Ανισότητες στο χώρο εργασίας: δραματική αύξηση στις καταγγελίες

Οι καταγγελίες για διακρίσεις στο χώρο εργασίας με βάση το φύλο, την εθνική καταγωγή ή την αναπηρία εκτοξεύτηκαν το 2019 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.  Κατά 31% αυξήθηκαν οι αναφορές στο «Συνήγορο του Πολίτη» μέσα σε ένα χρόνο, αγγίζοντας τις 1.176 το 2019. Από αυτές, το 44% αφορά σε διακρίσεις λόγω φύλου και το 37% έχει να κάνει με διακρίσεις βασισμένες σε ιατρικά προβλήματα ή αναπηρίες. Σε μικρότερα ποσοστά, αλλά πάντα υπαρκτές είναι οι διακρίσεις σε σχέση με την εθνική καταγωγή, το χρώμα ή τη φυλή, το σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου.

Κι αν τα περιστατικά διακρίσεων με βάση την καταγωγή ή τη φυλή φαίνονται λίγα σε σχέση με το σύνολο, το γεγονός ότι άνθρωποι από άλλες χώρες δυσκολεύονται να φτάσουν μέχρι την καταγγελία μιας ρατσιστικής συμπεριφοράς στο χώρο εργασίας, δεν προκαλεί εντύπωση. Άνθρωποι οι οποίοι δε μιλάνε τη γλώσσα, δε διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα νόμιμης παραμονής, ή βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής εξάρτησης από τον εργοδότη τους, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταγγείλουν τις διακρίσεις που δέχονται. Κι όταν μιλάμε για διακρίσεις εναντίον προσφύγων και μεταναστών στο χώρο εργασίας, δε μιλάμε απλά για ρατσιστικές συμπεριφορές ή προσβλητικές εκφράσεις. Μπορεί να μιλάμε και για άγρια εκμετάλλευση και βία. Οι «Μανολάδες» αυτής της χώρας, συνήθως πρέπει να φτάσουν στο σημείο της έκρηξης προκειμένου να αποκαλυφθούν.

Όσο για τις καταγγελίες για διακρίσεις με βάση το φύλο, που πλησιάζουν περίπου το μισό του συνόλου, επίσης δεν προκαλούν έκπληξη. Η καθημερινότητα πολλών γυναικών στο χώρο εργασίας τους περιλαμβάνει από περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, μέχρι χαμηλότερους μισθούς σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους τους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στον ιδιωτικό τομέα, όπου η δυνατότητα αυθαιρεσιών από την πλευρά των εργοδοτών είναι πολύ μεγαλύτερη, οι καταγγελίες για διακρίσεις με βάση το φύλο αγγίζουν το 73% του συνόλου.

Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη δείχνει καθαρά πόσο δρόμο έχει μπροστά του το εργατικό κίνημα μέχρι να πετύχει πραγματική ισότητα στην εργασία.

7,128ΥποστηρικτέςΚάντε Like
594ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
392ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής