ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΚΙΑ: Απόφαση Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου για απεργίες στη ΝΟΚΙΑ στις 09/10 και στις 23/10

Δημοσιεύουμε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ Ελλάδος

Μας έχει γίνει απολύτως σαφές ότι ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε το σεβασμό ως εργαζόμενοι, να υπερασπιστούμε τη δουλειά και τις θέσεις εργασίας μας με αξιοπρεπείς συνθήκες και προοπτική οικονομικής εξέλιξης, είναι η κλιμάκωση του αγώνα και των κινητοποιήσεων μας.

Από τη μία έχουμε την αδιαλλαξία της διοίκησης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και από την άλλη την επιδίωξη για απολύσεις εργαζομένων με σκοπό το ακόμα μεγαλύτερο κέρδος για του μετόχους, την ίδια στιγμή που υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης από άλλα τμήματα της εταιρίας.

Η κατάσταση στη ΝΟΚΙΑ είναι αυτή του μισθολογικού παγώματος και της έλλειψης οποιασδήποτε προοπτικής. Η διοίκηση προσπαθεί να λειάνει την εικόνα αυτή, δίνοντας αυξήσεις σε μερίδα των εργαζομένων που ως ποσοστά μπορεί να ακούγονται υψηλά, αλλά σε πραγματικά ποσά είναι τις περισσότερες φορές ελάχιστα αφού είναι ποσοστά πάνω σε ήδη χαμηλούς μισθούς. Συνεχίζει να υπάρχει μηδενική πολιτική οικογενειακής μέριμνας και εξέλιξης, αντίθετα με τις περισσότερες μεγάλες εταιρίες του κλάδου. Συνεχίζει η πλειοψηφία των καινούριων εργαζομένων να αμείβεται με πολύ μικρούς μισθούς, ενώ οι παλαιότεροι εργαζόμενοι βιώνουν την οικονομική στασιμότητα, χωρίς να ξεγελά κανέναν και καμία η μεμονωμένη περίπτωση των «διορθωτικών» αυξήσεων στις αρχές του έτουςΣυνεχίζει η εντατικοποίηση και οι «παροτρύνσεις» σε ακόμα μεγαλύτερη αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητα μεταξύ των εργαζομένων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σε μία περίοδο όπου η διοίκηση έχει προχωρήσει σε εξωτερικές προσλήψεις και όπου ακόμα υπήρχαν ανοιχτές θέσεις, η διοίκηση ανακοίνωσε περικοπές θέσεων εργασίας, με την διαφαινόμενη πρόθεση να προχωρήσει σε ένα μεγάλο κύμα απολύσεων μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Η τακτική που ακολουθείται από τη διοίκηση της ΝΟΚΙΑ Ελλάδος για τη μεθόδευση αυτών των απολύσεων αποπνέει από παντού έλλειψη σεβασμού προς τους εργαζόμενους, κάποιοι και κάποιες με πολλά χρόνια υπηρεσίας στη ΝΟΚΙΑ, και κυνικότητα. Από τις δηλώσεις περί απορρόφησης των εργαζομένων αν υπάρχουν θέσεις, κάτι που δε συμβαίνει σε πάρα πολλές περιπτώσεις, μέχρι τις παροτρύνσεις σε μετανάστευση (!) προκειμένου να συνεχίσουν την ίδια εργασία σε άλλη χώρα. Από τον εξαναγκασμό στην ψυχοφθόρα και υποτιμητική διαδικασία της ατομικής αναζήτησης νέας θέσης εντός της εταιρίας (και τη συνεχή απόρριψη ακόμα και έμπειρων συναδέλφων), μέχρι και την ψυχολογική «παρότρυνση» σε παραίτηση και αναζήτηση αλλού. Διαμηνύουμε προς τη διοίκηση της ΝΟΚΙΑ ότι δεν ανεχόμαστε ούτε τακτικισμούς, ούτε απαξίωση της ζωής και της εργασία μας.

Είναι βέβαιο ότι αν δεν αντισταθούμε και αν δεν ξεσηκωθούμε απέναντι σε αυτές τις τακτικές, αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά μας.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες – Σήμερα εκείνοι και εκείνες, αύριο θα είμαστε εμείς σε αυτή τη θέση αν δεν αντισταθούμε τώρα όλοι μαζί.

Την ίδια στιγμή, όλα αυτά έρχονται όταν η νέα κυβέρνηση προωθεί ένα ακόμα πιο αντεργατικό πλαίσιο, πιάνοντας το νήμα από τους προηγούμενους. Τα μέτρα που αναμένονται να κατατεθούν προς ψήφιση είναι ακόμα ένα μεγάλο δώρο προς τους βιομήχανους και τους μεγαλοεργοδότες. Για άλλη μια φορά, το βάρος πέφτει στην απαξίωση των σωματείων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Είναι προφανές ότι το είδος ανάπτυξης που ονειρεύονται περνάει μέσα από το να είναι κάθε εργαζόμενος μόνος του απέναντι στους εργοδότες και από τους χαμηλούς μισθούς και τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την δυνατότητα εξαίρεσης από τις κλαδικές και επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις των επιχειρήσεων όταν επικαλούνται «οικονομικές δυσκολίες», υπερίσχυση των τοπικών συμβάσεων έναντι των εθνικών δημιουργώντας έτσι τις γνωστές «οικονομικές ζώνες» στην Ελλάδα, ηλεκτρονικό φακέλωμα συνδικαλιστών από το Υπουργείο, καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας από τα συνδικάτα βγάζοντας από τη μέση το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων στις συνελεύσεις.

Απαιτούμε από τη διοίκηση της ΝΟΚΙΑ Ελλάδος:

 • Καμία απόλυση – Απορρόφηση όλων των εργαζομένων σε άλλα τμήματα της εταιρίας
 • Σεβασμό στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες – Όχι στα εσωτερικά interviews – Μετακίνηση με ευθύνη της διοίκησης
 • Όχι στην παρότρυνση για μετανάστευση ως συνέπεια της απειλής για απόλυση
 • Ελάχιστο όριο μισθού και αποδοχών για όλους και για όλες
 • Οικογενειακά επιδόματα και επίδομα φύλαξης τέκνων 
 • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Απαιτούμε από την κυβέρνηση: 

 • Απόσυρση των αντεργατικών διατάξεων του νέου αναπτυξιακού νόμου
 • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους και για όλες
 • Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και τα συνδικάτα
 • Απόσυρση των φορολογικών μέτρων που πλήττουν τους περισσότερους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες
 • Όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας – Όχι στο ξεπούλημα ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ – Δωρεάν και δημόσια ενέργεια και νερό

Η γενική συνέλευση του σωματείου εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ αποφασίζει:

 • Προκήρυξη επιχειρησιακών απεργιακών κινητοποιήσεων στη ΝΟΚΙΑ στις 09/10 και μετά στις 23/10 αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Σε περίπτωση προκήρυξης Γενικής απεργίας μέσα στον Οκτώβρη μία εκ των δύο επιχειρησιακών μπορεί να ενσωματωθεί σε αυτή με απόφαση ΔΣ.
 • Την εξωστρέφεια (ΔΤ, ΜΜΕ, ενημέρωση άλλων σωματείων) τόσο για τις κινητοποιήσεις με σκοπό την όσο μεγαλύτερη αλληλεγγύη από άλλα σωματεία, όσο και για τις τακτικές της διοίκησης της ΝΟΚΙΑ για τις απολύσεις και την ΣΣΕ με σκοπό την ενημέρωση των εργαζομένων και των σωματείων.
 • Τη χρησιμοποίηση τόσο των κινητοποιήσεων που προαποφασίστηκαν όσο και νομικών όπλων, όπως θα τα διερευνήσει το ΔΣ του σωματείου, με σκοπό την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και την υπογραφή ΣΣΕ.
 • Την συμμετοχή στην απεργία που απαιτούμε να προκηρύξει τόσο το ΕΚΑ όσο και οι ομοσπονδίες όταν κατατεθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος με τα αντεργατικά μέτρα που ξέρουμε ότι θα περιέχει. Συνεννόηση με τα σωματεία του διακλαδικού συντονισμού και τα σωματεία που τον στηρίζουν για να αναπτύξουμε σχέδιο δράσης στον αγώνα ενάντια σε αυτά τα μέτρα.

Την συμμετοχή στην απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου που προκήρυξε τόσο το ΕΚΑ όσο και οι ομοσπονδίες για τον νέο αναπτυξιακό νόμο με τα αντεργατικά μέτρα που ξέρουμε ότι περιέχει. Συνεννόηση με τα σωματεία του διακλαδικού συντονισμού και τα σωματεία που τον στηρίζουν για να αναπτύξουμε σχέδιο δράσης στον αγώνα ενάντια σε αυτά τα μέτρα. Ραντεβού στις 11μ.μ. Πατησίων και Σανταρόζα.   

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και της εργαζόμενες της ΝΟΚΙΑ να στηρίξουν και να συμμετέχουν σε αυτό τον αγώνα.

Καλούμε σωματεία και συλλογικότητες να στηρίξουν τον αγώνα του σωματείου εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής