Σήμερα, Τετάρτη 18/12: Συγκέντρωση στις 12μμ ενάντια στη χωματερή της Φυλής & την καύση σκουπιδιών

Δημοσιεύουμε κάλεσμα της πρωτοβουλίας «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP-Πολίτες εν δράσει» (στην οποία συμμετέχει το «Ξ») για συγκέντρωση την Τετάρτη 18 Δεκέμβρη, στις 12:00 στο δημαρχείο Πετρούπολης

Επέκταση Φυλής; Χωματερή στον Μουσαμά; Καύση σκουπιδιών; Μην τους αφήσουμε!

Συγκέντρωση 18/12, 12.00 μπροστά στο δημαρχείο Πετρούπολης

Πολλοί και πολλές από μας είμαστε θυμωμένοι! Με το περιβαλλοντικό έγκλημα του ΧΥΤΑ Φυλής πάνω από 50 χρόνια. Με τις «μυστικές» συνεδριάσεις του ΕΣΔΝΑ και την ανοικτή συμπαιγνία στην Περιφέρεια Αττικής των παρατάξεων της Ρ.Δούρου και του Γ.Πατούλη με στόχο την επιβολή μιας ακόμα επέκτασης της Φυλής. Και θυμώνουμε περισσότερο με την ωμή πρόκληση των τριών νέων απειλών μπροστά μας! Και επέκταση της Φυλής σε ορίζοντα 10ετίας (γ’ φάση) και χρήση του λατομείου Μουσαμά (κοντά θέατρο Πέτρας) ως ΧΥΤΥ και εισαγωγή της καύσης σκουπιδιών -όπως φαίνεται σε δηλώσεις Περιφερειάρχη, υπουργών της κυβέρνησης ΝΔ και του ίδιου του Κ.Μητσοτάκη.

Ως Χωματερή stop δημιουργηθήκαμε με στόχο να συμβάλλουμε για να «μιλήσουν» και να δράσουν οι τοπικές κοινωνίες, οι μόνες που μπορούν να αποτρέψουν την περιβαλλοντική «εξαφάνιση» των περιοχών μας. Πιστεύουμε πως εργαζόμενοι, νεολαία & λαϊκά στρώματα, αν ενημερωθούν, αν βάλουν τις ιδέες τους, αν αντιμετωπιστούν με σεβασμό και δημοκρατική ευαισθησία και αν καλεστούν σε μαζική ενωτική δράση με διάρκεια, με σχέδιο, με καθαρούς στόχους και με πειστικές εναλλακτικές, μπορούν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Τέτοιες δυνατότητες έχουμε δει στα κινήματα σε Σκουριές ενάντια σε εξόρυξη χρυσού, σε Βόλο ενάντια σε καύση σκουπιδιών, σε Ήπειρο, Ιόνιο ενάντια σε υδρογονάνθρακες κ.α.

Δεν πιστεύουμε πως το κοινό κείμενο των δημάρχων της δυτ.Αθήνας –παρόλο που σπάει την αφωνία τους χρόνια τώρα- υπηρετεί αυτό το πνεύμα. Αφενός γιατί ανάμεσα τους δήμαρχοι, όπως των Αγίων Αναργύρων ή του Ιλίου, έχουν ταχθεί δημόσια υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων και υπέρ της καύσης. Και αφετέρου γιατί δεν υπάρχουν σημάδια πολιτικής βούλησης να συμβάλουν ώστε να κινητοποιηθεί το πάνω από μισό εκ. των κατοίκων του δυτικού τομέα της Αθήνας.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής Πετρούπολης έχουν παρθεί κάποιες πρωτοβουλίες το τελευταίο διάστημα (η συνάντηση και το κείμενο δημάρχων, ειδική σύσκεψη δημοτικού συμβουλίου, συναντήσεις με φορείς) και πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε κάλεσμα για την πραγματοποίηση πορείας την Τετάρτη 18 Δεκέμβρη με συγκέντρωση στις 12 το πρωί μπροστά στο δημαρχείο. Από την μεριά μας θα συμμετέχουμε στην συγκέντρωση γιατί θέλουμε να ανταποκριθούμε στην ανάγκη όσων θέλουν να μπούν στην μάχη και γιατί θέλουμε ο αποδέκτης του μηνύματος που είναι Κυβέρνηση και Περιφέρεια να μην μπορούν να βγουν εύκολα την επόμενη μέρα και να πουν «είσαστε λίγοι, εμείς συνεχίζουμε τα σχέδια μας». Και αντίστοιχα θα συμμετέχουμε και στην συναυλία που οργανώνει στις 19 Δεκέμβρη στο 10ο δημοτικό η Επιτροπή Σωματείων.

Αλλά την ίδια ώρα θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή έχει πλήρη πολιτική ευθύνη για τις εξής επιλογές: ανεπαρκής χρόνος για ενημέρωση της κοινωνίας, ασάφεια λίγες μέρες πριν για το αν θα κλείσουν όλες οι δημοτικές υπηρεσίες, εκ των υστέρων συναντήσεις με τις συνδικαλιστικές ενώσεις εκπαιδευτικών και εργαζομένων του δήμου για να συζητηθούν απεργιακές στάσεις, επιλογή ώρας που αποκλείει τους κατοίκους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ανύπαρκτη προετοιμασία στους χώρους της νεολαίας.

Από την μεριά μας έχουμε προτείνει σε όλα τα υλικά και εκδηλώσεις μας: τον σχεδιασμό ενός αγώνα διαρκείας, με επιτροπές ανά γειτονιά, με συναυλίες, με πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις & καταλήψεις, με μαζικές τοπικές κινητοποιήσεις, με αποκλεισμό μεγάλων οδικών κόμβων, με προκήρυξη τοπικής απεργίας στην Πετρούπολη, με την συμμετοχή εργαζομένων στο δήμο, εμπορικού συλλόγου κ.λ.π. Επιπλέον χρειάζεται συντονισμός με κινήσεις σε γειτονικές περιοχές (Ίλιον, Περιστέρι κ.λ.π.) και κεντρικές κινητοποιήσεις με πολίτες και μαζικούς φορείς της Δυτ. Αθήνας. Αλλά και με περιβαλλοντικά κινήματα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ποτέ δεν πιστέψαμε πως φτάνουμε μόνο εμείς για να γίνουν τα παραπάνω. Πρόσφατα συμμετείχαμε στην συγκρότηση του «Αγωνιστικού Συντονισμού για τα απορρίμματα» (με Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ.Γληνός» -Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων Δ.Πετρούπολης – Ελεύθερο Κοινωνικό χώρο/Βοτανικός Κήπος – Ανυπότακτη Πετρούπολη – Ασυμβίβαστο Ίλιον) που προτείνει παραπέρα κλιμάκωση με νέα καλά οργανωμένη κινητοποίηση αρχές Φλεβάρη. Την ίδια ώρα επιδιώκουμε σε κάθε κινητοποίηση την συνύπαρξη όλων των κομματιών του κινήματος.

Παλεύουμε για:

  • Ανάκληση της 248/2019 απόφασης του ΕΔΣΝΑ (τελευταία επέκταση Φυλής). Εγκατάλειψη κάθε σκέψης για νέα επέκταση, για χρήση του λατομείου Μουσαμά και για έναρξη της καύσης σκουπιδιών.
  • Να κλείσουν επιτέλους όλες οι εγκαταστάσεις στην Φυλή (χωματερή, ΕΜΑΚ, αποτεφρωτήρας νοσοκομειακών αποβλήτων κ.λ.π.) και να υπάρξει σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής.
  • Διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. 100% δημόσιος χαρακτήρας με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση και την κομποστοποίηση. Πόροι υπάρχουν, αρκεί τα ποσά που δίνονται σήμερα ως δημοτικά τέλη ή ως αντισταθμιστικά που εκμαυλίζουν συνειδήσεις, να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι μπορείς να κάνεις εσύ;;
Μοίρασε ενημερωτικό υλικό στο σχολείο, την γειτονιά, τον χώρο σου. Οργάνωσε μια συζήτηση, προβολή, ή δράση στον χώρο σου. Έλα σε επαφή μαζί μας για να αυτο-οργανωθούμε σε όλα τα επίπεδα.

ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP –πολίτες εν δράσει
Email: [email protected] – www.facebook.com/mousamastop/ – Τηλ.: 6932253326 -6976762588

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα