Ρεπορτάζ του «Ξ» από την πετυχημένη 24ωρη απεργία στην Nokia [φωτό]

Ρεπορτάζ από το «Ξ»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη από τις δύο 24ωρες απεργίες που έχει εξαγγείλει το σωματείο εργαζομένων στην Nokia, με αφορμή την ανακοίνωση της εργοδοσίας ότι θα απολύσει 60 εργαζόμενους ως το τέλος του χρόνου.

Η απεργία είχε μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή. Από νωρίς το πρωί οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στα δύο κτίρια της εταιρείας στην Κηφισιά. Ελάχιστοι ήταν οι εργαζόμενοι που ήρθαν να δουλέψουν. Παρόντες ήταν και αλληλέγγυοι από άλλα σωματεία του χώρου (Ιντρακόμ, CYTA, Πλαίσιο κα) καθώς και από το ΣΕΤΗΠ (Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής- το κλαδικό σωματείο του ΠΑΜΕ στο χώρο).

***

Στα πλαίσια των αποφάσεων της μαζικής Γενικής Συνέλευσης (ΓΣ) των εργαζομένων που είχε προηγηθεί, και εφόσον η εργοδοσία δεν ανταποκριθεί στα αιτήματα των εργαζομένων, θα ακολουθήσει άλλη μια 24ωρη απεργία στις 23 Οκτώβρη και νέα ΓΣ αμέσως μετά για αποτίμηση και κλιμάκωση του αγώνα. Αξίζει να σημειωθεί η πρόταση των δυνάμεων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ/ΚΚΕ στο σωματείο της Nokia. Κατέθεσαν ξεχωριστή πρόταση στην ΓΣ, από αυτή της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου που καλούσε για τις δύο 24ωρες επιχειρησιακές απεργίες. Ουσιαστικά πρότειναν μόνο την συμμετοχή στην γενική απεργία της επόμενης μέρας της συνέλευσης, στις 24 Σεπτέμβρη, άσχετα αν μετά την καταψήφιση της πρότασής τους, υπερψήφισαν τελικά αυτήν της πλειοψηφίας του ΔΣ.

***

Ακολουθεί ένα ηχητικό απόσπασμα από την δήλωση που έκανε στο «Ξ» το μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στην Nokia Γιώργος Χριστοφόρου

***

Το Ξεκίνημα συμμετείχε στην συγκέντρωση και εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων της Nokia

Η Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση «Ξεκίνημα» στηρίζει και συμπαραστέκεται  στον αγώνα των εργαζομένων στη Nokia Ελλάδος ενάντια στον κίνδυνο 60 απολύσεων εργαζομένων και στηρίζει το απεργιακό τους σχέδιο.

Η Nokia πρόσφατα ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι επίκεινται 60 καταργήσεις θέσεων μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή 30 παραπάνω από όσες είχε ανακοινώσει ότι θα γίνουν στην αρχή του χρόνου. Η ανακοίνωση έγινε εντελώς ξαφνικά στους εκπρόσωπους του σωματείου και ακολουθήθηκε από «παροτρύνσεις» για παραιτήσεις, για αναζήτηση δουλειάς εκτός Nokia, ακόμα και από «παροτρύνσεις» για μετανάστευση!

Μέχρι τώρα οι αλλεπάλληλες «αναδιαρθρώσεις» της εταιρίας είχαν κατά κύριο λόγο προσανατολιστεί στην απορρόφηση του «πλεονάζοντος» προσωπικού από την ίδια την εταιρία μέσω της ανακατανομής τους σε άλλα τμήματα. Τώρα, η τελευταία «αναδιάρθρωση» είναι πιθανό να προκαλέσει το μεγαλύτερο κύμα απολύσεων που έχει γίνει στη Nokia μέχρι σήμερα. Αν η αναδιάρθρωση γίνει ταυτόσημη των απολύσεων, ανοίγει πόρτα για πολλές δεκάδες, ακόμα και εκατοντάδες νέες απολύσεις στο μέλλον.

Η απόφαση της εταιρίας δεν πάρθηκε σε κενό αέρα. Η ίδια η εταιρία αρνείται εδώ και χρόνια, παρόλες τις διεκδικήσεις των εργαζομένων να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας. Αποδεικνύεται τώρα ότι η απόφαση για απολύσεις συνδέεται με τη στάση της εταιρίας όλα τα προηγούμενα χρόνια να μη θέλει να δεσμευθεί σε τίποτα απέναντι στους εργαζομένους της.

Σε μια περίοδο υποχώρησης του εργατικού κινήματος και με την κυβέρνηση να νομοθετεί σημαντικές αλλαγές που χτυπούν τόσο τις συλλογικές συμβάσεις, όσο και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, ο αγώνας των εργαζομένων της Nokia είναι σημαντικός. Επειδή η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και το χτίσιμο των εργατικών αντιστάσεων από εδώ και πέρα περνά μέσα από αγώνες σαν κι αυτόν.

Στηρίζουμε τις δράσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις του σωματείου και συντασσόμαστε με τα αιτήματα των εργαζομένων για:

  • Καμία απόλυση – Απορρόφηση όλων των εργαζομένων σε άλλα τμήματα με ευθύνη της εταιρίας, χωρίς μείωση μισθών και δυσμενείς εργασιακές μεταβολές.
  • Να σταματήσουν τώρα οι απαράδεκτες και τρομοκρατικές παροτρύνσεις για μετανάστευση ως συνέπεια των απειλών απόλυσης.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ξεκίνημα – Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα