Ωραία η ευαισθησία για το περιβάλλον – για την εξόρυξη χρυσού θα μιλήσει κανείς;

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του Αριστερού Ριζοσπαστικού Σχήματος στον Δήμο Θεσσαλονίκης «Η πόλη ανάποδα» (στο οποίο συμμετέχει το Ξεκίνημα) σχετικά με την εξόρυξη χρυσού και τις περιβαλλοντικές «ευαισθησίες» των υποψήφιων δημάρχων της πόλης 


Τις τελευταίες μέρες είχαμε ακόμα μία μεγάλη «επιτυχία» της ελληνικής δικαιοσύνης. Σε φυλάκιση πέντε μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε 80χρονος αγρότης από τη Μεγάλη Παναγία, ο γνωστός μπαρμπα-Θόδωρος, ο οποίος κατηγορείται ότι έδειρε μόνος του μισή διμοιρία ΜΑΤ. Από την άλλη, η ELDORADO έχει εξαπολύσει μια πολύ μεγάλη επικοινωνιακή επίθεση με χορηγίες, διαφημίσεις κ.α. Την ίδια στιγμή οι επιτροπές αγώνα συνεχίζουν τη μάχη ενάντια στην καταστροφική εξόρυξη, αλλά και υπέρ της αθώωσης των κατηγορούμενων αγωνιστών/στριών. Ο αγώνας λοιπόν είναι σε κρίσιμη φάση και αξίζει να στηριχτεί από όλους μας.

Φυσικά, σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι μιλούν για το περιβάλλον, για το πόσο σημαντικό ζήτημα είναι, τονίζοντας πόσο «ευαίσθητοι» πρέπει να είμαστε στα οικολογικά ζητήματα, εκθειάζοντας την αξία της ανακύκλωσης και άλλα παρόμοια.

Δεν μπορούν βέβαια να κάνουν και αλλιώς. Τα στοιχεία που δείχνουν πόσο σοβαρή είναι η οικολογική κρίση παγκόσμια είναι συντριπτικά. Και οι κοινωνίες έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται για τέτοια θέματα. 

Λένε λοιπόν παχιά λόγια ενάντια στις πλαστικές σακούλες και τα καλαμάκια, μιλάνε για ηλεκτροκίνητα πατίνια και για project για πράσινες ταράτσες. Ως «Πόλη Ανάποδα» θεωρούμε σίγουρα σημαντικό το ότι η συζήτηση για την επιβίωση του πλανήτη έχει ανοίξει πλατιά στην κοινωνία. Και εννοείται ότι και η πιο μικρή συνεισφορά του καθενός στον αγώνα για την διάσωση του πλανήτη από την περιβαλλοντική καταστροφή είναι ευπρόσδεκτη.

Τα προβλήματα όμως αρχίζουν όταν η συντριπτική πλειονότητα αυτών των «ευαισθητοποιημένων» περιβαλλοντικά υποψηφίων πρέπει να αναμετρηθεί με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Γιατί είναι πια διεθνής η τάση, να λένε οι πολιτικοί εκπρόσωποι μεγάλα λόγια για το περιβάλλον, ιδιαίτερα αν πρόκειται να κατηγορήσουν τους πολίτες πως δεν κάνουν αρκετή προσπάθεια, αλλά όταν το θέμα πάει στον πυρήνα του προβλήματος να τηρούν σιγή ιχθύος. 

Ένα τέτοιο παράδειγμα στην περιοχή μας είναι το ζήτημα της εξόρυξης χρυσού που υλοποιείται καταρχάς στη Χαλκιδική, αλλά με προοπτική να επεκταθεί σε Σέρρες, Κιλκίς, Δράμα, Αλεξανδρούπολη κοκ., μετατρέποντας τη Βόρεια Ελλάδα σε μια τεράστια εξορυκτική χαβούζα. 

Τι θα σημαίνει για τη Θεσσαλονίκη

Το να μιλούν λοιπόν κάποιοι για τα πλαστικά καλαμάκια και να καταπίνουν τη γλώσσα τους στο θέμα της εξόρυξης χρυσού μόνο υποκριτικό μπορεί να χαρακτηριστεί. Εξόρυξη χρυσού σε απλά ελληνικά σημαίνει:

  • Καταστροφή τεράστιων δασικών εκτάσεων, αρχέγονων δασών και προστατευόμενων περιοχών
  • Αποστράγγιση και ρύπανση των νερών
  • Τεράστιες ποσότητες τοξικής σκόνης (με υψηλή περιεκτικότητα σε καρκινογόνο αμίαντο) που θα εκλύονται από το ανοιχτό όρυγμα
  • Σοβαρές πιθανότητες κατάρρευσης των γιγαντιαίων φραγμάτων που συγκρατούν τοξικά τέλματα, αφού χτίζονται πάνω σε ενεργό σεισμικό ρήγμα
  • Απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας σε τουρισμό, γεωργία, αλιεία, μελισσοκομία και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες που θα καταστραφούν αν προχωρήσουν τα έργα

Και όλη αυτή η καταστροφή δεν θα γίνει κάποτε στο μέλλον, ούτε κάπου μακριά από μας. Έχει ξεκινήσει ήδη και αν το επιτρέψουμε θα ενταθεί και θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις ζωές μας.

Χρειάζεται να πάρουν θέση όλοι

Εμείς έχουμε πάρει θέση για το ζήτημα.

Εδώ και χρόνια τα μέλη, οι οργανώσεις και οι υποψήφιοι/ες στο ενωτικό ψηφοδέλτιο «Η πόλη ανάποδα-δύναμη ανατροπής» συμμετέχουμε ενεργά στο κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική. Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους, εκατοντάδες εθελοντές, μερικές από τις πιο μαζικές συναυλίες αλληλεγγύης των τελευταίων δεκαετιών, μάχες στο βουνό και φυσικά εκατοντάδες κατηγορούμενοι αγωνιστές και αγωνίστριες, το καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά κινήματα που γνώρισε ποτέ η χώρα. Ήμασταν εκεί και το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον.

Όσοι από τους «ευαίσθητους» περιβαλλοντικά υποψήφιους δημάρχους δεν ήταν ποτέ εκεί τι λένε για αυτό; Τι λένε όλοι αυτοί που μαζί με τον Μπουτάρη δέχονταν τις χορηγίες της Eldorado Gold, με τις οποίες η εταιρεία ήθελε να αγοράσει υποστήριξη στην πόλη μας; Τι λένε όσοι υποστηρίζουν την κυβέρνηση που συνεχίζει να δίνει άδειες στην εταιρία καταπατώντας όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις; Τι λένε οι κεντροδεξιοί υποψήφιοι που τους αρέσει η ανακύκλωση, αλλά όταν ακούν Eldorado καταπίνουν τη γλώσσα τους;

Τι θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος

  • Να πάρει άμεσα απόφαση ενάντια στην καταστροφική εξόρυξη.
  • Να στηρίξει έμπρακτα το κίνημα, που σημαίνει να δώσει χώρους για εκδηλώσεις, να διοργανώσει εκστρατείες ενημέρωσης στις γειτονιές, τους χώρους εργασίας, τα σχολεία, να παραχωρήσει τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό χρόνο. 
  • Να καλεί τους πολίτες σε συμμετοχή είτε έξω από τα δικαστήρια με στόχο την αθώωση των αγωνιστών είτε στα συλλαλητήρια ή τις δράσεις που διοργανώνουν στην πόλη οι επιτροπές αγώνα.
  • Να μη δέχεται καμία χορηγία από την Eldorado Gold και να μην έχει καμία συνεργασία μαζί της, ούτε να διευκολύνει τις δραστηριότητές της.

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται και κινητοποιούνται για τα ζητήματα του περιβάλλοντος. Εμείς έχουμε ήδη αποδείξει ότι θα δώσουμε τη μάχη, εντός κι εκτός δημοτικού συμβουλίου, για όλα τα σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η κοινωνία. Από τη διεκδίκηση ελεύθερων χώρων και πάρκων πρασίνου μέχρι τη μάχη ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. Κι έτσι είμαστε σίγουροι/-ες ότι πολύ γρήγορα θα αποκαλυφθούν τα κούφια λόγια της πλειονότητας των παρατάξεων, που πουλάνε περιβαλλοντική ευαισθησία, ενώ την ίδια στιγμή υποστηρίζουν τα μεγάλα συμφέροντα, ακόμα και αν αυτά καταστρέφουν τη φύση και τη ζωή.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα