Παρασκευή 6/7: Συγκέντρωση στην Πρεσβεία της Αυστρίας ενάντια στο 12ωρο

Δημοσιεύουμε κοινό κάλεσμα οργανώσεων της Αριστεράς και του Αντιεξουσιαστικού χώρου, για συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 6/7 στις 12.00, στην Πρεσβεία της Αυστρίας (Βασ. Σοφίας 4) ενάντια στη θέσπιση του 12ωρου

 

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας (συνεργασία του δεξιού ÖVP του Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού FPÖ) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επεκτείνει την εργάσιμη μέρα στις 12 ώρες και την εργάσιμη εβδομάδα στις 60,  και να επικυρώσει τον σχετικό νόμο στη Βουλή την Πέμπτη 5 Ιουλίου.

Μετά τις πρώτες μαζικές αντιδράσεις των συνδικάτων, που συγκέντρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον δρόμο ενάντια σε αυτό το μεσαιωνικό έκτρωμα, η ακροδεξιά κυβέρνηση «υποχώρησε» από την υποχρεωτικότητα της αύξησης του χρόνου εργασίας, μετατρέποντάς το σε υπερωριακό χρόνο εργασίας με τη συναίνεση του εργαζόμενου. Φυσικά, από αυτή τη «συναίνεση» του εργαζόμενου θα εξαρτάται άμεσα και η δυνατότητά του να έχει δουλειά. Ωστόσο, αυτή η πρώτη υποχώρηση δείχνει τη δυνατότητα των εργαζομένων να εμποδίσουν αυτή τη βάρβαρη απορρύθμιση της εργασίας.

Η απορρύθμιση αυτή δεν πέφτει από τον ουρανό. Η ελαστικοποίηση και η απορρύθμιση του χρόνου εργασίας αποτελεί σταθερή προτεραιότητα της φιλελεύθερης Ευρώπης από τη συγκρότησή της κιόλας. Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2008, κάθε πρόσχημα έχει πλέον χαθεί και οι εργαζόμενοι καλούμαστε σε όλη την Ευρώπη να πληρώσουμε τις αποτυχημένες μπίζνες του Κεφαλαίου. Στη Γερμανία, την Γαλλία με το νόμο Μακρόν και βέβαια σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο των μνημονίων, η νομοθεσία στοχεύει σε μια εργασία πιο εντατικοποιημένη, λιγότερο προστατευμένη και πιο φτηνή. Στην Ελλάδα, το 12ωρο αποτελεί ήδη άτυπη πραγματικότητα για πολλούς μετανάστες και μετανάστριες, αλλά και στο «καμάρι» της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό.

Νομοθετώντας το 12ωρο και επιστρέφοντας τα εργατικά δικαιώματά 140 χρόνια πίσω, η αυστριακή κυβέρνηση κάνει ένα βήμα που ως τώρα δεν είχε τολμήσει κανείς άλλος στην Ευρώπη. Ασφαλώς, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτός ο νόμος παρουσιάζεται από μια ακροδεξιά κυβέρνηση. Η πολιτική της Ακροδεξιάς είναι αυτή ακριβώς: αφού στοχοποιήσει τη μισή εργατική τάξη και της στερήσει τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα, αφού διασπάσει τους εργαζόμενους, μπορεί ήσυχη να επιτεθεί και στην άλλη μισή για λογαριασμό των αφεντικών της που είναι το κεφάλαιο.

Είμαστε εδώ για να ταράξουμε με τη σειρά μας αυτή την «ησυχία». Στο πλευρό των εκατοντάδων χιλιάδων Αυστριακών εργαζομένων που διαδηλώνουν, στο πλευρό των μεταναστών που τους αμφισβητούνται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, στο πλευρό όλων των εργαζόμενων, κάθε εθνικότητας, χρώματος και φύλου. Γιατί γνωρίζουμε ότι κάθε επίθεση στα εργατικά δικαιώματα σε κάθε χώρα, ανοίγει την ίδια πόρτα για όλους μας.

Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αυστριακή Πρεσβεία (λεωφόρος Βασ. Σοφίας 4) ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα της ακροδεξιάς αυστριακής κυβέρνησης, την Παρασκευή 6 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι.

Διεθνιστική αλληλεγγύης στους/στις εργαζόμενους/ες της Αυστρίας

  • Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία – Ροσινάντε
  • Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση
  • Κόκκινο Νήμα
  • Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση – Ξεκίνημα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα