Μαλαματίνα: Οι απολύσεις ηγετικών συνδικαλιστών φέρνουν νέο γύρο κινητοποιήσεων

Ρεπορτάζ του «Ξ»

Την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη η εργοδοσία της «Μαλαματίνα» έσπασε ακόμα ένα ρεκόρ ασυδοσίας, αυθαιρεσίας και εκδικητικότητας, απολύοντας δύο ηγετικούς συνδικαλιστές: τον Γιάννη Φραγκίδη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων και τον πρόεδρο του Σωματείου Πωλητών-Οδηγών Άρη Μερκενίδη, οργανωτικού γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ)! 

Η ανακοίνωση των δύο αυτών απολύσεων έγινε λίγη ώρα μετά τη λήξη της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου που αποφάσισε τη συνέχιση της απεργίας για ακόμα 2 εβδομάδες.

Αξίζει να σημειωθούν τα εξής:

  • Στους νέους ιδιοκτήτες της Μαλαματίνα έχουν χαριστεί χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και φόροι άνω του 50% και ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό (περίπου 70%) χρεών στις τράπεζες, που είχε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης.
  • Η διοίκηση της Mantis Group, στην οποία ανήκει η Μαλαματίνα, ελέγχεται πλειοψηφικά από τους αδελφούς Αλέξανδρο και Χαράλαμπο Κρομμύδα. Ο Αλέξανδρος Κρομμύδας, είναι… γαμπρός του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. 
  • Βασική προϋπόθεση του «σχεδίου εξυγίανσης» (που επικυρώθηκε απ’ το Πρωτοδικείο στα τέλη του ’21 – άρα αποτελεί δικαστική απόφαση) ήταν η διατήρηση όχι απλά όλων των θέσεων εργασίας (αριθμητικά) αλλά και των υφιστάμενων εργαζομένων με τους εργασιακούς όρους που ίσχυαν (Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι Ατομικές).
  • Μετά τις πρώτες 5 απολύσεις που έγιναν  τον Μάη του 2022, η εταιρεία προχώρησε σε 7 νέες προσλήψεις (ορισμένου χρόνου, με Ατομικές Συμβάσεις) για να χρησιμοποιηθούν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός – κάτι που απαγορεύεται ακόμα και από τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη (άρθρο 22)!
  • Και οι 17 –πλέον– απολύσεις εργαζομένων είναι απολύσεις μελών του Σωματείου.

Δύο μήνες σκληρού αγώνα

Η απεργία στη Μαλαματίνα συμπλήρωσε πλέον 2 μήνες, με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να δίνουν έναν πραγματικά σκληρό αγώνα, ενάντια σε αφεντικά-αρπακτικά (που καθόλου τυχαία έχουν οικογενειακούς δεσμούς με υπουργό της κυβέρνησης) που θέλουν να συντρίψουν τους εργαζόμενους, καταπατώντας ακόμα και τους νόμους που γράφτηκαν για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Οι 2 τελευταίες απολύσεις ηγετικών συνδικαλιστών θέλουν να περάσουν ένα και μόνο μήνυμα: όποιος αντιδράει θα τσακίζεται. Όπως και οι προηγούμενες 15, έτσι κι αυτές είναι απολύσεις προς παραδειγματισμό που φανερώνουν το αντεργατικό μένος των αφεντικών. 

Οι απεργοί της Μαλαματίνα όμως δεν έσκυψαν το κεφάλι. Υπήρχε ήδη προγραμματισμένη ευρεία σύσκεψη για την Πέμπτη 29/9 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα του αγώνα, με ανοιχτή πρόσκληση σε σωματεία, φορείς, συλλογικότητες και όσους/ες είναι αλληλέγγυοι στον αγώνα. 

Εν τω μεταξύ, είχε ήδη ανακοινωθεί το κάλεσμα της πανελλήνιας ομοσπονδίας, ΠΟΕΕΠ, για 24ωρη απεργία στον κλάδο του ποτού για τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη.

Μαζική σύσκεψη στο ΕΚΘ

Η χθεσινή σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο ήταν μαζική. 200-250 άτομα συμμετείχαν και δόθηκε ο λόγος για ολιγόλεπτες τοποθετήσεις τόσο σε εκπροσώπους σωματείων όσο και σε οργανώσεων.

Μαζική συνάντηση που κάλεσε το Σωματείο Μαλαματίνα για τη συνέχιση του αγώνα, μετά τις χθεσινές απολύσεις 2 ηγετικων…

Δημοσιεύτηκε από Ξεκίνημα Θεσσαλονίκης στις Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022

Το πλάνο που πρότεινε το Σωματείο ήταν:

  • Δευτέρα 3 Οκτώβρη: 24ωρη απεργία της ΠΟΕΕΠ για τον κλάδο του ποτού και απεργιακή συγκέντρωση στις 7πμ έξω απ’ το εργοστάσιο της Μαλαματίνα στο Καλοχώρι
  • Τετάρτη 5 Οκτώβρη: νέα σύσκεψη στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο για την οργάνωση της Γενικής Απεργίας που έχουν καλέσει ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 9 Νοέμβρη
  • Παρασκευή 7 Οκτώβρη: Διαδήλωση στο κέντρο της πόλης, με συγκέντρωση στις 6.30μμ μπροστά στα γραφεία της ΠΟΕΕΠ (Φιλίππου 43)

Στη σύσκεψη συμμετείχε και εκπρόσωπος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ο οποίος καλωσόρισε τον κόσμο στο «σπίτι του εργάτη» και ανέφερε ότι το ΕΚΘ είναι «το πιο δραστήριο ΕΚ σε όλη τη χώρα». Όμως ως ΕΚΘ δεν έκανε κανενός είδους πρόταση για το πως μπορεί να νικήσει αυτός ο αγώνας.

Παρομοίως τα στελέχη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ που τοποθετήθηκαν δεν πρότειναν κανένα σχέδιο για μαζική εκστρατεία ενημέρωσης, ούτε πίεση στο ΕΚΘ για κήρυξη τοπικής απεργίας (πέρα απ’ το να καλέσει στάση εργασία για τη Δευτέρα), ούτε κατεύθυνση στα σωματεία που έχει δυνάμεις για κάλεσμα σε στάσεις εργασίας και δράσεις αλληλεγγύης. Φαίνεται ότι ο μόνος στόχος που βάζει το ΠΑΜΕ είναι η Γενική Απεργία που είναι προγραμματισμένη για 1 μήνα μετά, το οποίο φυσικά δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση άμεση κλιμάκωση του αγώνα.

Αρκετοί ομιλητές/τριες από δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ανέφεραν, κάτι που προτείνει εδώ και καιρό το «Ξ», ότι ενώ ο προγραμματισμός για την ερχόμενη εβδομάδα είναι σωστός και ότι η κλαδική απεργία στις 3/10 πρέπει να στηριχθεί και από άλλα σωματεία, δεν μπορεί ο επόμενος στόχος να είναι μόνο η Γενική Απεργία του Νοέμβρη. 

Χρειάζεται άμεσα να καλέσει το Εργατικό Κέντρο μια καλά προετοιμασμένη 24ωρη Τοπική Γενική Απεργία στα μέσα Οκτώβρη, στην κατεύθυνση του να κλείσει όλη η πόλη για 1 μέρα, στην υπεράσπιση του αγώνα των εργατών της Μαλαματίνα για την ανάκληση των απολύσεων και για υπογραφή αξιοπρεπούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας!

Για να έχουν τα παραπάνω επιτυχία, χρειάζεται να γίνει ακόμα πιο πλατιά εκστρατεία αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα των εργαζομένων στη Μαλαματίνα στην πόλη, από τα μαχητικά σωματεία και την Αριστερά. Τα αιτήματά τους να φτάσουν σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι και μαγαζί. Όπου είναι δυνατό να δημιουργηθούν τοπικές επιτροπές συμπαράστασης.

Επίσης, το Εργατικό Κέντρο πρέπει να ενισχύσει αποφασιστικά και με οικονομικό τρόπο τον αγώνα. Να μπει μπροστά σε εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης των απεργών, να καλύψει τα έξοδα των εκστρατειών σε αφίσες και λοιπό ενημερωτικό υλικό και ταυτόχρονα να δώσει μια γενναία οικονομική ενίσχυση στο απεργιακό ταμείο των εργαζομένων, για να έχουν οι απεργοί και τους υλικούς όρους για τη συνέχιση του αγώνα τους.

Τέλος, χρειάζεται να χτυπηθούν αποφασιστικά τα κέρδη που βγάζει σήμερα η Μαλαματίνα με τον απεργοσπαστικό μηχανισμό. Ήδη αρκετός κόσμος έχει προχωρήσει αυθόρμητα σε ένα άτυπο Μποϊκοτάζ της Μαλαματίνας. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με έναν καλύτερα οργανωμένο τρόπο, μέχρι να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να υπογραφεί συλλογική σύμβαση για όλους τους εργαζομένους. 

Όπως ανακοινώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη, το εργοστάσιο σήμερα δουλεύει στο 20% των δυνατοτήτων του. Στα πλαίσια της κλιμάκωσης του αγώνα, ένας επόμενος στόχος θα ήταν να μπλοκαριστεί ξανά αυτή η διαδικασία, με μαζικές συγκεντρώσεις στήριξης της απεργιακής φρουράς για να μην μπαίνουν ανεμπόδιστα οι απεργοσπάστες μέσα στο εργοστάσιο.

Βδομάδα Μάχης 

Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης μια σειρά οργανώσεις της ανατρεπτικής Αριστεράς που συντονιζόμαστε στα πλαίσια της αλληλεγγύης του αγώνα στη Μαλαματίνα, προχωρήσαμε στην έκδοση νέας αφίσας που να καλεί στα κινηματικά ραντεβού της επόμενης εβδομάδας.

Το «Ξ» καλεί σε μαζική συμμετοχή τα μέλη και τους αναγνώστες του, τόσο τη Δευτέρα το πρωί έξω απ’ την πύλη της Μαλαματίνα, όσο και την Παρασκευή το απόγευμα στο κέντρο της πόλης. 

Επίσης, έχει ήδη προγραμματίσει ενημερωτικές παρεμβάσεις σε γειτονιές για στήριξη του αγώνα, όπως θα γίνει σήμερα Παρασκευή 30/9 το απόγευμα στην Τούμπα.

Εάν θέλετε να βοηθήσετε στην εκστρατεία αλληλεγγύης στον αγώνα στη Μαλαματίνα (μοιράσματα, αφισοκολλήσεις κ.α.), ελάτε σ’ επαφή με το «Ξ» συμπληρώνοντας τη φόρμα εδώ ή στέλνοντας e-mail στο [email protected] ή τηλεφωνώντας στο 2310540432.

Δείτε στη συνέχεια βίντεο με την τοποθέτηση του σ. Θανάση Μαρίνη στη χθεσινή σύσκεψη, εκ μέρους του «Ξ»:

Δημοσιεύτηκε από Ξεκίνημα Θεσσαλονίκης στις Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα