ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ Κυβέρνησης-Μεγάλων Επιχειρήσεων για μειώσεις μισθών-επιδομάτων των εργαζόμενων

Τη Δευτέρα 15/6 τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ το οποίο θα έχει ελάχιστη διάρκεια 4 μηνών (για τις αεροπορικές εταιρείες μέχρι τέλος του έτους) με ορίζοντα μέχρι το 2022, όταν τελειώνει το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης SURE με το οποίο και συνδέεται.

Η ένταξη στο πρόγραμμα προβλέπει τη δυνατότητα επιβολής εκ περιτροπής εργασίας για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, με παράλληλη μείωση των μισθών τους κατά το ήμισυ. Το 60% του υπόλοιπου μισού μισθού θα το καλύπτει το κράτος έχοντας ως αποτέλεσμα τη μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων κατά 20%!

Έτσι, για παράδειγμα εργαζόμενος ο οποίος έπαιρνε 1000€ καθαρά θα εισπράττει πλέον 500€ από τον εργοδότη του και άλλα 300€ από το κράτος. Σύνολο 800€ βγαίνοντας ζημιωμένος κατά 200€.

Από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ επωφελούνται οι κερδοφόρες επιχειρήσεις

Μοναδική προϋπόθεση για να ενταχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα είναι να έχει παρουσιάσει μείωση τζίρου κατά 20% το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Δεν χρειάζεται δηλαδή να θεωρείται «πληττόμενη επιχείρηση από την πανδημία», δηλαδή να έχει Κωδικό Αριθμητικής Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και να περιλαμβάνεται στη σχετική λίστα.

Μεγάλες πολυεθνικές και επιχειρήσεις οι οποίες εμφανίζουν υψηλή κερδοφορία όλα τα τελευταία χρόνια και έχουν μοιράσει μερίσματα δισεκατομμυρίων ευρώ στους μετόχους τους με μια μείωση κατά την διάρκεια της πανδημίας των εσόδων τους κατά 20%, , παραμένοντας κατά τα άλλα κερδοφόρες, έχουν το δικαίωμα να αρχίσουν να μειώνουν τους μισθούς των εργαζομένων τους!

Επιπλέον με τροπολογία της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση αποφάσισε να καλύπτει και το 60% των εργοδοτικών εισφορών στο μέρος του μισθού που μειώνεται, το οποίο διαφορετικά θα καταβαλλόταν από τον εργοδότη. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύει μέχρι το τέλος Ιουλίου αλλά σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών ενδέχεται να επεκταθεί και τον Αύγουστο.

Μειώσεις δώρων-επιδομάτων καμία κάλυψη απολύσεων για το υπόλοιπο προσωπικό

Οι μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων δεν σταματούν στον μηνιαίο μισθό τους.

Το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων θα υποστεί επίσης αναλογική μείωση σύμφωνα με την οικονομική ενίσχυση που θα λάβει και όχι βάση των τακτικών του αποδοχών.

Πράγμα που σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος μπορεί να λάβει μειωμένα μέχρι και 70% συνολικά τα επιδόματα και δώρα που δικαιούται το προσεχές διάστημα.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος απαγορεύονται οι απολύσεις και η μετατροπή της σύμβασης των εργαζομένων από πλήρης σε μερικής απασχόλησης. Μόνο που η μετατροπή της σύμβασης καθορίζεται ήδη στην πράξη από τους εργοδότες οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν μισή δουλειά  με μισά λεφτά στους επιλεγμένους εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα το υπόλοιπο εργατικό προσωπικό που δεν θα δηλωθεί στο πρόγραμμα μπορεί να απολυθεί καθώς δεν υπάρχει δικλίδα κάλυψης απολύσεων για το σύνολο του προσωπικού της επιχείρησης.

Το ίδιο μπορεί να γίνει φυσικά και στους εργαζόμενους, που θα δουν νωρίτερα μειωμένες τις αποδοχές τους, μετά την λήξη του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Σχεδόν 1 στους 2 εργαζόμενους στην Ελλάδα μόνιμα ή προσωρινά άνεργος

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία έρευνας του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) περισσότεροι από 940.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα απολύθηκαν ή βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης.

Ενώ από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του Υπουργείου Εργασίας τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το 45% των ιδιωτικών υπαλλήλων τέθηκαν σε αναστολή εργασίας.

Το 4,7% των εργαζομένων έχασε οριστικά τη δουλειά του, ενώ το ποσοστό της προσωρινής απώλειας θέσεων εργασίας ανήλθε σε 41,8%(το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. των 27 χωρών).

Σε σύγκριση με την Ε.Ε. τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 5,3% (άνεργοι) και 23,2% (προσωρινά άνεργοι) ενώ η αναπλήρωση των μειωμένων μισθών των εργαζόμενων από το κράτος σε χώρες όπως η Γαλλία έφτασε ακόμη και το 100%.

Όλα για το μεγάλο κεφαλαίο

Τα επίσημα στατιστικά από την αγορά εργασίας δείχνουν ότι αναμένεται να επιδεινωθεί η κατάσταση στην οικονομία και να παρασύρει προς τα κάτω ακόμη περισσότερο τα εργατικά και μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα.

Το ποσοστό ανεργίας σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ για το Μάρτιο έφτασε στο 23,3%, δηλαδή περίπου 1 στους 4 ανθρώπους που ανήκουν στο εργατικό δυναμικό της χώρας είναι άνεργος.. Κι αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία – η πραγματική –αδήλωτη– ανεργία είναι προφανώς μεγαλύτερη…

Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ) εκτιμά ότι κινδυνεύουν με οριστικό κλείσιμο 100.000 μικρές επιχειρήσεις. Ενώ το υπόλοιπο 13% των μικρών επιχειρήσεων που θα συνεχίσουν να λειτουργούν δηλώνουν ότι αναγκαστικά θα προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού, κάτι που μεταφράζεται σε επιπλέον απώλεια 250.000 θέσεων εργασίας!

Αντί η κυβέρνηση της ΝΔ να στηρίξει τους εργαζόμενους και τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, κάνει τα πάντα για να ευνοήσει ακόμη περισσότερο τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν θα περιμέναμε κάτι λιγότερο από μια δεξιά-νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα