Αυστρία: Νικητές η δεξιά και η ακροδεξιά!

Σημ: Το άρθρο γράφεται μία μέρα πριν ανακοινωθούν τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 15ηςΟκτωβρίου στην Αυστρία με την καταμέτρηση και των 700.000 επιστολικών ψήφων.

 

Στις βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία το δεξιό Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς βγήκε πρώτο με 31.6% και άνοδο κατά 7.6% συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του νυν καγκελάριου Κρίστιαν Κερν βγαίνει δεύτερο με 26.9% ποσοστό παρόμοιο με αυτό των προηγούμενων εκλογών.

Το ακροδεξιό «Κόμμα των Ελεύθερων» (FPO) με τον Χανς Κρίστιαν Στράχε βγαίνει τρίτο με 26% και άνοδο 5.5% σε σχέση με τις εκλογές του 2013.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), συγκεντρώνοντας ποσοστό 5,2% (+0,2 %) ενώ ποσοστό 4,3 % εξασφαλίζει η «Λίστα Πιλτς» του ανεξάρτητου Πέτερ Πιλτς, ο οποίος υπήρξε συνιδρυτής του κόμματος των Πράσινων και επί 31 χρόνια βουλευτής τους και είχε ανεξαρτητοποιηθεί τον περασμένο Ιούλιο.

Από τα υπόλοιπα κόμματα αξιοσημείωτη είναι η καταβαράθρωση των Πράσινων – από τους οποίους προέρχεται ο νυν πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Βαν Ντε Μπέλεν – που πήραν 3.9% έναντι 12.4% το 2013 και αν δεν αλλάξει το ποσοστό με τις επιστολικές ψήφους θα μείνουν εκτός βουλής καθώς δεν πιάνουν το όριο του 4%.

Κυβερνήσεις συνασπισμού μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και του Λαϊκού κόμματος βρίσκονται στην εξουσία στην Αυστρία περισσότερα από τα μισά χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκπροσωπώντας κάποτε το 80% του εκλογικού σώματος. Ωστόσο ο συνασπισμός κατάφερε να σώσει με δυσκολία την πλειοψηφία του το 2013.

Ποιος είναι ο Κουρτς

Ο Σεμπάστιαν Κούρτς είναι ένας αντιδραστικός νεοφιλελεύθερος πολιτικός, με αντιμεταναστευτικές και ισλαμοφοβικές απόψεις που ανταγωνίζονται επάξια την ακροδεξιά. Παιδί του κομματικού σωλήνα των Συντηρητικών από τα γεννοφάσκια του, επιλέχτηκε βασικά σαν μια αστραφτερή και νεανική εκδοχή των πιο αντιδραστικών και αντιλαϊκών πολιτικών. Στα 24 χρόνια του αναλάμβανε υφυπουργός Ενσωμάτωσης, στα 27 του χρόνια υπουργός Εξωτερικών, στα 30 του αρχηγός, με πρωτοφανείς υπερεξουσίες, του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Πραγματική βολική συσκευασία 2 σε 1 για το κεφάλαιο.

Δηλώνει ανοικτός στην κυβερνητική συνεργασία με την Ακροδεξιά, σύμμαχος με τις αντιδραστικές κυβερνήσεις των χωρών του Βίζενγκραντ και ταυτόχρονα ευρωπαϊστής δηλαδή πιστό σκυλί της ΕΕ και του κεφαλαίου

Το Κόμμα των Ελεύθερων, που ιδρύθηκε από πρώην Ναζί με τη συμμετοχή φιλελεύθερων, εκμεταλλεύθηκε την ανυπαρξία της Αριστεράς και την φθορά του κυβερνητικού συνασπισμού για την άνοδό του.

Στράχε: έπαιζε σκάκι με τον παππού του

Ο επικεφαλής της Ακροδεξιάς Χάντς-Κρίστιαν Στράχε, έκανε τα πάντα για να διαμορφώσει ένα πιο λάιτ προφίλ για τον ίδιο και το κόμμα του.

«…Το ότι έγινε «salonfahig» (παρουσιάσιμος) δεν είναι μικρή επιτυχία για τον Βιεννέζο αυτόν που προέρχεται από το νεοναζιστικό κίνημα»

σύμφωνα με την δημοσιογράφο Νίνα Χόρατσεκ συγγραφέα μίας βιογραφίας του.

Ο Στράχε εξωράισε σταδιακά τη ρητορική του κόμματός του βάζοντας στο περιθώριο τους βαρόνους του κόμματος.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο υποψήφιος του FPO στις προεδρικές εκλογές Νόρμπερτ Χόφερ έχασε για λίγο την προεδρία, καταγράφοντας το καλύτερο ποσοστό που έχει ποτέ επιτύχει το ακροδεξιό κόμμα της Αυστρίας 46.7%.

Για τον πολιτικό επιστήμονα Τόμας Χόφερ, ο Χάντς-Κρίστιαν Στράχε άντλησε τα διδάγματα αυτού του επεισοδίου. «Ξέρει ότι πρέπει να εμφανισθεί ως ηγέτης εάν θέλει να ξεπεράσει το όριο του 20%», επιβεβαιώνει η Νίνα Χόρατσεκ. Όμως, το κόμμα των Ελεύθερων, στο βάθος, δεν έχει καθόλου εγκαταλείψει τις ξενοφοβικές και ευρωσκεπτικιστικές του βάσεις, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές.

Οι συστηματικές αναφορές στον κίνδυνο «μαζικής εισβολής» και «εμφυλίου πολέμου» δείχνουν «ξεκάθαρα ότι παραμένουν ακραίοι», προειδοποιεί η Νίνα Χόρατσεκ, ενώ σύμφωνα με τον Τόμας Χόφερ, η υιοθέτηση μετριοπαθούς τόνου αποτελεί απλώς κίνηση τακτικής.

«Επαιζα σκάκι με τον παππού μου», δήλωσε άλλωστε ο Στράχε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης συμπληρώνοντας ότι «πάντοτε υπολογίζει σειρά κινήσεων εξ αρχής». Έχει, δε, καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση για φιγούρα, αλλά υπολογίζει να ζητήσει για το κόμμα του υπουργεία-κλειδιά, όπως το Εσωτερικών και των Εξωτερικών.

«Ήμουν χαζός, νέος και αφελής..»

Ο Χάντς-Κρίστιαν Στράχε γεννήθηκε το 1969 και ανέλαβε την ηγεσία του FPO το 2005, σε ηλικία 35 ετών, αφού ανάγκασε τον Γεργκ Χάιντερ, ο οποίος σκοτώθηκε το 2008 σε τροχαίο δυστύχημα, να εγκαταλείψει το κόμμα και να ιδρύσει το εφήμερο BZO.

Αποδυναμωμένο από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση την περίοδο 2000-2006, το κόμμα ανανεώνεται με την παρουσία ενός ηγέτη που συχνάζει σε κλαμπ και είναι δραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσελκύοντας νέους.

Από το 11% στις εκλογές του 2006, το κόμμα περνά στο 20,5% το 2013. Σήμερα πέτυχε ποσοστό αντίστοιχο με το 26,9% που είχε λάβει όταν ο Χάιντερ βρισκόταν στο απόγειό του το 1999.

Από τότε, το FPO έχει μετριάσει τα απροκάλυπτα ξενοφοβικά του σλόγκαν. Η προεκλογική του εκστρατεία βασίστηκε στην έννοια της… «ισοτιμίας», καταγγέλλει την καταβολή κοινωνικών επιδομάτων στους μετανάστες και δηλώνει κατηγορηματικά ότι «το ισλάμ δεν έχει θέση στην Αυστρία».

Παρά τις προσπάθειες εξωραϊσμού του από τον Στράχε, το κόμμα που ιδρύθηκε από παλαιούς Ναζί παραμένει «αθεράπευτο», προειδοποιεί η Επιτροπή Μαουτχάουζεν, ενώ ο αυστριακός Τύπος υπενθυμίζει τις σχέσεις του νεαρού Στράχε με τους νεοναζιστικούς κύκλους, δημοσιεύοντας φωτογραφίες από τη συμμετοχή του σε ασκήσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων με μέλη της απαγορευμένης οργάνωσης Wiking Jugend.

Πώς απαντά ο ίδιος σ’ αυτές τις κατηγορίες;

«Ημουν χαζός, νέος και αφελής», λέει.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,242ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα