Προσεχώς εξορύξεις; Να τους σταματήσουμε!

«Εξορύξεις στη γειτονιά σας προσεχώς», θα μπορούσε να είναι η λεζάντα στις φωτογραφίες του Παναγή Καβαλλιεράτου, μέλους της Ανοιχτής Συνέλευσης Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων. Απεικονίζουν πλωτή πλατφόρμα που ρυμουλκούσε ειδικό πλοίο και η στιγμή απαθανατίστηκε το Σάββατο 22/6 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σκάλας και Πόρου, στα νότια του νησιού. Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι η ανενεργή πλατφόρμα θα κατέληγε στο μεγαλύτερο διαλυτήριο πλοίων της Ευρώπης, στην Αλιάγα της Τουρκίας (απέναντι από τη Λέσβο).  

Προφανώς το σοκ δεν αφορά μόνο την αισθητική μας, που δεν μπορεί να χωρέσει ότι οι πλατφόρμες και τα τρυπάνια των εξορύξεων θα βρίσκονται δίπλα σε μέρη τεράστιας φυσικής ομορφιάς όπως ο Μύρτος και η Αντίσαμος στην Κεφαλονιά, ο Λαγανάς και το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, ή ο Αμβρακικός Κόλπος, ο Κυπαρισσιακός Κόλπος και φυσικά οι θάλασσες της Κρήτης. Αφορά κυρίως τον ογκόλιθο των αρνητικών συνεπειών που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας. Θα αρκούσε ένα και μόνο σοβαρό περιστατικό-ατύχημα πετρελαϊκής ρύπανσης για να γίνει αφιλόξενη η περιοχή για την πανίδα της, και να υποστεί μεγάλη καταστροφή η παγκόσμιας σπουδαιότητας Ελληνική Τάφρος στο Ιόνιο. 

Επιπλέον, έχει υπολογιστεί πως λόγω της τουριστικής σπουδαιότητας του Ιονίου, ενδεχόμενη θαλάσσια ρύπανση θα προκαλούσε ζημιά της τάξης των 1,78 δις ευρώ και απώλεια τουλάχιστον 25.000 θέσεων εργασίας!!!

*** 

Δεύτερη φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου Ιωαννίνων σε έκτακτη συνεδρίαση του στις 24/6, αποφάσισε να απαγορεύσει την έρευνα και εξόρυξη υδρογοναθράκων στα όρια του Δήμου. Το πρώτο «όχι» ήρθε το 2018 (σ.σ. άλλοι Δήμοι που έχουν αρνηθεί έρευνα και εξόρυξη σε δημόσιες ή ιδιωτικές εκτάσεις στα όρια τους, είναι οι Δήμοι Άρτας και Κεντρικών Τζουμέρκων). Αφορμή για να επαναλάβει την απόφαση του το Δημ. Συμβούλιο Ζαγορίου ήταν η εμφάνιση συνεργείων της Repsol στην περιοχή «Βρύση του Πασά» στα Κάτω Πεδινά. Τα συνεργεία βρήκαν απέναντί τους τη μαζική κινητοποίηση κατοίκων και ακτιβιστών του κινήματος κατά των εξορύξεων στην περιοχή. 

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, όταν κλήθηκε από τη Δημοτική Αρχή να δώσει εξηγήσεις προσπάθησε να τα μπαλώσει λέγοντας πως δεν ερευνούσαν σε εκτάσεις του Δήμου, αλλά ιδιωτών… Επί της ουσίας πρόκειται για εισβολείς που οργώνουν κρυφά αραιοκατοικημένες, παρθένες εκτάσεις, αγνοώντας επιδεικτικά τις αποφάσεις των τοπικών αρχών, όπως και τους κατοίκους που αρνούνται τις εξορύξεις!

Το κίνημα στην περιοχή θα πρέπει να συνεχίσει να παλεύει για να κηρυχθούν ανεπιθύμητες οι έρευνες και οι εξορύξεις από κάθε φορέα, σωματείο εργαζομένων, σύλλογο, μαθητική κοινότητα, φοιτητική ένωση, καλλιτεχνικούς και επιστημονικούς φορείς, αλλά και από τον κάθε κάτοικο ξεχωριστά. Στο τέλος όμως, όλα θα κριθούν από το αν οι τοπικές κοινωνίες θα καταφέρουν να περιφρουρήσουν αυτές τις αποφάσεις κινηματικά και μαζικά. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,240ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα