Όχι στο εργοστάσιο SRF/RDF από τον Δήμο Βόλου!

Προκήρυξη από το Ξεκίνημα Βόλου

Ασφαλής – οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων τώρα!

Η δημοτική αρχή Μπέου-Λούλη θέλει να φτιάξει Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων  που θα παράγει SRF/RDF. Το SRF/RDF δεν είναι τίποτα άλλο από αφυδατωμένα και συμπιεσμένα σκουπίδια με μεγάλη περιεκτικότητα σε πλαστικό. Στη συνέχεια το SRF/RDF θα οδηγείται στους κλιβάνους ΑΓΕΤ για καύση!

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Δήμου (31/1/20):

«…η παραγωγή δευτερογενούς υλικού καύσης από την Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων που σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε, θα διασφαλίζει …την ποιότητα και την καταλληλότητα του παραγόμενου υλικού…»

Σύμφωνα με την προμελέτη της Μονάδας που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 25/10/17:

«Η μονάδα επεξεργασίας ΑΣΑ θα έχει ως στόχο την παραγωγή δευτερογενούς στερεού καυσίμου (solidrecoveredfuel, SRF) κατάλληλων χαρακτηριστικών ώστε να επιτυγχάνεται η χρήση σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η δημοτική αρχή γίνεται συνένοχος στο έγκλημα που διαπράττεται εις βάρος της υγείας των Βολιωτών. Το ίδιο υπεύθυνη είναι και η διοίκηση Αγοραστού – Κολυνδρίνη αφού η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνει το πράσινο φως στο Δήμο Βόλου για την κατασκευή της εν λόγω μονάδας.

Είναι όμως γνωστό ότι η καύση σκουπιδιών (SRF/RDF)εκλύει διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα που ρυπαίνοντας τον αέρα, το νερό και το έδαφος προκαλούν καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες του νευρικού, καρδιαγγειακού, αναπνευστικού, ενδοκρινικού συστήματος κλπ!

Τι θα έπρεπε να κάνει ο Δήμος αντί της Μονάδας SRF;

Ο προϋπολογισμός της Μονάδας παραγωγής SRF είναι 42 εκ ευρώ! Με αυτά τα χρήματα ο Δήμος Βόλου θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον και προς το συμφέρον των Δημοτών.

Τα βασικά σημεία αυτού του συστήματος είναι:

  • Η αντικατάσταση των μπλε και πράσινων κάδων από ένα σύστημα 4 ή 5 διαφορετικών κάδων για προδιαλογή των απορριμμάτων σε διαφορετικά ρεύματα  (χαρτί, μέταλλα, πλαστικά, γυαλί, απόβλητα κουζίνας κλπ) από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
  • Η δημιουργία πράσινων σημείων για τη συγκέντρωση βαριών και επικίνδυνων απορριμμάτων, ηλεκτρονικών συσκευών, μπαταριών, συσκευασιών χρωμάτων-φυτοφαρμάκων, φαρμάκων κοκ.
  • Η εκπαίδευση της κοινωνίας για την σημασία της προδιαλογής των απορριμμάτων στην πηγή.
  • Η δημιουργία μικρών μονάδων συγκέντρωσης των προδιαλεγμένων απορριμμάτων όπου τα μεν ανακυκλώσιμα θα δεματοποιούνται και θα πωλούνται στις αντίστοιχες βιομηχανίες (π.χ. τα μέταλλα στις χαλυβουργίες), τα δε οργανικά θα μετατρέπονται σε λίπασμα (κομπόστ) μέσα από αερόβια ζύμωση.
  • Η πώληση από το Δήμο των ανακυκλώσιμων μπορεί να αυξήσει τα έσοδα του Δήμου και να αξιοποιηθεί, αν υπάρχει η πολιτική θέληση, για τη μείωση των δημοτικών τελών και για έργα υπέρ των δημοτών
  • Η αξιοποίηση του λιπάσματος για τις ανάγκες του Δήμου (πράσινο) ή/και η πώλησή του σε παραγωγούς.
  • Η αξιοποίηση των αδρανών υλικών για αποκατάσταση παλιών/ανενεργών λατομείων.
  • Η διάθεση του υπολείμματος σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολείμματος. Το υπόλειμμα αυτό θα είναι μόλις το 10-15% του συνόλου των απορριμμάτων και επιπλέον θα είναι πολύ πιο καθαρό από ότι τα σύμμεικτα απορρίμματα.

Η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται εξολοκλήρου από τον Δήμο, σε συνθήκες διαφάνειας, δηλαδή κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων και της κοινωνίας, με παράλληλη πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού πλήρους και μόνιμης εργασίας.

Τα πλεονεκτήματα της πρότασης για ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων

  • Προστατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία από τις επικίνδυνες επιπτώσεις της καύσης των απορριμμάτων καθώς και από τις επιπτώσεις της μαζικής ταφής σύμμεικτών απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ.
  • Δίνει έσοδα στο Δήμο και μειώνει τα δημοτικά τέλη.
  • Ο μηχανολογικός εξοπλισμός που απαιτείται είναι πιο φθηνός σε σχέση με την Μονάδα Παραγωγής SRF/RDF
  • Δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με την Μονάδα Παραγωγής SRF/RDFκαι είναι ασύγκριτα πιο φιλική προς το περιβάλλον και την υγεία μας.

Αυτή η πρόταση έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ (είναι συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) που θέλει να επεκτείνει την καύση των απορριμμάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα, ιδιωτικοποιεί τα πάντα, μειώνει συνεχώς το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, πετσοκόβει τους αναγκαίους πόρους από τους Δήμους και δεν προχωρά στις προσλήψεις που χρειάζονται οι Δήμοι για να λειτουργήσουν.

Ο Μπεός στην υπηρεσία των μεγαλο-εργολάβων και της Lafarge

Η επιμονή της δημοτικής αρχής Μπέου στο να κατασκευάσει Μονάδα παραγωγής SRF/RDF δεν είναι αποτέλεσμα άγνοιας. Είναι αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης.

Η δημοτική αρχή Μπέου έχει επιλέξει να προωθήσει τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων που θέλουν να μπουν στη διαχείριση των απορριμμάτων για να βγάλουν πολλά και εύκολα κέρδη (εις βάρος μας). Ταυτόχρονα η δημοτική αρχή Μπέου στηρίζει έμπρακτα την ΑΓΕΤ-Lafarge διεκδικώντας τον ρόλο του καλύτερου dealer σκουπιδιών προς καύση.

Να τους σταματήσουμε!

Παράλληλα με την απαίτηση να σταματήσει τώρα η καύση σκουπιδιών (και πετ κοκ) στην ΑΓΕΤ χρειάζεται να αγωνιστούμε για να μην γίνει Μονάδα παραγωγής SRF/RDF. Τα δυο πάνε μαζί. Για να πετύχει το κίνημα αυτούς τους δυο στόχους χρειάζεται να συνεχιστεί και να δυναμώσει ο μαζικός αγώνας κατά της ΑΓΕΤ και να συνδυαστεί με κινητοποιήσεις που να πιέζουν τον Δήμο να ανακαλέσει την απόφασή του.

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι πολίτες του Βόλου μπορούμε να τους σταματήσουμε μόνο μέσα από ένα σχέδιο μαζικών, οργανωμένων και μαχητικών κινητοποιήσεων που να συνδυάζουν: νέα παμβολιώτικα συλλαλητήρια, κινητοποίηση της νεολαίας όπως έγινε με την μαθητική κινητοποίηση στις 21/11, συγκεντρώσεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, απεργιακές κινητοποιήσεις.

Για να γίνει αυτά χρειάζεται οργάνωση και συντονισμός. Έλα σε επαφή μαζί μας!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα