων εβδομάδων κάποιος κόσμος που ήρθε για να υπογράψει είχε πάρει κενές φόρμες υπογραφών, τις οποίες διακίνησαν στη γειτονιά και τις έφεραν συμπληρωμένες!

Αυτές οι κινήσεις, όπως και η ανταπόκριση των κατοίκων στη σημερινή δράση, δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία της γειτονιάς είναι ενάντια στην απόφαση του Δήμου και επιβεβαιώνει την τεράστια ανάγκη που έχει η συνοικία σε χώρους εκπαίδευσης και ελεύθερους χώρους!

Τέλος, δεν γίνεται να μην αναφέρουμε τη σημερινή στάση του ΚΚΕ. Ενώ έχει κρατήσει σωστή στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα, μερικά σωματεία και φορείς που ελέγχει (Ομοσπονδία Γονέων, σύλλογοι γυναικών κλπ) είχαν καλέσει την ίδια μέρα, στο ίδιο μέρος, 1 ώρα νωρίτερα, συγκέντρωση για το ίδιο θέμα. Ενώ η «Πρωτοβουλία κατοίκων» καλούσε για τοπική πορεία στις 12, το ΚΚΕ 12.05 βγήκε στον δρόμο χωρίς να περιμένει 10-15 λεπτά ακόμα να συγκεντρωθούν και οι υπόλοιποι για να ακολουθήσει μια κοινή κινητοποίηση. Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι η διαφορά ώρας στο κάλεσμα ήταν ζήτημα ασυνεννοησίας, η επιλογή για ξεχωριστή πορεία είναι καθαρά διασπαστική και σε τίποτα δεν θα βοηθήσει το τοπικό κίνημα να πετύχει τους στόχους του.

Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες πρέπει να ενταθούν οι ενημερωτικές δράσεις, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση του κόσμου της γειτονιάς, να συγκεντρωθεί ένας μεγάλος αριθμός υπογραφών ενάντια στην απόφαση του Δήμου, για να έρθει το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ακολουθήσει μαζική συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο που να απαιτήσουμε να γίνει Νηπιαγωγείο και ελεύθερος χώρος στη γειτονιά, για τις ανάγκες των κατοίκων και όχι τσιμέντο και οικοδομές για τα συμφέροντα των εργολάβων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα