Στηρίζουμε τη Συναυλία Αλληλεγγύης στους απεργούς της Μαλαματίνα – Σάββατο 10/12, 5μμ, Ιβανώφειο

Ξεκίνημα Θεσσαλονίκης

Έχουν περάσει περισσότερο από 4 μήνες από τότε που οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Μαλαματίνα» ξεκίνησαν απεργία διαρκείας, η οποία μετά από απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων θα συνεχιστεί για όλο τον Δεκέμβρη. 

Οι βασικές διεκδικήσεις της απεργίας είναι η ανάκληση όλων των απολύσεων και η υπογραφή αξιοπρεπούς συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης και αλληλεγγύης στους απεργούς, οργανώνεται το Σάββατο 10 Δεκέμβρη Συναυλία Αλληλεγγύης με μουσικούς της πόλης και όχι μόνο, από τις 5 το απόγευμα στο Ιβανώφειο Κλειστό Γυμναστήριο (Αγ. Δημητρίου & 3ης Σεπτεμβρίου, πάνω από το Παιδαγωγικό του ΑΠΘ).

Το «Ξ» Θεσσαλονίκης συμμετέχει στις επιτροπές αλληλεγγύης και καλεί σε μαζική συμμετοχή και στήριξη αυτής της δράσης. 

Δυο λόγια για το ιστορικό

Την πενταετία 2015-2019 η εταιρεία κατέγραφε σταθερά ζημίες, έτσι, υπήρξε ένα «σχέδιο εξυγίανσης» που πρόβλεπε τη διαγραφή των χρεών της εταιρείας άνω του 80%, ενώ για τα υπόλοιπα χρέη πρόβλεπε ρύθμιση και εξόφληση σε βάθος 20ετίας. Παράλληλα πρόβλεπε τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας (και αριθμητικά αλλά και των ίδιων των εργαζομένων) χωρίς να χειροτερεύσουν οι εργασιακές τους συνθήκες.

Σήμερα, με την επιχείρηση να είναι κερδοφόρα σύμφωνα με ανακοινώσεις του Σωματείου Εργαζομένων, ο νέος επενδυτής προχώρησε τον Μάιο στις 5 πρώτες απολύσεις, ενώ στα τέλη Ιούλη ανακοίνωσε «πακέτο» νέων απολύσεων, φτάνοντας συνολικά τους 15 και πιέζοντας ακόμα περισσότερο για ατομικές συμβάσεις εργασίας. Παράλληλα, σχεδιάζει κλείσιμο τμημάτων της παραγωγής, με σκοπό την ανάθεσή τους σε εξωτερικούς εργολάβους.

Η απάντηση των εργαζομένων

Σε αυτήν την ασυδοσία των αφεντικών, οι εργαζόμενοι απάντησαν με αποφασιστικότητα καλώντας σε επαναλαμβανόμενες απεργίες (στην ουσία διαρκείας), απαιτώντας:

 • Να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις 
 • Να σταματήσει η τρομοκρατία ενάντια στους εργαζόμενους 
 • Να σταματήσει το κλείσιμο τμημάτων και η προσπάθεια εργολαβοποίησής τους 
 • Να υπογραφεί νέα επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακές συνθήκες για όλους/ες

Είναι αναμενόμενο πως όταν ένας κλάδος αποφασίζει να αγωνιστεί για τα δικαιώματα του και να πάει κόντρα στα συμφέροντα της εργοδοσίας, θα βρει απέναντι του όλο το κατεστημένο. 

Έτσι, η Κυβέρνηση της ΝΔ έστειλε τα ΜΑΤ για να χτυπήσουν τους απεργούς και τους αλληλέγγυους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το εργοστάσιο στις 31 Αυγούστου και με ξύλο, χημικά και συλλήψεις συνδικαλιστών, σπάσανε την απεργιακή φρουρά.

Περίπου έναν μήνα μετά, στις 28 Σεπτεμβρίου, η εργοδοσία έσπασε ακόμα ένα ρεκόρ ασυδοσίας, αυθαιρεσίας και εκδικητικότητας, απολύοντας δύο ηγετικούς συνδικαλιστές: τον Γιάννη Φραγκίδη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων και τον πρόεδρο του Σωματείου Πωλητών-Οδηγών Άρη Μερκενίδη και οργανωτικού γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ)!

4 μήνες αυτοθυσίας και αγώνα

Παρά τις αφόρητες πιέσεις και την οικονομική εξόντωση, ένα σημαντικό κομμάτι των απεργών συνεχίζει να αγωνίζεται και η απόφαση τους για συνέχεια της απεργίας για έναν ακόμα μηνα δείχνει την αποφασιστικότητά τους.

Η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην απεργία στην Μαλαματίνα στα Ανατολικά» που έχει οργανώσει εξορμήσεις και μια εκδήλωση στην περιοχή της Τούμπας και αντίστοιχες δράσεις της Πρωτοβουλίας στα Δυτικά, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο τόσο στο ηθικό των απεργών όσο και στο να ενημερωθούν πλατύτερα στρώματα της κοινωνίας για τον αγώνα των απεργών. Έναν αγώνα που έτσι κι αλλιώς μεγάλα στρώματα της τοπικής κοινωνίας κοιτούν με αλληλεγγύη και διάθεση στήριξης.

Συμμετέχουμε στη συναυλία – οργανώνουμε την αλληλεγγύη μας! 

Η συναυλία που διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στη Μαλαματίνα μαζί με τις Πρωτοβουλίες Αλληλεγγύης έχει σαν στόχο τη στήριξη των απεργών αλλά και να αποτελέσει χώρο συνάντησης αγωνιστών, αλληλέγγυων, ανθρώπων που αναγνωρίζουν τις αδικίες και τις ανισότητες του καπιταλιστικού συστήματος και αναζητούν τρόπους αντίστασης και αγώνα.

Είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε όλες και όλοι τους απεργούς της Μαλαματίνας, να συμμετέχουμε στη συναυλία και να στείλουμε το μήνυμα στους απεργούς πως είμαστε στο πλευρό τους και στην εργοδοσία πως οι απεργοί δεν είναι μόνοι τους, πως μας έχει όλους απέναντί της!

Διαβάστε στη συνέχεια το κάλεσμα των διοργανωτών.

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της Οινοποιείας Μαλαματίνα, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στα Δυτικά, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στα…

Δημοσιεύτηκε από Support Malamatina Workers στις Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2022

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της Οινοποιείας Μαλαματίνα, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στα Δυτικά, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στα Ανατολικά και η Πρωτοβουλία Ταξικής Αλληλεγγύης στην απεργία στη Μαλαματίνα συνδιοργανώνουν και καλούν τον λαό της Θεσσαλονίκης στη μεγάλη συναυλία ταξικής αλληλεγγύης που θα πραγματοποιηθεί το:

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου από τις 17.00 στο Ιβανώφειο Κλειστό Γυμναστήριο Θεσσαλονίκης.

Στη συναυλία θα συμμετέχουν, μέχρι στιγμής, οι εξής μουσικοί και σχήματα:

 • Γιώργος Μεράντζας – Γιώργος Καζαντζής
 • Δημήτρης Ζερβουδάκης
 • Βουκολική Διαταραχή
 • Αγία Φανφάρα
 • Χασούρηδες
 • Βάσω Βασιλειάδου
 • Γκατζόλιανς
 • De Facto
 • Γιάννης Μήτσης
 • Lostre Community
 • Nowruz
 • Banda Entopica

Η είσοδος στη συναυλία θα είναι ελεύθερη με την ταυτόχρονη προτροπή ο κόσμος που θα την πλαισιώσει να στηρίξει αγοράζοντας ένα κουπόνι ενίσχυσης τους απεργιακού ταμείου (5 ευρώ) και με μία σακούλα με τρόφιμα μακράς διαρκείας (χυμούς, κρουασάν, μακαρόνια, σάλτσες κλπ) για να στηριχθούν οι απεργοί αλλά και άνθρωποι οι οποίοι αντιμετωπίζουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Η εθελοντική και συνειδητή συμμετοχή των μουσικών και των σχημάτων τους οποίους και ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκρισή τους, αλλά και των δεκάδων ανθρώπων των επιτροπών αλληλεγγύης, των κοινωνικών/ πολιτικών πρωτοβουλιών και των εργατικών σωματείων της πόλης που ήδη εμπλέκονται στη διοργάνωση της συναυλίας αντανακλά τη σημασία του ίδιου του αγώνα των απεργών στη Μαλαματίνα.

Ενός αγώνα, που εδώ και 4 μήνες, με 17 απολυμένους και δεκάδες απεργούς σε οριακή οικονομική κατάσταση και φορτωμένους με διώξεις και επιθέσεις από την αστυνομία, έχει καταφέρει να γεμίσει με νέες εμπειρίες και με πολύ κουράγιο, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοποιημένους, αυτούς που απολύθηκαν ή που πρόκειται να απολυθούν ανά πάσα στιγμή – ανάλογα με τις ορέξεις του όποιου αφεντικού – , αυτούς που αναγκάζανονται να δουλεύουν για ψίχουλα, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, μέτρα προστασίας, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Η διοργάνωση αυτής της συναυλίας, θέλουμε να αποτελέσει, πέρα από αφορμή στήριξης του αγώνα των απεργών, ένα ακόμα σημείο συνάντησης των ανθρώπων αυτών, ένα σημείο συνάντησης για να συζητήσουμε αλλά και για να τραγουδήσουμε για τα δίκια της εργατικής τάξης, της νεολαίας, του λαού.

ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα