Όλοι και όλες στη διαδήλωση της ΔΕΘ – Σάββατο 11/9, 6:00μμ στην Καμάρα

Ανακοίνωση – κάλεσμα από το «Ξ»

Ο Κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει το Σάββατο 11/9 στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπως κάνει κάθε χρόνο ο εκάστοτε πρωθυπουργός, ανοίγοντας έτσι την νέα «πολιτική» χρονιά.

Με τον ανασχηματισμό και τις χιλιοειπωμένες γενικολογίες που θα ακούσουμε η ΝΔ προσπαθεί να απαντήσει στην κοινωνική δυσαρέσκεια που μεγαλώνει και να πείσει ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο. Η πραγματικότητα όμως που βιώνουν τα εργατικά, λαϊκά και φτωχά μικρομεσαία στρώματα και η νεολαία δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες. 

Η κυβερνητική πολιτική σε όλα τα πεδία είναι μια διαρκής ταξική επίθεση στα δικαιώματα μας που ξεκάθαρα εξυπηρετεί τις ανάγκες των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και θα ενταθεί την επόμενη περίοδο.

***

Οι θριαμβολογίες για τη διαχείριση της πανδημίας καταρρέουν μπροστά στους 13.500 νεκρούς και το 4ο κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα ανερμάτιστα και κατασταλτικά μέτρα, οι αποφάσεις που άλλαζαν με την ημέρα, τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που μοιράστηκαν σε ΜΜΕ και ιδιωτικές εταιρείες, το μαζικό άνοιγμα του τουρισμού χωρίς τα απαραίτητα μέτρα και ελέγχους και τώρα οι αποφάσεις για την επιβολή σκληρών κυρώσεων (που φτάνουν μέχρι και την πιθανή απόλυση) σε εργαζόμενους για να επιβληθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολίων είχαν και έχουν στόχο το να εμπεδώσει η κοινωνία ότι η προστασία της υγείας είναι «ατομική ευθύνη» και όχι υποχρέωση του κράτους. Επιπλέον επιδιώκει να καλύψει όλες τις ευθύνες της κυβέρνησης και του καπιταλισμού στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Και φυσικά το να προστατευθούν πάση θυσία τα συμφέροντα και τα ιδιωτικά κέρδη της πλούσιας ελίτ.

Παράλληλα, κυβέρνηση και άρχουσα τάξη είδαν στην πανδημία μια χρυσή ευκαιρία να εντείνουν την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα. Ο νόμος Χατζηδάκη που ψηφίστηκε μέσα στην καραντίνα κατάργησε ουσιαστικά το 8ωρο, και υπέσκαψε ακόμη περισσότερο τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Τώρα, με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο μπαίνουν στο στόχαστρο οι επικουρικές συντάξεις και γίνεται ένα ακόμη βήμα προς την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, το λεγόμενο μοντέλο Πινοσέτ. Οι αυξήσεις φωτιά που έρχονται στην ηλεκτρική ενέργεια και σε όλα τα βασικά προϊόντα διαβίωσης θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα εργατικά-λαϊκά στρώματα. 

Εξίσου σκληρή είναι η επίθεση που δέχεται και η δημόσια παιδεία. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια και το πετσόκομμα που ακολούθησε, η είσοδος της αστυνομίας στα ΑΕΙ, η αναγνώριση ισότιμων επαγγελματικών δικαιωμάτων στα ιδιωτικά κολέγια, η χρόνια υποχρηματοδότηση, η προώθηση της λεγόμενης «αυτονομίας» και της «αξιολόγησης» και συνολικά η πολιτική της Υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως επιδιώκουν ξεκάθαρα την περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και την αντίστοιχη προώθηση της ιδιωτικής.

Στο θέμα του περιβάλλοντος η κυβερνητική πολιτική είχε εξίσου καταστροφικά αποτελέσματα. Τα εκατομμύρια καμένα στρέμματα δάσους του φετινού καλοκαιριού (αποτέλεσμα της χρόνιας υποβάθμισης κάθε έννοιας δασοπροστασίας) έρχονται να συμπληρώσουν τις υπόλοιπες περιβαλλοντοκτόνες πολιτικές. Στο όνομα της δήθεν «πράσινης» ανάπτυξης τσιμεντάρονται βουνά για να μπουν αιολικά πάρκα, προχωρά η καύση (πλαστικών) σκουπιδιών απ` άκρη σε άκρη της χώρας, καταργείται η προστασία ακόμη και των περιοχών Natura, προωθείται η ιδιωτικοποίηση του νερού κα. Το περιβάλλον παραδίδεται στον βωμό του κέρδους υποσκάπτοντας το μέλλον μας.

Διόλου τυχαία όλα τα παραπάνω συνοδεύτηκαν από πρωτοφανή καταστολή των αγώνων και ξήλωμα δημοκρατικών δικαιωμάτων που θεωρούνταν δεδομένα. Η απαγόρευση των διαδηλώσεων και η τεράστια κινητοποίηση της αστυνομίας τις ημέρες του Πολυτεχνείου του 2020, οι αυθαιρεσίες και οι ξυλοδαρμοί πολιτών από αστυνομικούς (Νέα Σμύρνη κα), η δημιουργία αστυνομίας πανεπιστημίων και η θεσμοθέτηση περιοριστικών μέτρων ενάντια στο φοιτητικό κίνημα αποτέλεσαν κεντρική πτυχή της κυβερνητικής πολιτικής. Οι μαζικές κι ενωτικές κινητοποιήσεις, ιδίως των φοιτητών, απέναντι στην καταστολή έδειξαν όμως ότι υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις αντίστασης κι εκεί ακριβώς βρίσκεται η ελπίδα για το μέλλον.

Το κάδρο των αδιεξόδων και της σήψης του συστήματος συμπληρώνει το κύμα γυναικοκτονιών και καταγγελιών έμφυλης βίας που συγκλόνισε την κοινωνία το καλοκαίρι μετά την ανάπτυξη του ελληνικού #MeToo. Ανάμεσα σε άλλα, τα εγκλήματα αυτά ανέδειξαν την πατριαρχία και το σεξισμό που διαπερνά ολόκληρο το σύστημα αλλά και τον ρόλο της αστυνομίας, των δικαστηρίων και των συστημικών ΜΜΕ που έχουν ευθύνη στην διαιώνιση αυτής της κατάστασης. Η επανεμφάνιση του γυναικείου κινήματος και η νέα ριζοσπαστική συνείδηση που αναπτύσσεται σε μεγάλα στρώματα γυναικών είναι αναμφίβολα ένα από τα θετικότερα στοιχεία της τελευταίας περιόδου. 

***

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταφέρει ως τώρα να περάσει όλον αυτόν τον ορυμαγδό αντιλαϊκών μέτρων, όχι επειδή η κοινωνία συναινεί, αλλά γιατί δεν υπάρχει κανένας υπολογίσιμος αντίπαλος από την Αριστερά και το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα.

Κι αυτό με τη σειρά του είναι αποτέλεσμα της συνθηκολόγησης του ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα από το 2015 και μετά και του περάσματος της πλειοψηφίας των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος (ΓΣΕΕ, ορισμένες μεγάλες Ομοσπονδίες κοκ) στην πλευρά της άρχουσας τάξης. 

Για αυτό ως εργαζόμενοι και νεολαία έχουμε μπροστά μας ένα διπλό καθήκον. Από τη μια να οργανώσουμε τις αντιστάσεις στις επιθέσεις που δεχόμαστε. Από την άλλη να φτιάξουμε μια Αριστερά που όπως λέει το σύνθημα «δεν θα ξεπουλιέται και δεν θα ξεπουλά»αλλά θα έχει ως σταθερό και αταλάντευτο στόχο την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και το χτίσιμο μιας εναλλακτικής κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, βασισμένης στη δημοκρατία, την ελευθερία και την ισότητα, μιας κοινωνίας πραγματικά σοσιαλιστικής.

Στη βάση των παραπάνω το Ξεκίνημα καλεί σε μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση της ΔΕΘ, το Σάββατο 11/9, στις 6:00μμ στην Καμάρα. 

Να αγωνιστούμε για:

  • Να ληφθούν άμεσα και ριζικά μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ.
  • Μαζικές προσλήψεις για να αντιμετωπιστεί η πανδημία
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι.
  • Υψηλού επιπέδου, δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους. Μαζικές προσλήψεις και για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. 
  • Να μπει τέλος στην καταστολή και τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. 
  • Άμεσα μέτρα στήριξης των δεκάδων χιλιάδων πυρόπληκτων.
  • Κάτω η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ..
  • Πάλη για μια νέα, μαζική, ανατρεπτική Αριστερά που θα παλεύει ενωτικά και με σεβασμό στη δημοκρατία των κινημάτων (χωρίς καπελώματα και γραφειοκρατικές αντιλήψεις)  για όλα τα πιο πάνω.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα