Μαλαματίνα: Μαζική η πορεία στις 6/9 – Πως συνεχίζουμε;

Περίπου 1.000 άτομα συμμετείχαν στη συγκέντρωση και την πορεία που κάλεσε το Σωματείο Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», την Τρίτη 6 Σεπτέμβρη το απόγευμα. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από τα γραφεία του Σωματείου και της Ομοσπονδίας ΠΟΕΕΠ και ακολούθησε πορεία η οποία πέρασε και από το τ. Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για επίδοση ψηφίσματος.
Παρά τον σημαντικό αριθμό ατόμων και οργανώσεων που κινητοποιήθηκαν, για να μπορέσει ο αγώνας στη Μαλαματίνα να είναι νικηφόρος, χρειάζεται να μαζικοποιηθεί και να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο.
Διαβάστε στη συνέχεια αποσπάσματα και προτάσεις για τη συνέχιση του αγώνα από την προκήρυξη που μοίρασε το «Ξ» στη συγκέντρωση.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στη #Μαλαματινα

Δημοσιεύτηκε από Ξεκίνημα Θεσσαλονίκης στις Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2022

Ο αγώνας στη Μαλαματίνα είναι αγώνας όλων!

Στη Μαλαματίνα δεν «παίζονται» μόνο οι θέσεις εργασίας των δεκάδων εργαζομένων που απεργούν και η εργοδοσία θέλει να τους ξεφορτωθεί. Κρίνεται το εάν θα επιτρέψουμε σε κάθε εργοδοσία να κάνει ομαδικές απολύσεις και να προχωράει σε ατομικές συμβάσεις, αγνοώντας τα δικαιώματα και τις συλλογικές διεκδικήσεις των εργαζομένων. Κρίνεται η νέα «κανονικότητα» των δυνάμεων καταστολής, που αφού σπάνε την απεργία, «εργάζονται» νυχθημερόν ως φρουροί μιας ιδιωτικής επιχείρησης. Συνεπώς, μια νίκη των εργαζομένων στη Μαλαματίνα, θα είναι νίκη για όλους τους εργαζόμενους – γι’ αυτό χρειάζεται αυτός ο αγώνας να στηριχθεί πλατιά!

Οι μέχρι στιγμής κινητοποιήσεις

Η απεργιακή φρουρά έξω απ’ το εργοστάσιο τις ημέρες του Αυγούστου, είχε τη στήριξη εργαζομένων και άλλων χώρων, καθώς και δυνάμεων της Αριστεράς. Απ’ τη στιγμή που μπήκαν τα ΜΑΤ και «έσπασαν» την απεργία, την επόμενη κιόλας μέρα το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης κάλεσε 24ωρη απεργία στον νομό, σε ένδειξη αλληλεγγύης. Αυτή βέβαια δεν είχε μαζικά χαρακτηριστικά, γιατί καλέστηκε μέσα σε ένα διάστημα λίγων ωρών, δημιούργησε όμως μια συσπείρωση εργαζομένων γύρω από την απεργιακή φρουρά. 

Τι χρειάζεται από ‘δω και πέρα

  • Να οριστεί ημερομηνία για νέα 24ωρη Πανθεσσαλονίκεια Απεργία, σε τέτοιο διάστημα ώστε να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη, με εκστρατεία σε όλους τους χώρους εργασίας, στην κατεύθυνση «να κλείσει η πόλη για 1 μέρα». Οι μαχητικές συνδικαλιστικές παρατάξεις και δυνάμεις της Αριστεράς, με ενωτικό και μαζικό τρόπο να συμβάλουν στην προπαγάνδιση και οργάνωση της απεργίας.
  • Σε πανελλαδικό επίπεδο, τα υπόλοιπα Σωματεία και οι Ομοσπονδίες στον κλάδο του Ποτού να προχωρήσουν κι αυτά σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις, στην κατεύθυνση μιας πανελλαδικής Απεργίας αλληλεγγύης.
  • Να γίνει ακόμα πιο πλατιά εκστρατεία αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα των εργαζομένων στη Μαλαματίνα στην πόλη, από τα μαχητικά σωματεία και την Αριστερά. Τα αιτήματά τους να φτάσουν σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι και μαγαζί. Όπου είναι δυνατό να δημιουργηθούν τοπικές επιτροπές συμπαράστασης.

Με κινήσεις όπως οι παραπάνω μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η πίεση σε κυβέρνηση και εργοδοσία, ότι ο αγώνας στη Μαλαματίνα δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους που απεργούν – αφορά τους εργαζόμενους όλης της πόλης και θα τους βρουν απέναντί τους.

Ήδη αρκετός κόσμος έχει προχωρήσει αυθόρμητα σε ένα άτυπο Μποϊκοτάζ της Μαλαματίνας. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με έναν καλύτερα οργανωμένο τρόπο, μέχρι να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να υπογραφεί συλλογική σύμβαση για όλους τους εργαζομένους. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά στα παραπάνω, για να μην επιτρέπει στην εργοδοσία, να βγάζει κέρδη στις πλάτες των απολυμένων και των απεργών.

  • Αλληλεγγύη στον αγώνα των απεργών στη Μαλαματίνα
  • Άμεση ανάκληση των 15 απολύσεων
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς και αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες
  • Όχι στην κρατική καταστολή και την εργοδοτική τρομοκρατία

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,199ΥποστηρικτέςΚάντε Like
992ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα