«Βρυσούλες»: το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις στην Ήπειρο δεν φοβάται και έχει κέφι!

Στη στεριά δε ζει το ψάρι Ούτε ανθός στην αμμουδιά Κι οι Ηπειρώτισσες δε ζούνε μέσα στα πετρέλαια

Δε διαβάζεις τις συμβάσεις Κακομοίρη Δήμαρχε Την υπογραφή σου βάζεις Ποιος θα το περίμενε

Έχετε γειά βρυσούλες, λόγγοι, βουνά, ραχούλες…

Με τους παραπάνω αλλαγμένους στίχους και στον ρυθμό του παραδοσιακού τραγουδιού «έχετε γειά βρυσούλες», η νεοσύστατη ομάδα γυναικών Ηπείρου «Βρυσούλες» τράβηξε τα μάτια στην εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας στο Ηρώδειο στις 3/10. Στόχος της παρέμβασης ήταν η ανάδειξη του αγώνα ενάντια στις υποθαλάσσιες εξορύξεις αλλά και η κριτική στην χορηγία των ΕΛ.ΠΕ. στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Με παραδοσιακή ενδυμασία, χορεύοντας και τραγουδώντας πάνω στα διαζώματα, κρατώντας πλακάτ με ευφάνταστα συνθήματα, έδωσαν φρέσκο περιεχόμενο και μεστό νόημα στο τι σημαίνει αντίσταση στις εξορύξεις πετρελαίου και υδρογοναθράκων στην χώρα μας. Σημαίνει – ανάμεσα σε άλλα – αυτο-οργάνωση σε όλα τα επίπεδα. Σημαίνει πρωταγωνιστές στην πρώτη γραμμή από τα πιο φρέσκα και ριζοσπαστικοποιημένα στρώματα, όπως και οι γυναίκες της εποχής μας. Σημαίνει νέες μορφές δράσης – που δίπλα και μαζί με τις παλιότερες όπως οι πορείες, οι κινητοποιήσεις κτλ – χτίζουν κοινωνική υποστήριξη. Και πέραν πάσης αμφιβολίας ο πολιτισμός είναι ένας αδιαμφισβήτητος πολλαπλασιαστής της επιρροής του κινήματος. https://www.youtube.com/watch?v=_JksEu1O0OM

***

Όπως ισχύει και το ανάποδο… Μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιηθεί από τον αντίπαλο για να εκμαυλίσει ή να κοιμίσει συνειδήσεις. Αυτό συνέβη με την συναυλία στο Ηρώδειο που η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία «κατάπιε» την χορηγία των ΕΛ.ΠΕ. Ή το καλοκαίρι όταν οι εταιρείες εξορύξεων θέλησαν να εμφανίζονται ως προνομιακοί χορηγοί στις εκδηλώσεις στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Πιο πρόσφατα εμφανίστηκε και νέο φρούτο… Δήμοι στην Θεσπρωτία συνεργάστηκαν με εταιρείες εξορύξεων για να μοιράσουν σχολικά είδη σε παιδιά φτωχών οικογενειών! Οι εταιρείες πάντα θα κάνουν την δουλειά τους… Είτε με το «καρότο» των χορηγιών, της διαφήμισης, της εξαγοράς ιθυνόντων, των υποσχέσεων κτλ, είτε με το «μαστίγιο» της παρακολούθησης αγωνιστών του κινήματος, της τρομοκράτησης τους μέσα στη νύχτα -όπως κατήγγειλε η Πρωτοβουλία ενάντια στις εξορύξεις στα Γιάννενα. Κι ότι χρειαστεί θα το κάνουν. Με ενισχυμένη μάλιστα αυτοπεποίθηση αφού μπήκαν οι υπογραφές κυβέρνησης και εταιρειών για εξορύξεις καισε Μεσσηνιακό Κόλπο και Κρήτη.

***

Αν φοβούνται κάτι οι εταιρείες είναι η οργάνωση μαζικών κινημάτων σε αυτές τις περιοχές και πολύ περισσότερο τον συντονισμό μεταξύ τους. Και αυτή ακριβώς είναι η δική μας δουλειά! Οι «Βρυσούλες» στη διακήρυξη τους μας δείχνουν πως δεν φοβούνται τις εταιρείες και πως ήρθαν για να μείνουν.

«Είμαστε γυναίκες που προσπαθούμε να αποτρέψουμε τη μετατροπή και της τελευταίας καθαρής περιοχής της χώρας μας σε πεδίο δράσης πετρελαικών εταιρειών. Είμαστε γυναίκες που θέλουμε να ληφθούν ΤΩΡΑ αποτελεσματικά μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Είμαστε γυναίκες που αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο που υπάρχει να μολυνθούν τα νερά μας αμετάκλητα από την εξόρυξη πετρελαίου. Είμαστε γυναίκες που νοιώθουμε πως δεν επιτρέπεται η γενιά μας να στερήσει τα τελευταία αποθέματα πόσιμου νερού από τις επόμενες γενιές. ΧΟΡΕΨΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ».

***

Περισσότερα για το θέμα των εξορύξεων στην Ήπειρο μπορείτε να διαβάσετε εδώ και και για τις υποθαλάσσιες εξορύξεις εδώ.   Την ομάδα «Βρυσούλες» μπορείτε να βρείτε στο Facebook εδώ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα