Θεσ/νίκη: Εκστρατεία για να γίνει Νηπιαγωγείο το οικόπεδο δίπλα στην «Αλυσίδα»!

Του Θανάση Μαρίνη, μέλους του αριστερού δημοτικού σχήματος «Η Πόλη Ανάποδα»

Το οικόπεδο που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Αλεξάνδρου Σταύρου και Αλκμήνης (απέναντι από το κτίριο του παλιού εργοστασίου της «Αλυσίδας» στη συνοικία Χαριλάου) απαλλοτριώθηκε το 1996 προκειμένου να γίνει νηπιαγωγείο. Οι αρμόδιες αρχές γνωμοδότησαν θετικά τόσο για την ανάγκη δημιουργίας νέων σχολικών αιθουσών όσο και για την καταλληλότητα του χώρου. Πέρασαν 25 ολόκληρα χρόνια και δεν έγινε απολύτως τίποτα. Και σα να μην έφτανε αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεδρίαση του στις 23 Μαρτίου αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία (24 έναντι 22) να προχωρήσει σε άρση της απαλλοτρίωσης, να επιστρέψει με άλλα λόγια το οικόπεδο στους ιδιοκτήτες με προφανή προοπτική την ανέγερση ογκωδών πολυώροφων πολυκατοικιών, καθώς στην ουσία πρόκειται για ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.

Μέλη της Πόλης Ανάποδα και της Δύναμης Ανατροπής βρεθήκαμε σήμερα στην Παπαναστασίου, δίπλα από τον χώρο που διεκδικούμε…

Δημοσιεύτηκε από Η πόλη ανάποδα στις Παρασκευή, 2 Απριλίου 2021

Σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής ποιότητας ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης υπάρχει πολύ σοβαρό έλλειμμα σχετικά με την σχολική στέγη. Σε επίπεδο Δήμου υπάρχει επιτακτική ανάγκη για 30 νέες αίθουσες νηπιαγωγείων, 16 εκ των οποίων εντοπίζονται στην 5η κοινότητα (όπου βρίσκεται και το εν λόγω οικόπεδο), ενώ στην Χαριλάου οι ανάγκες σε σχολικά κτίρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανέρχονται σε 1.770 τ.μ.

Να προσθέσουμε και ακόμα μια σημαντική παράμετρο: Η Θεσσαλονίκη πέρα από έλλειμμα στην σχολική στέγη έχει και πολύ σοβαρή έλλειψη ελεύθερων χώρων. Ο μέσος όρος πρασίνου του αστικού συγκροτήματος φτάνει περίπου στο 1,6 τ.μ. ανά κάτοικο, όταν η επιστημονική κοινότητα αναφέρει ότι το αποδεκτό όριο βρίσκεται στα 10 τ.μ. Επομένως, διεκδικούμε μαζί με το νηπιαγωγείο να υπάρξει και πρόβλεψη για χώρο πρασίνου και αναψυχής (κάτι εφικτό με βάση τα 2,5 στρέμματα ή 2.500 τ.μ. έκτασης του οικοπέδου), που εκτός των άλλων είναι εξαιρετικά σημαντικός για την συγκέντρωση πληθυσμού και σε περίπτωση σεισμών ή καταστροφών.

Δεν υπάρχουν λεφτά;

Το επιχείρημα της Διοίκησης του Δήμου και της Κυβέρνησης είναι το γνωστό: «Δεν υπάρχουν λεφτά». Ποτέ δεν υπάρχουν όταν είναι να καλυφθούν ζωτικές κοινωνικές ανάγκες…

Το κόστος της απαλλοτρίωσης για να γίνει το νηπιαγωγείο ανέρχεται σε 1 εκ. ευρώ. Ωστόσο, το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου μόνο για το 2021 προβλέπει δαπάνες ύψους 34,3 εκ. ευρώ. Γιατί δεν εξασφαλίστηκαν κάποια κονδύλια προς αυτήν την κατεύθυνση από τα Τεχνικά Προγράμματα των προηγούμενων και επόμενων ετών;

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι το ίδιο ποσό (1 εκ.) επέλεξε να το δώσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για να αγοράσει 50 μεταχειρισμένα λεωφορεία από την Λειψία ενώ, σε αντίθεση με την σχολική στέγη, οι συγκοινωνίες δεν αποτελούν δημοτική αλλά κρατική ευθύνη! Την ίδια ώρα επιδίδεται σε φιέστες και έργα βιτρίνας.

Για την κυβέρνηση, από την άλλη, τι να πούμε. Η μισθοδοσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ) που ιδρύθηκε με στόχο την καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων ανέρχεται σε 20 εκ. ευρώ ετησίως, ενώ η αστυνομία συνολικά φέτος μόνο ενισχύθηκε με 31 εκ. ευρώ για εξοπλισμό και πολεμοφόδια. Και φυσικά έχουμε την αθρόα χρηματοδότηση των ελεγχόμενων ΜΜΕ με την περίφημη «λίστα Πέτσα» που στόχο έχει την λογοκρισία και την παραπληροφόρηση η οποία μας έχει στοιχίσει μέχρι τώρα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Είναι φανερό λοιπόν ότι δεν είναι θέμα χρημάτων αλλά ζήτημα προτεραιοτήτων.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι τυχαία. Ο περίφημος «νόμος Χατζηδάκη» προβλέπει τον αποχαρακτηρισμό κάθε δεσμευμένης για κοινωφελή σκοπό έκτασης σε περίπτωση που έχει παρέλθει 15ετία. Η διάταξη αυτή με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε μαζική μεταφοράς γης από τα χέρια του δημοσίου, που έχει την υποχρέωση να την αξιοποιήσει για κοινωνικούς σκοπούς (σχολεία, πάρκα, κτλ), στα χέρια των εργολάβων.

Δεν θα αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς

Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης πήρε μια απόφαση που αφορά το μέλλον μιας ολόκληρης γειτονιάς και όχι μόνο, χωρίς να ρωτήσει τους άμεσα εμπλεκόμενους, τους κατοίκους. Δεν προχώρησε σε κανενός είδους διαβούλευση, δεν εξάντλησε ούτε καν τα περιθώρια (6μηνο) που δίνει ο νόμος για παράταση της απαλλοτρίωσης προκειμένου να βρεθεί λύση. Δεν έχει διεκδικήσει ούτε μια στιγμή αύξηση των πόρων που προορίζονται για την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν έχει αμφισβητήσει ούτε μια στιγμή το πλαίσιο ασφυξίας που οδηγούν την τοπική αυτοδιοίκηση όλοι οι τελευταία νόμοι, πράγμα που έχει ήδη επιφέρει υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας.

Τοπικό κίνημα

Με πρωτοβουλία των αριστερών ριζοσπαστικών σχημάτων «Η Πόλη Ανάποδα» και «Δύναμη Ανατροπής» το ζήτημα άνοιξε στην γειτονιά. Από την πρώτη στιγμή καταγγέλθηκε η απαράδεκτη απόφαση της δημοτικής αρχής, ενώ ανακοίνωση μοιράστηκε μαζικά στους κατοίκους. Την Κυριακή 11 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συγκέντρωση στην περιοχή που συνοδεύτηκε από συλλογή υπογραφών. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή, καθώς συμμετείχαν γύρω στα 100 άτομα ενώ μαζεύτηκαν και 90 υπογραφές και αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι όροι για να αναπτυχθεί ένας σημαντικός τοπικός αγώνας. Είναι άλλωστε προς το συμφέρον όλων των κατοίκων της περιοχής, αλλά ιδιαίτερα των γονέων και των εργαζομένων των υπαρχόντων νηπιαγωγείων, τα οποία θα αποσυμφορηθούν.

✊ Πολύ πετυχημένη η 1η δημόσια συγκέντρωση που οργάνωσαν τα δημοτικά σχήματα Η πόλη ανάποδα & Δύναμη Ανατροπής, με…

Δημοσιεύτηκε από Ξεκίνημα Θεσσαλονίκης στις Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

Τα επόμενα βήματα για να μπορέσει να έχει επιτυχή έκβαση ο αγώνας αυτός θα μπορούσαν να είναι:

  • Την Κυριακή 18 Απριλίου, που ήδη έχει καλεστεί νέα συγκέντρωση, να γίνει μαζική συνέλευση γειτονιάς για να συζητηθεί πλατιά το ζήτημα και να φτιαχτεί μια ανοιχτή συντονιστική ομάδα προκειμένου να προτείνει και να οργανώνει τις δράσεις.
  • Την επόμενη Κυριακή 25 Απριλίου να οργανωθεί μαζική τοπική συγκέντρωση με συμβολικό κλείσιμο του δρόμου. Να επιδιωχθούν ψηφίσματα από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων καθώς και από σωματεία καθηγητών. Να μαζέψουμε τις υπογραφές και να τις καταθέσουμε στο δημοτικό συμβούλιο με αίτημα να μπει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση.
  • Στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να δώσουμε μαζικό και μαχητικό παρόν έξω από το Δημαρχείο καλώντας και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Με σχέδιο, κλιμάκωση και μαζικότητα μπορούμε να πετύχουμε νίκες!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα