Λογιστές – φοροτεχνικοί: ένας κλάδος σε απόγνωση. Αποχή την Πέμπτη 18/6

Ειρήνη Πλουμπίδη
Μέλος της παράταξης «Δίκτυο συνεργασίας & παρέμβασης λογιστών – φοροτεχνικών στην Ε.Φ.Ε.Ε.Α»
Αντιπρόσωπος της «Ένωσης φοροτεχνικών ελεύθερων επαγγελματιών Αττικής (Ε.Φ.Ε.Ε.Α) στην Π.Ο.Φ.Ε.Ε. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών)

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.), ο συνδικαλιστικός φορέας των λογιστών – φοροτεχνικών, καλεί σε αποχή από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 (όλο το 24ωρο) ως εκδήλωση ψηφιακής – ηλεκτρονικής διαμαρτυρίας των Λογιστών – Φοροτεχνικών.

Από την εμφάνιση της νόσου COVID-19 στην χώρα μας, ολόκληρη η υλοποίηση της ελλιπέστατης «κοινωνικής» πολιτικής της κυβέρνησης έχει φορτωθεί στις πλάτες των λογιστών – φοροτεχνικών. Οι πλατφόρμες δήλωσης στοιχείων από εργοδότες, επιχειρήσεις, εργαζομένους και ιδιοκτήτες ακινήτων, διαδέχεται η μία την άλλη, για να λάβουν τα πενιχρά επιδόματα που προβλέπονται κατά την περίοδο της κρίσης του κορονοϊού.

Ατελείωτες και αντιφατικές νέες διατάξεις

Από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τώρα, μέσα σε τρεις μήνες δηλαδή, έχουν εκδοθεί έντεκα Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, και πάνω από 560 Αποφάσεις και Εγκύκλιοι για την εξειδίκευση και τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων. Αποφάσεις οι οποίες συχνά είναι αντιφατικές και αντικρουόμενες, οδηγίες ελλιπείς, με τις οποίες ο κάθε ένας καλείται να διαχειριστεί τις δηλωτικές υποχρεώσεις, όπως καταλαβαίνει καλύτερα. Νόμοι που τίθενται σε ισχύ αλλά χωρίς αποφάσεις εφαρμογής των Νόμων, τα ίδια δεδομένα πρέπει να δηλωθούν ξανά και ξανά στις διαφορετικές πλατφόρμες, δεδομένα που διαθέτει ήδη βέβαια ο Κρατικός μηχανισμός. Παρ’ όλα αυτά οι προθεσμίες τέθηκαν σε εντελώς ασφυκτικά πλαίσια, με δηλωτικές υποχρεώσεις ακόμα και την Κυριακή του Πάσχα ή την Πρωτομαγιά. Οι ηλεκτρονικές εφαρμογές έχουν καταρρεύσει, εμφανίζοντας τρομερές δυσλειτουργίες όλες τις ώρες της ημέρας, όλες τις ημέρες.

Ενδεικτικά, οι υπεύθυνες δηλώσεις εργοδοτών για τη δήλωση αναστολής των συμβάσεων εργασίας έπρεπε να υποβληθούν τρεις (3) φορές κατόπιν τριών (3) νέων Υπουργικών Αποφάσεων, που η μία προσπαθούσε να καλύψει τις ελλείψεις της προηγούμενης. Ενδεικτική επίσης είναι η δήλωση COVID για τα μειωμένα ενοίκια που έλαβαν οι ιδιοκτήτες. Ενώ το μέτρο ισχύει από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της COVID-19 στα μέσα του Μαρτίου, μόλις πρόσφατα, μέσα στο Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιούνη, εκδόθηκε η απόφαση  για το πώς πρέπει να γίνει ο χειρισμός από την πλευρά των ιδιοκτητών, προσθέτοντας άλλη μια ασφυκτική προθεσμία λίγων ημερών. Πρόσφατα επίσης αποφασίστηκε η λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού για κάποιους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενος για τον Μάιο (534 ή 300 ευρώ κατά περίπτωση) υποβάλλοντας ξανά αίτηση με τα ίδια δεδομένα εντός λίγων ημερών (έχουν ήδη υποβληθεί οι αιτήσεις για τους προηγούμενους μήνες, γνωστοποιώντας τα απαιτούμενα στοιχεία). Επειδή το κονδύλι είναι από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο λήπτης της αποζημίωσης υποχρεούται να αναρτήσει αφίσα μεγέθους τουλάχιστον Α3 στην είσοδο για να ενημερώνει το κοινό για την λήψη των 534 ή 300 ευρώ. Οι δηλωτικές υποχρεώσεις φαίνεται να μην έχουν τέλος.

Από την άλλη πλευρά, η αποδέσμευση εκατομμυρίων προς καναλάρχες, κλινικάρχες, εκμεταλλευτές διοδίων, προμηθευτές δημοσίου κλπ πραγματοποιήθηκε με μια απλή εντολή πληρωμής.

Σύγχυση και αβεβαιότητα

Οι εργαζόμενοι δε μπορούσαν να γνωρίζουν με βεβαιότητα ποια είναι η ημερομηνία που θα ληφθεί υπόψη για την θέση σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους και επομένως πόσα χρήματα δικαιούνται από το Κράτος ως ειδική αποζημίωση, πόσα από τον εργοδότη τους και πόσα χάνονται. Το Δώρο Πάσχα ακόμα εκκρεμεί για μεγάλο μέρος των εργαζομένων. Η καταστρατήγηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων πέρασε στα ψιλά και οι μειώσεις σε μισθούς και οι απολύσεις είναι καθημερινότητα.

Οι δημόσιες υπηρεσίες, όλο αυτό το διάστημα παρέμειναν κλειστές για το κοινό, ως ορθό μέτρο που λήφθηκε για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Αυτό όμως έχει καταστήσει αδύνατη την διεκπεραίωση απλών και συνήθων εργασιών. Η επικοινωνία με πολλές υπηρεσίες είναι αδύνατη και κανείς δεν ανταποκρίνεται ούτε στην τηλεφωνική, ούτε στην ηλεκτρονική επικοινωνία. Η χρόνια απαξίωση και η υποστελέχωση ολόκληρου του Δημοσίου τομέα, είναι η βασική αιτία εμφάνισης όλων των προβλημάτων και δυσλειτουργιών. Η έλλειψη προσωπικού μάλιστα χρησιμοποιείται ως άλλοθι από υπηρεσιακούς παράγοντες των Υπουργείων. Τη στιγμή που πραγματοποιείται ένας χορός εκατομμυρίων όλη αυτήν την περίοδο, βασικές υπηρεσίες του Δημοσίου παραμένουν υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες, με ενδεικτική βέβαια την κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί στο ΕΣΥ.

Λογιστές σε απόγνωση

Το βάρος όλων αυτών των υποχρεώσεων μετακυλίστηκε στα λογιστικά γραφεία, τα οποία κινούνται εδώ και καιρό στα όρια των αντοχών τους, κάνοντας λόγο για ψυχική, σωματική, αλλά και οικονομική εξόντωση. Με πρωτοβουλία της παράταξης του «Δικτύου συνεργασίας & παρέμβασης λογιστών – φοροτεχνικών στην Ε.Φ.Ε.Ε.Α.» (την Ένωση λογιστών – φοροτεχνικών στην Αθήνα) οργανώθηκαν κάποιες διαμαρτυρίες στο Υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας, αλλά η ελλιπής συνδικαλιστική εκπροσώπηση έθεσε τα όρια των κινητοποιήσεων αυτών.

Η οργή και η αγανάκτηση των λογιστών – φοροτεχνικών ωστόσο συσσωρεύεται και τελικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.), ο συνδικαλιστικός φορέας των λογιστών, αναγκάστηκε να καλέσει σε αποχή από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 (όλο το 24ωρο) ως εκδήλωση ψηφιακής – ηλεκτρονικής διαμαρτυρίας των Λογιστών – Φοροτεχνικών.

Τα βασικά αιτήματα είναι:

  • Να εκδίδονται έγκαιρα και χωρίς ασάφειες και κενά οι Υπουργικές και λοιπές αποφάσεις, έτσι ώστε να μην πέφτουμε θύματα της κάθε διαφορετικής ερμηνείας.
  • Ρεαλιστικές προθεσμίες υποχρεώσεων που δεν θα συμπεριλαμβάνουν μη-εργάσιμες ημέρες και ώρες για την υποβολή τους, σε συστήματα που θα λειτουργούν απρόσκοπτα, όλες τις ώρες και τις ημέρες.
  • Όχι στις νέες πλατφόρμες για υποβολές όμοιων στοιχείων που μπορούν να αντληθούν αυτοματοποιημένα και να αποσταλούν μεταξύ Υπουργείων.
  • Ανθρώπινες συνθήκες και ωράρια εργασίας και εξασφάλιση του θεμελιώδους δικαιώματος στην υγεία (ασθένεια, εγκυμοσύνη, κτλ.) χωρίς να δεσμευόμαστε από προθεσμίες και να απειλούμαστε από πρόστιμα.

Ανάγκη για πραγματική κλιμάκωση

Η κίνηση αυτή κατακρίθηκε ως ελλιπής από την πλειοψηφία των λογιστών – φοροτεχνικών, ωστόσο αναμένεται να στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό. Είναι βέβαια προφανές ότι μια ημερήσια ηλεκτρονική αποχή δε φτάνει ούτε στο ελάχιστο για να ανατρέψει όλη αυτή την εξοντωτική, για τα λογιστικά γραφεία, πολιτική.

Σε κάποιες λίγες πόλεις της Ελλάδας οργανώνονται και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την ίδια μέρα και υπάρχουν προτάσεις για συγκέντρωση διαμαρτυρίας το επόμενο διάστημα στην Αθήνα.

Η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου έχει από καιρό διαλέξει πλευρά και αρέσκεται να αυτοαναγορεύται ως συνομιλητής και συνεργάτης του εκάστοτε Υπουργού. Είναι σαφές πλέον ότι αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η συνδικαλιστική ηγεσία δεν προτίθεται να σπάσει αυγά, εκτός εάν πιεστεί από την βάση. Ο κλάδος των λογιστών – φοροτεχνικών (αποτελείται βασικά από μικρά γραφεία) είναι πολυπληθής, όμως μόνο μια μειοψηφία, ειδικά στην Αθήνα, συμμετέχει στις συνδικαλιστικές ενώσεις. Η χρόνια μη αποτελεσματική παρέμβαση από πλευράς λογιστικών συλλόγων, απαξιώνει την έννοια του συνδικαλισμού και αποτρέπει τους συναδέλφους από την ενεργό συμμετοχή, ενεργοποιώντας έναν φαύλο κύκλο. Βασικό βήμα λοιπόν είναι η συμμετοχή στις ενώσεις από τους λογιστές – φοροτεχνικούς, ώστε να ανατραπούν αυτοί οι δυσμενείς συσχετισμοί και να χτιστούν συνδικαλιστικές ενώσεις που θα αποκαθιστούν την έννοια του συνδικαλισμού και θα παλεύουν για τα συμφέροντα του κλάδου, όπως αυτά γίνονται αντιληπτά από τη βάση.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα