Σκουριές: Θέλουν να τελειώσουν τον αγώνα με πουλημένη διαιτησία – Δεν σταματάμε!

Διαβάστε παρακάτω την προκήρυξη του Ξεκινήματος που μοιράστηκε στο χτεσινό συλλαλητήριο ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να βγει η απόφαση της λεγόμενης «διαιτησίας» για τις Σκουριές. Μέσω αυτής κυβέρνηση και Eldorado θα επιδιώξουν να πετύχουν μια «τελική λύση» ώστε να προχωρήσει η εξόρυξη στο τελικό της στάδιο.

Το «όραμα» τους

Η εξόρυξη που ετοιμάζει η καναδική Eldorado και οι ντόπιοι εργολάβοι της είναι ένα απολύτως καταστροφικό έργο για την Χαλκιδική. Και όχι μόνο, καθώς ετοιμάζονται εξορύξεις σε Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη, Σέρρες, Δράμα, κα. Για να μην μιλήσουμε για τις εξορύξεις που δρομολογούνται σε ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία. Στην πραγματικότητα το «όραμα της ανάπτυξης» τους είναι να μετατρέψουν όλη τη Β. Ελλάδα (και τα Βαλκάνια) σε μια τεράστια εξορυκτική χαβούζα.

Οι εξορύξεις αυτές αποψιλώνουν σημαντικές δασικές εκτάσεις, απαντλούν και μολύνουν τα νερά ολόκληρων περιοχών, χτίζουν γιγάντια φράγματα με τοξική λάσπη, γεμίζουν τον αέρα με καρκινογόνα σκόνη, καταστρέφουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τουρισμό, την γεωργία, την μελισσοκομία και την αλιεία.

Το μεγάλο παζάρι

Οι εξορύξεις αυτές αποδείχτηκαν ότι εκτός από καταστροφικές για το περιβάλλον και τις κοινωνίες, είναι και εντελώς παράτυπες. Η Eldorado δεσμεύτηκε να εφαρμόσει μια μέθοδο μεταλλουργίας που δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Τις αποκαλύψεις αυτές δεν της περίμενε η εταιρεία, καθώς έγιναν κάτω από την πίεση και συνεχή παρακολούθηση από την πλευρά του κινήματος.

Για να βγουν από αυτό το αδιέξοδο της μεθόδου-απάτης, η κυβέρνηση διαμέσου του υπουργού Σταθάκη και η Eldorado κατέφυγαν στη μέθοδο της διαιτησίας, όπου απ’ ότι φαίνεται γίνεται μια προσπάθεια να βρεθεί μια «λύση» που α) θα επιτρέψει στην εταιρεία να προχωρήσει στην τελική φάση του έργου- ήδη οι εργασίες προετοιμασίας είναι σε προχωρημένο στάδιο και β) θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να παρουσιάσει κάποια «περιβαλλοντικά ανταλλάγματα» για να ξεπλύνει την ντροπή της από την αθέτηση των υποσχέσεων για «σταμάτημα της εξόρυξης».

Ποιά είναι η λύση;

Αρκετή συζήτηση γίνεται γύρω από το επιχείρημα «ναι, αλλά θα χαθούν τόσες θέσεις εργασίας αν κλείσουν τα μεταλλεία». Κατ’ αρχήν να πούμε ότι αν γίνει η εξόρυξη θα χάσουν τη δουλειά τους πολύ περισσότεροι κάτοικοι της Χαλκιδικής από όσους εργάζονται στα μεταλλεία, καθώς οι υπόλοιπες παραγωγικές δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τη γη και την φυσική ομορφιά της περιοχής δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να υπάρχουν.

Αλλά έτσι και αλλιώς, η ολοκληρωτική καταστροφή ενός τόπου για να βγει κάποιο πρόσκαιρο όφελος δεν είναι καθόλου σοφή επιλογή (που και αυτό το «όφελος» αφορά την πολυεθνική Eldorado που εξάγει τα κέρδη της στα νησιά Μπαρμπέϊντός προκειμένου να μην πληρώνει φόρους).

Η μόνη λύση είναι να αξιοποιηθεί συνεργατικά ο πραγματικός «πλούτος» της περιοχής. Με ένα πρόγραμμα επενδύσεων σε φιλικές προς το περιβάλλον παραγωγικές δραστηριότητες (υποδομές, οικοτουρισμός και λαϊκός τουρισμός, συνεταιριστικής βάσης γεωργικές, κτηνοτροφικές, μελισσοκομικές δραστηριότητες, αλλά και βιομηχανική παραγωγή). Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται φυσικά να προχωρήσει σε τέτοια μέτρα, γιατί δεν είναι διατεθιμένη να συγκρουστεί με τα ελληνικά και ξένα συμφέροντα. Προτιμάει να συνεχίζει την λιτότητα, να πετάει που και που κάνα επίδομα-ξεροκόμματο, και να μιλάει για την «ανάπτυξη» που έρχεται- με μισθούς των 400€ και με ξεπούλημα των φυσικών πόρων και του δημόσιου πλούτου.

Η Θεσσαλονίκη πρέπει να κινητοποιηθεί

Αυτές τις μέρες η Κρήτη και η Αθήνα κατακλύστηκαν με σκόνη από την Αφρική. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι δεν θα φτάνει εδώ η σκόνη από τη Χαλκιδική (και όλα τα γύρω ορυχεία με ανοιχτούς κρατήρες) που έχουν καρκινογόνο αμίαντο;

Το πρόβλημα των εξορύξεων δεν είναι «κάποιου άλλου» αλλά δικό μας. Είναι πρόβλημα ζωής και θανάτου, ζήτημα περιβαλλοντικό, ζήτημα δημοκρατίας (καθώς σέρνονται στα δικαστήρια 450 κάτοικοι που παλεύουν για τον τόπο τους). Είναι ζήτημα επιβίωσης καθώς θα καταστρέψει τον παραγωγικό ιστό της περιοχής. Είναι τελικά ζήτημα που μας αφορά όλους.

Είναι ώρα να ξεπεραστούν οι αυταπάτες για την «φιλική» κυβέρνηση. Ώρα να κινητοποιηθούμε μαζικά για να σταματήσει η καταστροφή. Ώρα να οργανωθούμε για να σώσουμε ότι μπορεί να σωθεί. Τίποτα δεν έχει τελειώσει, ο μόνος παράγοντας που δεν υπολογίζουν και μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια τους είμαστε εμείς!

#skouries

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα