Σκάνδαλο στην Αυστρία: αυτή είναι η «αντισυστημική» ακροδεξιά που θα «χτυπήσει την διαφθορά»!

Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε με πληροφορίες από κείμενα του Σοσιαλιστικού Αριστερού Κόμματος (SLP), που είναι αδερφή οργάνωση του «Ξ» στην Αυστρία.


Το Σάββατο 18 Μαΐου, ο ακροδεξιός αντικαγκελάριος της Αυστρίας Χάινς-Κρίστιαν Στράχε παραιτήθηκε από την θέση του μετά από την κυκλοφορία ενός βίντεο που αποκάλυψε συνομιλία του με υποτιθέμενη επιχειρηματία της Ρωσίας, στην οποία υποσχόταν ανταλλάγματα, εφόσον αυτή θα υποστήριζε οικονομικά το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) στις εκλογές του 2017. Το πολιτικό σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα, είχε ως αποτέλεσμα η παραίτησή του να γίνει δεκτή από τον καγκελάριο του δεξιού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κρουτς, ο οποίος και ανήγγειλε την διάλυση της κυβερνητικής συνεργασίας με το FPO και ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές. Την ίδια ώρα, σε όλη την Αυστρία ξέσπασαν αυθόρμητες διαδηλώσεις κατά του ακροδεξιού FPO και της κυβέρνησης.

Ο ορισμός της διαφθοράς

Στις 17 Μαΐου, το γερμανικό περιοδικό Spiegel και η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung δημοσίευσαν αποσπάσματα ενός βίντεο όπου ο πρώην -πλέον- αντικαγκελάριος Στράχε εμφανίζεται να περνάει ένα χαλαρό απόγευμα με μία υποτιθέμενη ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη και να συζητάνε για πολιτική, μέσα ενημέρωσης και μπίζνες.

Το βίντεο τραβήχτηκε τον Ιούλιο του 2017, με κρυφές κάμερες και μικρόφωνα σε μια πολυτελή βίλα στην Ίμπιζα, με 1.000€ τη μέρα ενοίκιο. Οι συνδαιτυμόνες (ο Στράχε, επικεφαλής τότε του ακροδεξιού FPO, και ο Γκούντενους, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FPO και δεξί χέρι του Στράχε, η υποτιθέμενη ανιψιά Ρώσου ολιχάρχη και ένας «συνεργάτης» της) τρώνε σούσι και πίνουν σαμπάνια. Το ποιος οργάνωσε τη συγκεκριμένη βιντεοσκόπηση δεν έχει γίνει γνωστό.

Η υποτιθέμενη Ρωσίδα αναφέρει ότι έχει 250 εκατομμύρια ευρώ που θέλει να επενδύσει την Αυστρία αλλά τα οποία «δεν είναι τελείως νόμιμα».

Ο Στράχε από την άλλη εμφανίζεται διατεθειμένος να κάνει τα πάντα αν με αυτά τα λεφτά τον βοηθήσουν να ανέλθει στην εξουσία. Συζητάει πως μπορεί να δώσει κάποιος χρηματοδοτήσεις στο κόμμα του παρακάμπτοντας τα επίσημα κανάλια, μέσω μιας κρυφής ΜΚΟ.

Συζητάει επίσης την ιδιωτικοποίηση της κρατικής τηλεόρασης και των υδάτινων πόρων, αλλά και το ενδεχόμενο η υποτιθέμενη ανιψιά να αγοράσει το ήμισυ της Krone, μιας εφημερίδας μαζικής κυκλοφορίας, και μέσω αυτής να επηρεάσει τους ψηφοφόρους για να τον ψηφίσουν. Βέβαια, αναφέρει ότι για να γίνει αυτό πρέπει να απολυθούν κάποιοι δημοσιογράφοι. Οι υπόλοιποι προφανώς μπορούν να εξαγοραστούν καθώς όπως αναφέρει ο Στράχε «οι δημοσιογράφοι είναι οι μεγαλύτερες πουτάνες του πλανήτη». Συζητάει επίσης να κανονίσει ώστε η εν λόγω κυρία να πάρει όλα τα κρατικά συμβόλαια για κατασκευές και δρόμους.

Η κορυφή του παγόβουνου

Στην πραγματικότητα το βίντεο επιβεβαιώνει αυτό που τα κινήματα και η Αριστερά έλεγε εδώ και καιρό: ότι το FPO είναι ένα κόμμα της υπερ-πλούσιας ελίτ στην Αυστρία, και είναι διατεθειμένο να κάνει τα πάντα για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα των «χορηγών» του.

Ο Στράχε στο βίντεο αναφέρει επίσης ότι πήρε μεγάλα ποσά από υπερ-πλούσιους και επιχειρηματίες, από την βιομηχανία οπλικών συστημάτων και από τη μαφία των καζίνο και των τυχερών παιχνιδιών.

Το βίντεο είναι απλά μια ένδειξη για το πως σχετίζονται οι πολιτικοί του κατεστημένου με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Μπορεί οι περισσότεροι πολιτικοί να είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να μην πιάνονται on camera να κλείνουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με τους πλούσιους, αλλά αυτές οι συμφωνίες κλείνονται συνεχώς και τα εκάστοτε σκάνδαλα που ξεσπάνε δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Και ακόμα και όταν δεν υπάρχει «παράνομη» διαφθορά, υπάρχει η «νόμιμη», γνωστή και ως «λόμπι».

Θεωρίες συνωμοσίας

Όπως είναι φυσικό, θεωρίες συνωμοσίας κυκλοφόρησαν αμέσως στο αυστριακό ίντερνετ, ενώ ο Στράχε προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό του σαν θύμα.

Φυσικά, το γεγονός ότι το βίντεο κυκλοφόρησε σχεδόν 2 χρόνια μετά από την ημερομηνία που τραβήχτηκε δημιουργεί ερωτήματα. Και πολλοί αναρωτιούνται ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από την «παγίδα» αυτή.

Μπορεί να είναι το Λαϊκό Κόμμα που με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να κερδίσει ψήφους από το FPO; Μήπως είναι η πιο «σκληρή» εθνικιστική πτέρυγα του FPO που θέλει να εκθρονίσει τον Στράχε επειδή τον θεωρεί πολύ καιροσκόπο, για να αναδείξει αρχηγό του κόμματος τον πιο «ακραίο» Χόφερ; Μπορεί να είναι κομμάτια του ευρωπαϊκού κεφαλαίου που ανησυχούν και θέλουν να ανακόψουν την επιρροή της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές υποθέσεις;

Πολύ πιθανό να μην μάθουμε ποτέ, και ίσως δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Από τη στιγμή που όλα αυτά τα σενάρια είναι πιθανά, γίνεται φανερό πόσο σάπιο σύστημα είναι ο καπιταλισμός, και όλα τα κόμματα που τον υπηρετούν.

Δεν θα εξαφανιστεί το FPO

Φυσικά η αποπομπή του Στράχε και του Γκούντενους προκάλεσε ενθουσιασμό σε πλατιά στρώματα που διαδήλωναν κατά τις κυβέρνησης τις τελευταίες μέρες. Και είναι σίγουρο πως το FPO θα δεχτεί χτύπημα στα εκλογικά του ποσοστά στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Η ακροδεξιά όμως δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μετά το ξέσπασμα αυτού του σκανδάλου.

Το Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) είναι το κόμμα με τους πιο πιστούς ψηφοφόρους και θα καταφέρει να διατηρήσει αρκετούς ψήφους γιατί πολλοί από αυτούς δεν ψηφίζουν τον Στράχε, αλλά το κόμμα και το πρόγραμμά του. Υπάρχει επίσης ακόμα κόσμος που βλέπει το FPO σαν «διαφορετικό» και «εναλλακτικό» σε σχέση με τα (υπόλοιπα) κόμματα του κατεστημένου. Πολλοί ψηφίζουν το FPO γιατί είναι εξοργισμένοι με το Λαϊκό και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους. Κάποιοι μπορεί να ξαναψηφίσουν το FPO λέγοντας πως έτσι κι αλλιώς ο Στράχε δεν έκανε και τίποτα που δεν κάνουν τα υπόλοιπα διεφθαρμένα κόμματα.

Πολλοί βέβαια θα τους γυρίσουν την πλάτη απογοητευμένοι και το Σοσιαλδημοκρατικό και το Λαϊκό Κόμμα θα προσπαθήσουν να τους κερδίσουν, είτε με ρητορικές περί κοινωνικής πολιτικής, είτε με ρατσιστική προπαγάνδα (αν και όχι τόσο «σκληρό» ρατσισμό όπως το FPO). Και φυσικά πολλοί ψηφοφόροι θα επιλέξουν να απέχουν από τις εκλογές.

Η διαφθορά, καραμέλα της ακροδεξιάς

Όλα τα ακροδεξιά κόμματα τα τελευταία χρόνια έχουν σαν καραμέλα την πάταξη της διαφθοράς. Μέσω του βίντεο του Στράχε αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η υποκρισία τους! Χρησιμοποιούν την αγανάκτηση για την διαφθορά των κομμάτων του κατεστημένου για να μαζέψουν ψήφους, όμως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση των «δικών τους» επιχειρηματιών. Ξανά και ξανά, από τις σχέσεις του Χίτλερ με μεγάλες γερμανικές εταιρίες, μέχρι τις σχέσεις της Χρυσής Αυγής με εφοπλιστικά συμφέροντα, γίνεται φανερό ότι τίποτα «αντισυστημικό» δεν έχει η ακροδεξιά. Είναι απλά υπηρέτες συγκεκριμένων συμφερόντων!

Ας θυμηθούμε ακόμα, την προεκλογική εκστρατεία του FPO λίγα χρόνια πριν. Και την αφίσα που παρουσίαζε τους Έλληνες ως διεφθαρμένους, που κάθονται και το μόνο που θέλουν είναι να τρώνε τα λεφτά της Ευρώπης. Πόση υποκρισία!

Μιλώντας για υποκρισία, ας μην ξεχνάμε τον ιστορικό ηγέτη της αυστριακής ακροδεξιάς, τον Γκέοργκ Χάϊντερ, που ενώ υμνούσε τους ναζί αποδείχτηκε ότι ήταν ο ίδιος ομοφυλόφιλος…

Πως μπορεί να χτυπηθεί η διαφθορά

Η συζήτηση που έχει ανοίξει στην αυστριακή κοινωνία για τη διαφθορά με αφορμή αυτό το βίντεο έχει σημασία να μπει σε βάθος.

Αιτία της διαφθοράς δεν είναι ο «χαρακτήρας» του τάδε ή του δείνα πολιτικού. Η διαφθορά έχει την ρίζα της στην ανάγκη των καπιταλιστών για όλο και μεγαλύτερα κέρδη. Και στην παραδοχή ότι για να πετύχουν το στόχο των όλο και μεγαλύτερων κερδών, είναι διατεθειμένοι να πατήσουν επί πτωμάτων. Αυτός είναι ο πυρήνας της λειτουργία του συστήματος τους. Γι’ αυτό παλεύουμε για την ανατροπή του!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα