Οι οδηγίες για να προφυλαχτούμε από τον κορονοϊό και να μειώσουμε την ταχύτητα μετάδοσης του είναι πλέον γνωστές, με την πλειοψηφία της κοινωνίας να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και περιορισμούς. Όλοι/ες προσπαθούμε να μειώσουμε τις μετακινήσεις μας, να μείνουμε στα σπίτια μας, να τηρήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής.
Αυτοί οι κανόνες, που εφαρμόζονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε πολλές ακόμα χώρες του κόσμου, έχουν δυσκολέψει την καθημερινότητά μας, ενώ το άγχος για το κατά πόσο το εκάστοτε εθνικό σύστημα υγείας θα μπορέσει να αντέξει τις ανάγκες των νοσούντων «αιωρείται» στην ατμόσφαιρα και μας ακολουθεί όλους. Όλους; Όχι ακριβώς. Υπάρχει μία μειοψηφία που -όπως πάντα- έχει λυμένα τα βασικά προβλήματα των υπόλοιπων «κοινών θνητών»…
Ο λόγος φυσικά για τους «συνήθεις υπόπτους», τους πλούσιους αυτού του πλανήτη, οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε υλικά αγαθά και συνθήκες που οι υπόλοιποι δεν μπορούμε καν να φανταστούμε.
Οδηγία νούμερο 1: Μείνετε σπίτι
Το βασικό σύνθημα των ημερών δεν είναι άλλο από το «μένουμε σπίτι», στην προσπάθεια να μειώσουμε την ταχύτητα μετάδοσης του κορονοϊού. Την ίδια ώρα υπάρχουν εργαζόμενοι που όχι απλά δε μπορούν να μείνουν στο σπίτι, αλλά βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης: νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, υπάλληλοι σε σούπερ μάρκετ, διανομείς, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, κοκ, προσπαθούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των καιρών.
Παράλληλα, αυτό το διάστημα έχει αναδειχτεί το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα των ανθρώπων που δεν είναι σε θέση να ακολουθήσουν τα μέτρα προφύλαξης. Για τους πρόσφυγες που ζουν σε ούτως ή άλλως σε άθλιες συνθήκες στους καταυλισμούς, οι κρατικές οδηγίες προφύλαξης αποτελούν μάλλον ένα κακόγουστο αστείο, αφού όχι μόνο δεν έχουν σπίτι, αλλά ούτε πρόσβαση σε βασικές συνθήκες υγιεινής όπως καθαρό νερό και σαπούνι. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τους άστεγους, που δεν έχουν κανένα μέσο για να προφυλαχτούν από τον κορονοϊό. Μάλιστα σε αυτές τις στιγμές κρίσης, αποκαλύπτεται ακόμα πιο έντονα η κρατική αδιαφορία, αφού δεν υπάρχει κανένα επίσημο στοιχείο για το πόσοι/ες είναι οι άστεγοι στη χώρα. Ό,τι εκτίμηση υπάρχει, προέρχεται από μελέτες ΜΚΟ, όπως αυτή της ΜΚΟ «Κλίμακα» που το 2012 υπολόγιζε τους άστεγους σε περίπου 20.000. Σήμερα όμως δεν υπάρχει κανένας επίσημος αριθμός από κάποια κρατική δομή ή υπηρεσία, αλλά και κανένα κυβερνητικό σχέδιο προστασίας μίας από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Την ίδια ώρα, οι πιο πλούσιοι αυτού του κόσμου δεν ανησυχούν για τέτοια κοινότυπα προβλήματα… Μία πτήση είναι αρκετή για να τους στείλει στα θέρετρά τους να χαλαρώσουν και να αποφύγουν την πολυκοσμία, παραμένοντας προστατευμένοι από τα «καθημερινά προβλήματα» που μπορεί να προκαλέσει η εξάπλωση του κορονοϊού. Μάλιστα, οι πιο διορατικοί έχουν ήδη κατασκευάσει «καταφύγια» για να γλιτώσουν από μία ενδεχόμενη καταστροφή και έχουν «στοκάρει» κονσέρβες, έχουν εφοδιαστεί με όπλα και φυσικά έχουν μετατρέψει μέρος της περιουσίας τους σε χρυσό, για τις δύσκολες μέρες. Εξάλλου, γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν είναι «άφθαρτοι», πως είναι εξίσου ευάλωτοι με τους υπόλοιπους απέναντι σε μία καταστροφή η μία πανδημία, κάτι που βλέπουμε και σήμερα αφού ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο Τομ Χανκς και η σύζυγός του, αλλά και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, ο Μαρινάκης κα έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό. Τα μέτρα προφύλαξης που μπορούν να λάβουν όμως είναι εντελώς διαφορετικά από τα δικά μας! Για παράδειγμα, διαβάζουμε σε εφημερίδες ότι ο πρίγκιπας Αλβέρτος χωρίστηκε από την οικογένειά του, η οποία μετακόμισε στην εξοχική τους κατοικία, η οποία βρίσκεται απομονωμένη στην κορυφή του βουνού Mont Agel, για να προστατευτεί από τον ιό! Ποια οικογένεια της εργατικής τάξης θα είχε ποτέ αντίστοιχη δυνατότητα; Αποδεικνύεται λοιπόν για μία ακόμα φορά πως πλούσιοι και φτωχοί ζούμε στον ίδιο πλανήτη και ταυτόχρονα σε παράλληλους κόσμους…
Οδηγία νούμερο 2: αποφύγετε τις μετακινήσεις
Όταν έχεις μία τεράστια έκταση να σε περιμένει στη Νέα Ζηλανδία, όπως ο Peter Thiel, επενδυτής του Facebook, ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του έκταση 477 στρεμμάτων, δε θα ταξιδέψεις μαζί με τους κοινούς θνητούς σε αεροπλάνο low cost εταιρείας. Θα νοικιάσεις ιδιωτικό τζετ! Αυτή την περίοδο, τα ιδιωτικά ταξίδια με αεροπλάνα αυξάνονται, φτάνοντας ακόμα και σε δεκαπλάσια αύξηση στις κρατήσεις, δίνοντας την ευκαιρία στους εκατομμυριούχους να μην έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους και να μην κινδυνεύουν να εκτεθούν στον κορονοϊό!
Την ίδια ώρα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες, πολλοί από όσους/ες συνεχίζουν να εργάζονται είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) και φυσικά να έρχονται σε επαφή με αγνώστους τόσο σε αυτά, όσο και στην εργασία τους. Και όταν -σύμφωνα με τους ίδιους τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ- αυτά δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να προστατέψουν ούτε αυτούς, ούτε τους επιβάτες, είναι ολοφάνερη η τεράστια διαφορά ανάμεσα στα δικά μας άγχη και στη δική μας πρόσβαση σε προστασία από τον ιό, σε σχέση με τους εκατομμυριούχους που πιθανά δεν έχουν χρησιμοποιήσει ούτε μία φορά κάποιο ΜΜΜ!
Οδηγία νούμερο 3: Με τα πρώτα συμπτώματα, μη μεταβείτε στο νοσοκομείο, αλλά μείνετε σπίτι
Στα χρόνια λιτότητας που ακολούθησαν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008-2009, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, οι περικοπές στη δημόσια υγεία ήταν τεράστιες, αφήνοντας πίσω τους ανεπαρκές προσωπικό, κλειστά νοσοκομεία και ένα σύστημα υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Εικόνες από την Ιταλία και άλλες χώρες δείχνουν νοσοκομεία ανίκανα να σηκώσουν το βάρος των νοσούντων και να καταφέρουν να φροντίσουν όλους τους ασθενείς.
Αυτός είναι και ο λόγος που κόσμος με ελαφρά συμπτώματα και που δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, καλείται να μείνει σπίτι του, για να μη μεταδώσει τον ιό και να μην «υπερφορτώσει» τα δημόσια νοσοκομεία.
Αντίστοιχα μέτρα πάρθηκαν και στην Αγγλία, με τον διευθύνοντα σύμβουλο και ιατρικό διευθυντή της ιδιωτικής κλινικής «Harley Street», να δηλώνει:
«Αυτό έχει οδηγήσει σε τεράστια ζήτηση από πολύ πλούσιους ανθρώπους που ρωτούν αν μπορούν να πληρώσουν για να εξεταστούν. Δυστυχώς, δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε τεστ, αφού σύμφωνα με τις οδηγίες, όλες οι εξετάσεις θα πρέπει να γίνουν σε κεντρικό επίπεδο».
Υπάλληλος όμως σε άλλη κλινική της Αγγλίας δήλωσε πως η κλινική του κανονίζει για πλούσιους πελάτες να μεταφερθεί δείγμα τους σε άλλες χώρες ώστε να πραγματοποιηθεί το τεστ για κορονοϊό!
Ας μην πάμε όμως μακριά και ας αναρωτηθούμε: πώς γίνεται π.χ. ο Γιάννης Πρετεντέρης να μας ενημερώνει τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, πως είναι θετικός στον κορονοϊό, όταν όλοι εμείς οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να εξεταστούμε αν παρουσιάσουμε ελαφρά συμπτώματα; Το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε είναι πως όσο δεν επιτάσσονται όλες οι ιδιωτικές κλινικές για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της κοινωνίας, όσοι έχουν τα χρήματα, έχουν και πρόσβαση σε αυτές για να εξεταστούν και να λάβουν την ιατρική φροντίδα που οι υπόλοιποι στερούμαστε!
Σαν άλλα κακομαθημένα παιδιά, που έχουν μάθει να παίρνουν αυτό που ζητάνε, οι «προύχοντες» ζητάνε να έχουν πρόσβαση σε διαφορετικού είδους σύστημα υγείας γιατί «πληρώνουν» και στο μυαλό τους αυτό σημαίνει πως ο κόσμος τους ανήκει!
Οδηγία νούμερο 4: Να προετοιμάσουμε τις αντιστάσεις μας!
Σήμερα η κοινωνία διεθνώς παρακολουθεί σοκαρισμένη τις εξελίξεις και προσπαθεί να προφυλαχτεί με όποιον τρόπο μπορεί από τον κορονοϊό. Την ίδια στιγμή όμως, αυτή η απρόβλεπτη κρίση, όπως φαίνεται σε χώρες όπως η Ιταλία ή η Ισπανία, αποκαλύπτει το πόσο ανεπαρκές και ανίκανο να διαχειριστεί αυτή την κρίση είναι το καπιταλιστικό σύστημα .
Ήταν οι «μεγαλοκαρχαρίες» της αστικής τάξης αυτοί που επέβαλλαν ξανά και ξανά σε όλο τον κόσμο μέτρα λιτότητας τα τελευταία χρόνια, αυτοί που υποβάθμισαν πλήρως τη δημόσια υγεία και που σήμερα είναι υπεύθυνοι για την κατάρρευσή της!
Και με το απύθμενο θράσος που τους χαρακτηρίζει, είναι οι ίδιοι που απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση απέναντι στον ιό, είναι αυτοί που έχουν πρόσβαση σε μέτρα προστασίας και υπηρεσίες υγείας που οι άνθρωποι της εργασίας δεν μπορούν ούτε να φανταστούν!
Σήμερα λοιπόν ας ακολουθήσουμε τη λογική, ας μείνουμε στα σπίτια μας, ας περιορίσουμε όσο μπορούμε τις μετακινήσεις μας για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Όμως ταυτόχρονα να απαιτήσουμε να παρθούν άμεσα μέτρα για την υγεία και παράλληλα ας αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη περίοδο, τους επόμενους αγώνες μας για να ξεμπερδέψουμε μια και καλή με τους «υπερπλούσιους» που ζουν παρασιτικά από τον δικό μας κόπο και τη δική μας εργασία.