Πέμπτη 13/1: Κινητοποίηση στην Εθνική Τράπεζα ενάντια στις αντεργατικές επιθέσεις

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά αντεργατικές επιθέσεις: «εθελούσιες» εξόδους, μεταφορά προσωπικού σε εργολαβικές εταιρείες και διαρκής μείωση θέσεων εργασίας. Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση, που δεν συμβαίνει μόνο στην Εθνική αλλά και στις υπόλοιπες τράπεζες, οι ηγεσίες της ομοσπονδίας των τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ) και του σωματείου της Εθνικής (ΣΥΕΤΕ) δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτα για να σταματήσουν τις επιθέσεις. 
Την Πέμπτη 13 Γενάρη, καλείται στις 16.00 κινητοποίηση στην Αθήνα, με πρωτοβουλία που πήραν αριστερές/μαχητικές παρατάξεις, σε συνεργασία με εργαζόμενες και εργαζόμενους από τους χώρους που βρίσκονται στο στόχαστρο, την οποία στηρίζουν τόσο οι δυνάμεις που έχει το ΚΚΕ στον χώρο όσο και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 
Η δράση αυτή κινείται στη σωστή κατεύθυνση και τέτοιες συνεργασίες πρέπει να συνεχιστούν και να βαθύνουν, με στόχο να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις για να μπλοκαριστούν τα σχέδια της εργοδοσίας.
Διαβάστε στη συνέχεια άρθρο του σ. Θανάση Μαρίνη, εργαζόμενου στην Εθνική Τράπεζα, για τις τελευταίες εξελίξεις στην τράπεζα.

Τις τελευταίες εβδομάδες επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στους εργασιακούς χώρους της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ). Ο λόγος είναι η απόφαση της διοίκησης της τράπεζας να κλιμακώσει την επίθεση απέναντι στις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους.

Στην αρχή ήταν η νέα «εθελούσια» έξοδος που ανακοινώθηκε και η οποία προχώρησε μέσα από πολύ μεγάλες και στοχευμένες πιέσεις προς ομάδες εργαζομένων. Προσωπικά τηλέφωνα, «διαρροές» για υποτιθέμενο κλείσιμο εργασιακών χώρων, δυσμενείς μεταθέσεις. Μόνο «εθελούσια» δεν ήταν. Η ηγεσία του σωματείου ήταν απούσα, αφήνοντας ελεύθερο χώρο στη διοίκηση γι’ αυτού του είδους τις πρακτικές.

Έπειτα, έκανε την εμφάνιση του και στην ΕΤΕ το «δοκιμασμένο» μοντέλο της απόσχισης εργασιών (διαδικασία διάσπασης/μεταφοράς υπηρεσιών σε άλλες εταιρείες) που ήδη έχουν εφαρμόσει οι υπόλοιπες τράπεζες. 

Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στο τμήμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων ενημερώθηκαν για την πρόθεση της τράπεζας να τους μεταφέρει στην DoValue, το κερδοσκοπικό fund δηλαδή που ανέλαβε την διαχείριση ενός μεγάλου πακέτου τέτοιων δανείων. 

Η φράση «εθελοντική μετακίνηση» που βγήκε από τα χείλη της διοίκησης της ΕΤΕ μόνο θυμηδία προκαλεί καθώς υπάρχει συμφωνία με την εταιρεία για μεταφορά προσωπικού. 

Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία απολύτως διασφάλιση της διατήρησης της τραπεζοϋπαλληλικής ιδιότητας και των εργασιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν. Επομένως πόσοι εργαζόμενοι και εργαζόμενες θα μετακινηθούν εκεί με την θέληση τους; 

Οι πρακτικές αυτές των τραπεζιτών έχουν συναντήσει μια πολύ χλιαρή αντίδραση από την πλευρά της ηγεσίας της ομοσπονδίας των εργαζομένων στις τράπεζες. Επίσης, απαράδεκτο ήταν το γεγονός ότι στο τελευταίο συνέδριο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), πριν από λίγες εβδομάδες, η πλειοψηφία του κλάδου αρνήθηκε την ένταξη του σωματείου εργαζομένων της DoValue στις γραμμές της ομοσπονδίας. Με άλλα λόγια, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία αποφάσισε να αφήσει απροστάτευτους εκατοντάδες συναδέλφους δίνοντας έτσι το πράσινο φως για συνέχιση της άλωσης των εργασιακών σχέσεων.

Ακολούθησε, παραμονή Χριστουγέννων, ανακοίνωση της διοίκησης για κατάργηση εκατοντάδων οργανικών θέσεων κάτι που οδηγεί σε περαιτέρω μείωση και ελαστικοποίηση των θέσεων εργασίας και συνεπώς σε παραπέρα πιέσεις για μείωση μισθών . Όλα αυτά γίνονται στο όνομα της «ψηφιακής μετάβασης», δηλαδή με το πρόσχημα ότι περισσότερες υπηρεσίες παρέχονται πλέον ηλεκτρονικά. Αντί, λοιπόν, η τεχνολογική πρόοδος να αξιοποιηθεί για μείωση των ωρών εργασίας και βελτίωση της εργασιακής καθημερινότητας, χρησιμοποιείται ως όχημα για ξήλωμα των σταθερών σχέσεων εργασίας. 

Τέλος, μέσα στα Χριστούγεννα, 90 εργαζόμενοι φύλακες, που δούλευαν στην ΕΤΕ τουλάχιστον 10 χρόνια ως δανειζόμενο προσωπικό μέσω των εταιρειών Mellon και Icap, απολύθηκαν γιατί το έργο θα το αναλάβει άλλη εταιρεία με πολύ χειρότερους μισθολογικούς και εργασιακούς όρους.

***

Αυτή είναι η κατάσταση. 

Οι τραπεζίτες αξιοποιούν το εύφορο έδαφος που τους προσφέρουν οι αντεργατικοί νόμοι της κυβέρνησης της ΝΔ και η ανοχή της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και κλιμακώνουν διαρκώς την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους.

Από την πλευρά μας, είναι επείγουσα η ανάγκη οργάνωσης αντιστάσεων. 

Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση, οι παρατάξεις Πρόταση Προοπτικής (που αποτελείται από ανένταχτους/ες και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) καθώς και η Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση (από τον χώρο του ΚΚΕ) καλούν σε κοινή κινητοποίηση την Πέμπτη 13 Γενάρη στις 16:00 έξω από το κεντρικό κατάστημα της ΕΤΕ στην Αθήνα (Αιόλου, Πλ. Κοτζιά). Αυτή η πρωτοβουλία που πήραν αριστερές/μαχητικές παρατάξεις, σε συνεργασία με εργαζόμενες και εργαζόμενους από τους χώρους που βρίσκονται στο στόχαστρο, είναι πολύ σωστή.

Η κινητοποίηση αυτή πρέπει να στηριχτεί και ο συντονισμός των αγωνιστικών δυνάμεων να αποκτήσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά σε μια κατεύθυνση κλιμάκωσης του αγώνα. Ο ΣΥΕΤΕ (Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας) οφείλει άμεσα να απαντήσει σ’ αυτές τις προκλήσεις με προκήρυξη πανελλαδικής κινητοποίησης και να προχωρήσει σε εντατική εκστρατεία σε όλα τα καταστήματα με στόχο την απεργιακή κλιμάκωση. Οι αριστερές παρατάξεις που πήραν την πρωτοβουλία για τις 13 Γενάρη πρέπει να πιέσουν με όλες τους τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα