Μαλαματίνα – μας αφορά όλους: πώς το κίνημα μπορεί να βοηθήσει στην κλιμάκωση του αγώνα για τη νίκη

Ανακοίνωση από το «Ξ» Θεσσαλονίκης

Ο απεργιακός αγώνας διαρκείας στη «Μαλαματίνα» έχει κλείσει ήδη πάνω από έναν μήνα, δείχνοντας την αποφασιστικότητα και τη μαχητικότητα των εργαζομένων. Η απεργιακή φρουρά βρίσκεται καθημερινά έξω από την πύλη, για να υπερασπιστεί τις αποφάσεις του Σωματείου, διεκδικώντας μεταξύ άλλων, δύο σημαντικά ζητήματα:

  • Την επαναπρόσληψη των απολυμένων εργαζομένων
  • Την υπογραφή αξιοπρεπούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Απέναντί τους οι εργαζόμενοι έχουν την εργοδοσία, που προσπαθεί με ψέματα και με απεργοσπαστικό μηχανισμό να δώσει τέλος στον αγώνα, αλλά και την αστυνομία, που έχει προχωρήσει σε εκφοβιστικές συλλήψεις, βρισκόμενη σταθερά στο πλευρό των αφεντικών.

Η αγωνιστική συσπείρωση των ίδιων των εργαζομένων στη Μαλαματίνα, είναι αποφασιστικής σημασίας. Το ίδιο σημαντική είναι η πλατιά στήριξη που έχουν οι εργαζόμενοι από αλληλέγγυα σωματεία, κινήματα και συλλογικότητες της Αριστεράς.

Η απεργία προκαλεί πλήγμα στα κέρδη των επιχειρηματιών και άρα αποτελεί τον πιο σημαντικό μοχλό πίεσης προς την εργοδοσία. Από μόνη της όμως η απεργία των εργαζομένων στη Μαλαματίνα παρά τη σκληρή μάχη που δίνεται καθημερινά δεν είναι αρκετή για να διασφαλίσει τη νίκη των εργαζομένων. 

Χρειάζεται να υπάρξουν κι άλλα βήματα στήριξης του αγώνα από τις οργανώσεις και τις συλλογικότητες που στέκονται αλληλέγγυες και κυρίως από το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, όχι μόνο στο επίπεδο των ανακοινώσεων και της παρουσίας έξω από την πύλη, αλλά και πιο μαχητικών δράσεων.

Τέτοια βήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάποια από τα παρακάτω:

  • Τα υπόλοιπα Σωματεία και οι Ομοσπονδίες στον κλάδο του Ποτού να προχωρήσουν κι αυτά σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις, στην κατεύθυνση μιας Πανελλαδικής Απεργίας αλληλεγγύης στον αγώνα στη Μαλαματίνα.
  • Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης πρέπει να στηρίξει με κάθε τρόπο και κάθε μέσο τον αγώνα και όχι μόνο στα λόγια! Θα έπρεπε να ενισχύσει το απεργιακό ταμείο του Σωματείου και να οργανώσει κάλεσμα για μια 24ωρη Πανθεσσαλονίκεια Απεργία υπέρ των εργαζομένων. Τα υπόλοιπα αλληλέγγυα σωματεία και δυνάμεις θα πρέπει να πιέσουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση.
  • Με βάση τον παραπάνω στόχο, να οργανωθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης μια ημέρα δράσεων και αλληλεγγύης, με διοργάνωση ενωτικής πορείας και με στόχο την όσο το δυνατόν πιο πλατιά συμμετοχή.
  • Η διαδήλωση στη ΔΕΘ, ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού, θα μπορούσε να είναι ένας σταθμός σε αυτόν τον αγώνα, συγκροτώντας όλοι οι αλληλέγγυοι χώροι ένα μαζικό, μαχητικό, ενωτικό μπλοκ με επικεφαλής το Σωματείο των εργαζομένων στη Μαλαματίνα.
  • Οι συλλογικότητες της Αριστεράς και του κινήματος να οργανώσουν, με βάση τα παραπάνω, ενωτική ενημερωτική καμπάνια στις γειτονιές της πόλης, υπέρ του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων – να φτάσει το μήνυμα σε κάθε σπίτι, για να πιεστεί περαιτέρω η εργοδοσία σε υποχώρηση.

Ο μαχητικός αγώνας στη Μαλαματίνα αποτελεί ήδη έμπνευση για σημαντικό μέρος της κοινωνίας, το οποίο αγωνιά για την έκβασή του. Οι πρόσφατοι μαχητικοί και νικηφόροι αγώνες στην e-food, την COSCO, τα Λιπάσματα Καβάλας, δείχνουν ότι μπορούμε να πετύχουμε νίκες. Απαραίτητα συστατικά είναι η συσπείρωση, οι μαχητικές κινητοποιήσεις, η στήριξη της κοινωνίας και η ενωτική στάση των διαφορετικών κομματιών του κινήματος. 

Ο αγώνας στη Μαλαματίνα δεν αφορά μόνο τους ίδιους τους εργαζομένους στην επιχείρηση, αφορά όλους μας. Μια ενδεχόμενη ήττα, θα είναι οπισθοχώρηση για όλο το εργατικό κίνημα ενώ, αντίθετα, μια νίκη θα δώσει αυτοπεποίθηση και θα μπορέσει να ανοίξει τον δρόμο για νέους αγώνες!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,198ΥποστηρικτέςΚάντε Like
993ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα