Αλληλεγγύη στους απεργούς της Μαλαματίνα!

Έχουν περάσει περισσότερο από 4 μήνες από τότε που οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Μαλαματίνα» ξεκίνησαν απεργία διαρκείας, η οποία μετά από απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων θα συνεχιστεί για όλον τον Δεκέμβρη.

Δυο λόγια για το ιστορικό

Την πενταετία 2015-2019 η εταιρεία κατέγραφε σταθερά ζημίες, έτσι, υπήρξε ένα «σχέδιο εξυγίανσης» που προέβλεπε τη διαγραφή των χρεών της εταιρείας άνω του 80%, για τα υπόλοιπα χρέη ρύθμιση και εξόφληση σε βάθος 20ετίας, ενώ παράλληλα προέβλεπε τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας (αριθμητικά) αλλά και των ίδιων των εργαζομένων, χωρίς να χειροτερεύσουν οι εργασιακές τους συνθήκες.

Σήμερα, με την επιχείρηση να είναι πλέον κερδοφόρα, ο νέος επενδυτής προχώρησε τον Μάιο στις 5 πρώτες απολύσεις, ενώ στα τέλη Ιούλη ανακοίνωσε «πακέτο» νέων απολύσεων, φτάνοντας συνολικά τους 15 και πιέζοντας ακόμα περισσότερο για ατομικές συμβάσεις εργασίας. Παράλληλα, σχεδιάζει κλείσιμο τμημάτων της παραγωγής, με σκοπό την ανάθεσή τους σε εξωτερικούς εργολάβους.

Η απάντηση των εργαζομένων

Σε αυτήν την ασυδοσία των αφεντικών, οι εργαζόμενοι απάντησαν με αποφασιστικότητα καλώντας σε απεργία διαρκείας, απαιτώντας:

  • Να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις 
  • Να σταματήσει η τρομοκρατία ενάντια στους εργαζόμενους 
  • Να σταματήσει το κλείσιμο τμημάτων και η προσπάθεια εργολαβοποίησής τους 
  • Να υπογραφεί νέα επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακές συνθήκες για όλους/ες

Είναι αναμενόμενο πως όταν ένας κλάδος αποφασίζει να αγωνιστεί για τα δικαιώματα του και να πάει κόντρα στα συμφέροντα της εργοδοσίας, θα τη βρει απέναντι του. Στον αγώνα της Μαλαματίνας όμως, αποκαλύφτηκε με τον πιο καθαρό τρόπο και η στάση των καπιταλιστικών κυβερνήσεων που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργοδοτών απέναντι σε αυτά των εργαζομένων.

Έτσι, η Κυβέρνηση της ΝΔ έστειλε τα ΜΑΤ για να χτυπήσουν τους απεργούς και τους αλληλέγγυους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το εργοστάσιο στις 31 Αυγούστου και με ξύλο, χημικά και συλλήψεις συνδικαλιστών, σπάσανε την απεργιακή φρουρά.

Περίπου έναν μήνα μετά, στις 28 Σεπτεμβρίου, η εργοδοσία έσπασε ακόμα ένα ρεκόρ ασυδοσίας, αυθαιρεσίας και εκδικητικότητας, απολύοντας δύο ηγετικούς συνδικαλιστές: τον Γιάννη Φραγκίδη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων και τον πρόεδρο του Σωματείου Πωλητών-Οδηγών Άρη Μερκενίδη και οργανωτικού γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ)!

4 μήνες αυτοθυσίας και αγώνα

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να μην υπάρξουν «απώλειες» στον αγώνα. Για παράδειγμα αν σε ένα σπίτι υπάρχουν δύο εργαζόμενοι (και απεργοί) στη Μαλαματίνα, η οικονομική εξόντωση δημιουργεί αιτίες υποχώρησης. Την ίδια ώρα όμως, ένα σημαντικό κομμάτι των απεργών συνεχίζει να αγωνίζεται και η απόφαση για συνέχεια της απεργίας για έναν ακόμα μην δείχνει την αποφασιστικότητά τους.

Η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην απεργία στην Μαλαματίνα στα Ανατολικά» που έχει οργανώσει εξορμήσεις και μια εκδήλωση στην περιοχή της Τούμπας και αντίστοιχες δράσεις της Πρωτοβουλίας στα Δυτικά, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο τόσο στο ηθικό των απεργών όσο και στο να ενημερωθούν πλατύτερα στρώματα της κοινωνίας για τον αγώνα των απεργών. Έναν αγώνα που έτσι κι αλλιώς μεγάλα στρώματα της τοπικής κοινωνίας κοιτούν με αλληλεγγύη και διάθεση στήριξης.

Συμμετέχουμε στη συναυλία οργανώνουμε την αλληλεγγύη μας! 

Το Σωματείο της Μαλαματίνας μαζί με τις Πρωτοβουλίες Αλληλεγγύης, οργανώνουν μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στις 10 Δεκέμβρη από τις 17:00 στο Ιβανώφειο Κλειστό Γυμναστήριο Θεσσαλονίκης. Η συναυλία έχει σαν στόχο τη στήριξη των απεργών αλλά και να αποτελέσει χώρο συνάντησης αγωνιστών, αλληλέγγυων, ανθρώπων που αναγνωρίζουν τις αδικίες και τις ανισότητες του καπιταλιστικού συστήματος και αναζητούν τρόπους αντίστασης και αγώνα.

Είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε όλες και όλοι τους απεργούς της Μαλαματίνας, να συμμετέχουμε στη συναυλία και να στείλουμε το μήνυμα στους απεργούς πως είμαστε στο πλευρό τους και στην εργοδοσία πως οι απεργοί δεν είναι μόνοι τους, πως μας έχει όλους απέναντί της!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,006ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα