Ένας παντρεμένος ομοφυλόφιλος δεν αρκεί για να ξεπλύνει την ομοφοβική Κυβέρνηση της ΝΔ!

Την Κυριακή 14/6 η εφημερίδα «Καθημερινή» φιλοξένησε συνέντευξη του Αλέξη Πατέλη, που είναι προϊστάμενος στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ένα από τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τη συνέντευξη είναι το γεγονός πως ο Πατέλης μίλησε ανοιχτά για το γεγονός πως είναι ομοφυλόφιλος, ενώ έσπευσε και να μας διαβεβαιώσει πως ο πρωθυπουργός έχει γνωρίσει τον σύζυγο του, όπως και ο ίδιος τη σύζυγο του πρωθυπουργού.

Προφανώς, αυτή η δήλωση είχε έναν βαθύτερο σκοπό: να μας πει με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένα πολύ ανοιχτόμυαλο άτομο, που δεν κάνει διακρίσεις βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού. Μπορεί όμως αυτό να ξεπλύνει τον πρωθυπουργό την κυβέρνηση και το κόμμα του από τις μαύρες στιγμές της ομοφοβικής, τρανσφοβικής κλπ πολιτικής τους;

«Όλοι οι ομοφυλόφιλοι είναι ίσοι, αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους»

Η αλήθεια όμως είναι, πως την ώρα που ο Αλέξης Πατέλης μιλούσε με περηφάνια για τον σύζυγό του, χιλιάδες ΛΟΑΤ άτομα στην Ελλάδα παλεύουν, ονειρεύονται και ελπίζουν να κατοχυρώσουν το δικαίωμα στον γάμο, δικαίωμα που η κυβέρνηση του Μητσοτάκη –όπως και όλες οι προηγούμενες– τους στερεί.

Αυτό που στην πραγματικότητα έκανε ο Πατέλης ήταν να «τρίψει στα μούτρα» των ΛΟΑΤ ατόμων το γεγονός πως αυτός, που διαθέτει τα λεφτά και τα μέσα, έχει τελέσει γάμο στο εξωτερικό (και απολαμβάνει και την αποδοχή του πρωθυπουργού) όταν η πλειοψηφία των ΛΟΑΤ ατόμων στην Ελλάδα βιώνουν την απόρριψη του κράτους και των θεσμών του.

Και όταν προσπαθεί να περάσει από τα προσωπικά του βιώματα στο τί συμβαίνει συνολικά στην Ελλάδα σε σχέση με τους ομοφυλόφιλους, αποκαλύπτεται η πλήρης άγνοια του σε σχέση με την καθημερινότητά των ΛΟΑΤ ατόμων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν! Το βασικό πρόβλημα που εντοπίζει είναι το θέμα της «ορατότητας», αν και παραδέχεται πως «υπάρχουν ακόμα προφανώς περιθώρια βελτίωσης, ειδικά στον εργασιακό τομέα» στο νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα.

Πραγματικά, υπάρχει τεράστιο ζήτημα σε σχέση με την ορατότητα των ομοφυλόφιλων –και συνολικά των ΛΟΑΤ ατόμων– στην Ελλάδα, όπως και ελλείψεις στην προστασία των ΛΟΑΤ εργαζομένων.  Όταν όμως η Ελλάδα είναι η τρίτη χειρότερη χώρα στην Ευρώπη στις διακρίσεις με βάση την ταυτότητα φύλου & τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ή όταν 1 στους 3 ΛΟΑΤ μαθητές/τριες έχει δεχτεί λεκτική παρενόχληση (βρισιές, απειλές, χειρονομίες, εκφράσεις προσώπου, κοροϊδευτικές κινήσεις κ.α.) ή/και σεξουαλική παρενόχληση στο σχολείο, είναι τουλάχιστον ωραιοποίηση της πραγματικότητας να μιλάμε για «περιθώρια βελτίωσης»!

Έχει και ο Μητσοτάκης φίλους γκέι

Μία από τις πιο κλασικές ατάκες των ομοφοβικών, που έχει μετατραπεί σε ανέκδοτο, είναι η ατάκα «Δε με ενοχλούν οι γκέι , έχω κι εγώ φίλους γκέι…» που συνεχίζει με ένα «αλλά» και ακολουθούν προτάσεις όπως «φτάνει να μην προκαλούν», «όχι και να παντρεύονται», «όχι και να γίνονται γονείς» κοκ.

Όποιος/α χρησιμοποιεί αυτήν τη μέθοδο της επίκλησης σε «φίλους γκέι», προσπαθεί στην ουσία να καλύψει την άγνοια, αντιπάθεια ή μίσος που τρέφει απέναντι στους διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς ή στις διαφορετικές ταυτότητες και εκφράσεις φύλου. Το ίδιο ακριβώς προσπαθεί να κάνει και ο Πατέλης για τον πρωθυπουργό! Εφόσον ο Μητσοτάκης έχει γνωρίσει τον σύζυγο ενός συνεργάτη του, δεν μπορεί παρά να στηρίζει τα δικαιώματα όλων των ΛΟΑΤ ατόμων, σωστά;

Και όμως, όχι! Γιατί το βασικό ερώτημα δεν είναι αν ο Μητσοτάκης, σαν άτομο, έχει συνεργάτες, γνωστούς ή και φίλους γκέι, είναι αν το κόμμα του οποίου ηγείται έχει προωθήσει τα αιτήματα των ΛΟΑΤ ατόμων ή όχι.. Το ερώτημα λοιπόν είναι τί ρόλο έχει παίξει μέχρι σήμερα το κόμμα της ΝΔ για την κατοχύρωση των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων;

Το 2014, ο τότε υπουργός δικαιοσύνης της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου είχε δηλώσει για τον γάμο των ομοφυλόφιλων

«Δεν το συζητώ, δεν το διανοούμαι. Εξάλλου και η σύμβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το απαγορεύει. Όταν μιλάει για γάμο μιλάει για άνδρα και γυναίκα. Είμαστε μια χώρα η οποία σέβεται τις παραδόσεις, σέβεται την φύση του ανθρώπου και δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί τουλάχιστον με αυτή την κυβέρνηση και με αυτή την υπουργία ο γάμος».

Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος έχει δηλώσει πως η ομοφυλοφιλία είναι… κολλητική. Είχε πει συγκεκριμένα για την ομοφυλοφιλία:

«…Όταν το παιδί βλέπει ότι ανεβαίνει [σ.σ.: στην τηλεόραση] ε… κολλάει. Είναι κολλητική αρρώστια».

Τον Οκτώβρη του 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή, στελέχη της ΝΔ έδωσαν ρεσιτάλ γελοιότητας και τρανσφοβίας, στην προσπάθειά τους να αιτιολογήσουν γιατί το καταψηφίζουν.

Η Βούλτεψη δήλωσε:

«Ο Καμμένος θα αλλάξει και φύλο προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία»

Ενώ, ίσως από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του σημερινού πρωθυπουργού ήταν η αναφορά στον έφηβο που είχε παραισθήσεις πως μίλησε με εξωγήινο, ο οποίος του είπε να αλλάξει φύλο…

Το 2018, η ΝΔ είχε καταψηφίσει τον νόμο επέκτασης αναδοχής παιδιού στα ομόφυλα ζευγάρια.

Και τέλος, στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, 170 βουλευτές ψήφισαν κατά της τροποποίησης που προέβλεπε την προσθήκη της απαγόρευσης διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, ανάμεσα τους και όλοι οι βουλευτές της ΝΔ. Ναι, συμπεριλαμβανομένου και του φίλου του Πατέλη, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υποκρισία και ψίχουλα

Το γεγονός λοιπόν πως ο Μητσοτάκης έχει επιλέξει έναν ανοιχτά ομοφυλόφιλο ως οικονομικό σύμβουλο και έχει γνωρίσει τον σύζυγο του, δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετό για να ξεπλύνει τις διακρίσεις και τη στέρηση δικαιωμάτων που επιβάλλει ο ίδιος και το κόμμα του στο σύνολο των ΛΟΑΤ ατόμων.

Εξάλλου, ο Πατέλης δεν είναι μόνο ή κυρίως ένας παντρεμένος ομοφυλόφιλος άντρας. Είναι ένας οικονομολόγος, που έχει θητεύσει στην Goldman Sachs, έχει δημιουργήσει τη δική του εταιρεία και σήμερα συμβουλεύει οικονομικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για το πώς θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης εις βάρος των πολλών. Και αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που του έχουν εξασφαλίσει την αποδοχή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του. Και με αυτά τα χαρακτηριστικά έχει καταφέρει να παντρευτεί και να δηλώνει απλά «κουρασμένος» που πρέπει να κάνει συνέχεια «coming out» στους συναδέλφους του για να γευτεί και πάλι την αποδοχή που είναι άγνωστη για την πλειοψηφία των ΛΟΑΤ ατόμων.

«Ένας γκέι ποδοσφαιριστής, μια λεσβία σε ένα χωριό, ένας γκέι σπασίκλας, μιας λεσβία κωμικός – πόσο μάλλον αμφίφυλοι, τρανς ή intersex» άτομα, όπως αναφέρει ο ίδιος στη συνέντευξη του, παλεύουν για ορατότητα και για τα δικαιώματα τους. Μόνο που η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να τους τα κατοχυρώσει κι αυτό φαίνεται να διαφεύγει του Πατέλη.

Ο μόνος τρόπος για να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα για όλα τα ΛΟΑΤ άτομα είναι μέσω των αγώνων και των κινημάτων για μία άλλη, σοσιαλιστική κοινωνία, που θα είναι απαλλαγμένη από κάθε μορφής ανισότητα και διακρίσεων.

Τέλος, όπως μας ενημέρωσε η «Καθημερινή» σε άρθρο-απάντηση για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η συνέντευξη Πατέλη, όντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους 19 βουλευτές της ΝΔ που ψήφισε το 2015 υπέρ της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Το να δίνει όμως «ψίχουλα» και να κρατάς το ψωμί, ποτέ δε μετέτρεψε κανέναν σε σύμμαχο ή αγωνιστή για τα κοινωνικά δικαιώματα. Αυτό κάνει στον πραγματικότητα ο Μητσοτάκης με τη στάση του.

*Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλα, Τρανς άτομα, άτομα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα