Ρεπορτάζ από το «Ξ»
Στα πλαίσια του 22ου αντιρατσιστικού φεστιβάλ στην Αθήνα, την Κυριακή 30/6, πραγματοποιήθηκε Αντιφασιστική Συνέλευση, με την παρουσία της Μάγδας Φύσσα που περιέγραψε το σχέδιο για τις δράσεις του «Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη». Ανοίγματα στη συνέλευση έκαναν επίσης η Ελευθερία Τομπατζόγλου, δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής και ο Τάκης Γιαννόπουλος εκ μέρους του «Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας Πειραιά». Ήταν ίσως η μαζικότερη Αντιφασιστική Συνέλευση των τελευταίων χρόνων, με την παρουσία της Μάγδας Φύσσα να παίζει καταλυτικό ρόλο και να εμπνέει μαζικά όσους και όσες συμμετείχαν στη συζήτηση για δράση και συμμετοχή στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος.
«Ο Σεπτέμβρης του Παύλου»
Η Μάγδα Φύσσα, ανοίγοντας την Αντιφασιστική Συνέλευση, παρουσίασε το σχέδιο των δράσεων του φετινού «Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη». Οι εκδηλώσεις που είναι πρωτοβουλία της οικογένειας και των φίλων του Παύλου Φύσσα και που από πέρσι αγκαλιάζονται πλατιά από το αντιφασιστικό κίνημα της Αθήνας και του Πειραιά, θα ξεκινήσουν όπως είπε την Παρασκευή 13/9 με μουσικό φεστιβάλ με τη συμμετοχή σχολείων από τη γειτονιά του Παύλου, στο πρώην εργοστάσιο Καχραμάνογλου. Το σαββατοκύριακο 14 και 15/9, οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με τη δημιουργία γκράφιτι σε τοίχους της περιοχής, ενώ την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη αντιφασιστική συναυλία με τίτλο «Σιγά μη φοβηθώ». Όπως όλα τα τελευταία χρόνια, οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με τη μεγάλη αντιφασιστική πορεία στις 18/9, που θα ξεκινήσει από το μνημείο του Παύλου Φύσσα και θα κινηθεί προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά.
Πριν από αυτό όμως, το αντιφασιστικό κίνημα έχει αρκετά ακόμη ραντεβού, αφού απομένουν αρκετές δικάσιμοι κατά τη διάρκεια του Ιούλη στη δίκη της ναζιστικής συμμορίας, οι περισσότερες εκ των οποίων στο Εφετείο. Η Μάγδα Φύσσα απηύθυνε κάλεσμα να γεμίσουν ξανά οι αίθουσες του Εφετείου και του Κορυδαλλού, αλλά κάλεσε και σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Σεπτεμβρίου στο Κερατσίνι. Εξάλλου, όπως μας υπενθύμισε, «ο αντιφασιστικός Σεπτέμβρης αξίζει στον Παύλο»!
Η δίκη των δολοφόνων
Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Ελευθερία Τομπατζόγλου, μεταφέροντας την ενημέρωση και το κλίμα από τη δίκη της ναζιστικής συμμορίας. Εξήγησε ότι η δίκη έχει τραβήξει σε μάκρος, επειδή η Χρυσή Αυγή κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι της για να καθυστερήσει τη διαδικασία. Είπε επίσης, ότι οι μάρτυρες που παρουσίασε η ΧΑ, δεν είχαν τίποτα ουσιαστικό να προσφέρουν στους κατηγορούμενους, με αποτέλεσμα η υπεράσπιση να καταλήξει τελικά να εξετάσει μόλις 69 μάρτυρες από τους 250 που αρχικά σχεδίαζε.
Τόνισε ότι η παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη είναι κρίσιμη, θυμίζοντας ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως αυτές της Ηριάννας ή του Τάσου Θεοφίλου, αυτό που ανάγκασε τα δικαστήρια να πάρουν δίκαιες αποφάσεις ήταν η ασφυκτική πίεση που ασκήθηκε από την πλευρά της κοινωνίας. Από την ώρα που ξεκίνησαν οι απολογίες των κατηγορούμενων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η αστυνομία δεν επιτρέπει την είσοδο πάνω από 70 – 80 ανθρώπων από την πλευρά του αντιφασιστικού κινήματος, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις των υποστηρικτών της ΧΑ είναι άδειες, υποτίθεται «για λόγους ασφαλείας». Εξήγησε όμως, ότι ακόμη και αυτή η περιορισμένη εξαιτίας της αστυνομίας παρουσία είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού εκπροσωπεί αυτό που πλατιά στρώματα της κοινωνίας θεωρούν πραγματική δικαίωση: την καταδίκη των δολοφόνων της ΧΑ.
Στις επόμενες δικάσιμους, σειρά έχουν ο Πατέλης (που κατέρρευσε στην αίθουσα του δικαστηρίου πριν καν κληθεί να απολογηθεί) και ο ίδιος ο Ρουπακιάς. Στη συνέχεια θα απολογηθούν οι κατηγορούμενοι για την επίθεση ενάντια στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στα μέλη του ΠΑΜΕ, ενώ στο τέλος θα απολογηθεί η ηγεσία της οργάνωσης, οι βουλευτές και τα μεγάλα στελέχη της. Η Ελευθερία Τομπατζόγλου ενημέρωσε τη συνέλευση ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένα καλέσματα για μαζική συμμετοχή, ιδιαίτερα στη φάση των απολογιών των βουλευτών και των υπόλοιπων ηγετικών στελεχών της ΧΑ.
Κάλεσε επίσης τον κόσμο να συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η οικογένεια Φύσσα και είπε πως θεωρεί αυτονόητο, ότι το βάρος των αντιφασιστικών δράσεων του Σεπτέμβρη πρέπει να πέσει στο Κερατσίνι και η πορεία να κατευθυνθεί προς τα γραφεία της ΧΑ στον Πειραιά, όπου η δράση της δολοφονικής συμμορίας παραμένει έντονη. Όπως είπε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπει ο στόχος να κλείσει η τοπική της οργάνωση στην περιοχή, που έχει λειτουργήσει ως ορμητήριο επιθέσεων όλο το τελευταίο διάστημα. Ως προς την Αθήνα, το σημαντικό στοίχημα του επόμενου διαστήματος είναι να δοθεί βάρος στη δίκη και τη μαζική συμμετοχή του αντιφασιστικού κινήματος κατά τη διάρκεια των απολογιών.
Σε καλύτερη θέση το αντιφασιστικό κίνημα
Εκ μέρους του «Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας Πειραιά», ο Τάκης Γιαννόπουλος, ξεκίνησε λέγοντας ότι η πτώση στα ποσοστά της ΧΑ στις πρόσφατες εκλογές, όπως και το γεγονός ότι πλέον δίνει μάχη ακόμη και για να μπει στη βουλή είναι από τα καλά νέα της τελευταίας περιόδου. Έκανε μια σύγκριση της προκλητικής εικόνας της Χρυσής Αυγής όταν ξεκίνησε η δίκη (όταν απειλούσε και τραμπούκιζε μάρτυρες ακόμη και μέσα στο δικαστήριο) με τη σημερινή της εικόνα, αυτή των τρομοκρατημένων που προσποιούνται ότι «δεν ξέρουν» και «δεν είδαν» τίποτα, που λιποθυμάνε όπως ο Πατέλης, που αντιλαμβάνονται πλέον ότι η ηγεσία τους αντιμετωπίζει ως αναλώσιμους προκειμένου να πέσει η ίδια στα μαλακά.
Αυτό ωστόσο δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι τελειώσαμε με τη ΧΑ και το φασισμό, ή ότι το αποτέλεσμα της δίκης έχει κριθεί, παρά τα συντριπτικά στοιχεία εναντίον της. Δεν μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, η οποία δεν είναι καθόλου τυφλή, αλλά έχει ταξικό πρόσημο. Η υπόθεση Λουκμάν είναι ένα καμπανάκι κινδύνου, αφού όχι μόνο αποσυνδέθηκε από τη δίκη της ΧΑ, αλλά κατέληξε και με μειωμένες ποινές για τους χρυσαυγίτες δολοφόνους.
Παρόλα αυτά, το αντιφασιστικό κίνημα βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη θέσει από ότι τα τελευταία χρόνια. Και το επόμενο διάστημα μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στην έκβαση της δίκης, αλλά και της μάχης να βρεθεί η Χρυσή Αυγή σε ακόμη δυσμενέστερη θέση από αυτή που βρίσκεται σήμερα, τόσο εκλογικά, όσο και στο δρόμο. Πρώτα μεγάλα ραντεβού στο δικαστήριο είναι οι απολογίες των Πατέλη και Ρουπακιά. Ο πιο κρίσιμος όμως μήνας για το αντιφασιστικό κίνημα, είναι ο Σεπτέμβρης, όπου από τη μια έχουμε τις μαζικές κινητοποιήσεις στο Κερατσίνι και από την άλλη τις απολογίες των μεγάλων στελεχών της Χρυσής Αυγής στη δίκη. Όσο πλησιάζει προς το τέλος της, το κίνημα μπορεί και πρέπει να ασκήσει μαζική πίεση, διοργανώνοντας ακόμη και καθημερινές δράσεις, ενώ ο «Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης» δεν πρέπει να μείνει μόνο στο Κερατσίνι και τον Πειραιά. Πρέπει να διοργανωθούν μαζικές αντιφασιστικές εκδηλώσεις και μέρες δράσης σε ολόκληρη τη χώρα, με σημείο αναφοράς τη 18η Σεπτέμβρη αλλά και τις σημαντικές ημερομηνίες στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Μια από τις μαζικότερες αντιφασιστικές συνελεύσεις
Δεν ήταν μόνο η συγκινητική παρουσία της Μάγδας Φύσσα που οδήγησε σε μια από τις μαζικότερες και πιο σημαντικές αντιφασιστικές συνελεύσεις που έχουν γίνει στα πλαίσια του αντιρατσιστικού φεστιβάλ της Αθήνας. Ήταν επίσης η αίσθηση ότι μετά από χρόνια προκλήσεων από την πλευρά των νεοναζί, το αντιφασιστικό κίνημα έχει αρχίσει να παίρνει το πάνω χέρι, ότι η φασιστική συμμορία είναι στριμωγμένη όσο δεν έχει υπάρξει ποτέ από την περίοδο της πρώτης της εισόδου στη βουλή. Αν και δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε, αυτές οι ευνοϊκές συνθήκες πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα, να οδηγήσουν σε ακόμη ηχηρότερα χαστούκια για τη δολοφονική συμμορία της Χρυσής Αυγής και σε ακόμη μεγαλύτερες νίκες για το αντιφασιστικό κίνημα!