Πρόσφυγες: Αυστρία – ρατσιστικές πολιτικές, αλληλεγγύη από την κοινωνία

Το «Ξεκίνημα» μίλησε με τη συντρόφισσα Σόνια Γκρους, εκπρόσωπο του «Σοσιαλιστικού Αριστερού Κόμματος» (SLP – αδελφή οργάνωση του «Ξ» στην Αυστρία) σε σχέση με την προσφυγική κρίση και την πάλη ενάντια στην ακροδεξιά. Η συνέντευξη πάρθηκε πριν από το κλείσιμο του «Βαλκανικού Διαδρόμου» μετά από πρωτοβουλία της Αυστρίας, γι’ αυτό και δεν υπάρχει σχετική αναφορά

 

  • Ποια κατάσταση επικρατεί σε ότι αφορά τους πρόσφυγες στη χώρα σου; Ποια είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντί τους;

Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν έρθει ή έχουν διασχίσει την Αυστρία από το καλοκαίρι και μετά, κυνηγημένοι από τον πόλεμο, τις δικτατορίες και την πείνα. Η κυβέρνηση δεν έκανε σχεδόν τίποτα πέρα από το να λέει ότι οι αριθμοί των προσφύγων είναι υπερβολικά μεγάλοι. Πρόβαλλαν τους προσφυγικούς καταυλισμούς που ήταν ασφυκτικά γεμάτοι, χωρίς όμως να λένε παράλληλα ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άδεια δημόσια διαμερίσματα (η Αυστρία και συγκεκριμένα η Βιέννη έχουν ένα τεράστιο αριθμό κατοικιών που ανήκουν στο κράτος).

Εδώ και χρονιά οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν μια ρατσιστική πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες. Διαχωρίζουν τους «οικονομικούς μετανάστες» από τους «πρόσφυγες» για να πούνε ότι οι «μετανάστες» δεν έπρεπε να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και άρα δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στην Αυστρία.

Οι ίδιες κυβερνήσεις είχαν και έχουν άριστες σχέσεις με τα δικτατορικά καθεστώτα των χωρών από τις οποίες έρχονται οι πρόσφυγες και επιδίδονται σε πολεμικές μπίζνες με τους εξοπλισμούς.

  • Τι στάση κρατάει ο απλός κόσμος απέναντι στους πρόσφυγες;

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βοήθησαν και βοηθάνε τους πρόσφυγες. Ο θάνατος 71 προσφύγων στην κλειστή καρότσα ενός φορτηγού τον Αύγουστο σόκαρε την κοινή γνώμη και ενίσχυσε το κίνημα αλληλεγγύης. Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνει ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια, φάρμακα, σκηνές κ.α. για να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Ένα τεράστιο, αυθόρμητο και αυτοοργανωμένο κίνημα αλληλεγγύης αναπτύχθηκε, κάνοντας συντρίμμια το επιχείρημα ότι δήθεν ο κόσμος έχει σταματήσει να δείχνει αλληλεγγύη.

  • Ποια είναι η δράση της ακροδεξιάς και των φασιστών; Τι αντίκτυπο έχει στην κοινωνία;

Αρχικά η ακροδεξιά λούφαξε καθώς το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες ήταν τόσο ισχυρό. Όμως αυτό άρχισε να αλλάζει και η ακροδεξιά άρχισε να δυναμώνει όσο η κυβέρνηση δημιουργούσε την εικόνα ότι «το καράβι γέμισε» και ο κόσμος άρχισε να ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις θέσεις εργασίας, την κατοικία και γενικά το μέλλον.

Φυσικά αυτές οι απόψεις δεν είναι ομοιογενείς, αλλά υπάρχει η γενική τάση που μιλάει στο όνομα του αγώνα του «ευρωπαϊκού – χριστιανικού πολιτισμού» ενάντια στην «οπισθοδρόμηση» του Ισλάμ. Η παραπάνω άποψη ενισχύθηκε σημαντικά μετά τα γεγονότα της πρωτοχρονιάς στην Κολωνία. Οι ακροδεξιοί καταφέρνουν πλέον να οργανώνουν συγκεντρώσεις ενάντια σε προσφυγικούς καταυλισμούς, ή ακόμη και στα σύνορα. Αλλά παρά το γεγονός ότι υπάρχει διάχυτη ανησυχία στην κοινωνία, δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν περισσότερους από μερικές εκατοντάδες. Από την άλλη μεριά βέβαια, έχουμε μια επικίνδυνη εξέλιξη: το ακροδεξιό fPÖ, είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις εδώ και έξι μήνες.

  • Τι είδους πρωτοβουλίες παίρνει το SLP και ποιες είναι οι προτάσεις σας;

Καταρχήν οργανώνουμε στοχευμένες δράσεις αλληλεγγύης εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Αυτή όμως ήταν πάντα μια μόνο πτυχή των δράσεων που αναπτύσσουμε. Ήμασταν πάντα μια από τις ελάχιστες και σίγουρα η πιο δυνατή φωνή που συνδυάζει τα αιτήματα υπέρ των προσφύγων και της παραμονής τους στην Αυστρία, με τα αιτήματα για αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης και δουλειές για όλους. Τονίζουμε ότι προκειμένου το αντιρατσιστικό κίνημα να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τους πρόσφυγες, πρέπει να διεκδικήσει τους απαιτούμενους πόρους από την κυβέρνηση.

Ξεκαθαρίζουμε επίσης το γεγονός ότι λεφτά υπάρχουν, για τις ανάγκες τόσο των προσφύγων, όσο και των ντόπιων. Για την ακρίβεια, οι υπερπλούσιοι στην Αυστρία γίνονται πλουσιότεροι κατά 80 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

Αυτά είναι λεφτά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες σε κοινωνική πολιτική, παιδεία, δημιουργία θέσεων εργασίας, κ.α., τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για τους Αυστριακούς.

80.000 διαμερίσματα μόνο στη Βιέννη μένουν άδεια και αποτελούν αντικείμενο κερδοσκοπίας. Αυτά τα σπίτια θα μπορούσαν να στεγάσουν τόσο τους πρόσφυγες, όσο και κατοίκους της πόλης.

  • Πως απαντάτε στις προτάσεις από αξιωματούχους της ΕΕ να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα μεγάλο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων;

Τις απορρίπτουμε πλήρως! Πρόκειται για ακόμη μια προσπάθεια των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ε.Ε. να «εξάγουν» την προσφυγική κρίση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Αν εφαρμοστούν αυτά τα σχέδια, θα σημάνουν μια ανθρωπιστική καταστροφή, τόσο για τους ίδιους τους πρόσφυγες, όσο και για τους εργαζόμενους και τους φτωχούς στην Ελλάδα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν παραδεχτεί ανοιχτά ότι μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες είχαν εμπορικές σχέσεις με το ISIS. Κράτη και επιχειρήσεις αγοράζουν πετρέλαιο από τους παρανοϊκούς φονταμενταλιστές και δεν αποκλείεται να τους πουλάνε όπλα.

Σε πρώτη φάση είναι απαραίτητο να ελεγχθούν τα βιβλία των πετρελαϊκών εταιρειών και των εταιρειών όπλων, με την παρουσία εκπροσώπων των συνδικάτων, εκπροσώπων του εργατικού κινήματος και των προσφύγων. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει με ποιο τρόπο πλουτίζουν και αν πρόκειται για αιματοβαμένα χρήματα. Αυτά τα χρήματα ανήκουν στους λαούς της περιοχής και στους πρόσφυγες. 

Την ίδια ώρα που υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των προσφύγων να παραμείνουν στην Ευρώπη, πρέπει να μας απασχολήσει το πως θα βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στις χώρες προέλευσής τους, ώστε να μη χρειάζεται κανείς να εγκαταλείπει το σπίτι του.

Αυτό περιλαμβάνει την υποστήριξη από την πλευρά των Ευρωπαίων εργαζομένων, των κινημάτων στις χώρες προέλευσης των προσφύγων. Τα κινήματα αυτά μπορούν να πυροδοτήσουν μια νέα αραβική άνοιξη. Περιλαμβάνει επίσης τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, που μπορεί να οδηγήσει ένα στρώμα της νεολαίας που δε βλέπει διέξοδο στον καπιταλισμό, στα χέρια του θρησκευτικού φονταμενταλισμού.

Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα λεφτά που απαιτούνται για να καλύψουν τις ανάγκες των ντόπιων και των προσφύγων υπάρχουν. Τα έχουν οι πλούσιοι. Από αυτούς πρέπει να τα πάρουμε.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα