Όχι στην υποχρεωτικότητα! Ναι σε μέτρα για τη δημόσια Υγεία, ασφαλή εμβόλια και σπάσιμο πατεντών

Ανακοίνωση από το «Ξ»

Οι τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για υποχρεωτικό εμβολιασμό ολόκληρων κλάδων εργαζομένων (ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό, εργαζόμενοι/ες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων κ.α.) που η άρνησή του θα έχει δυσμενείς εργασιακές επιπτώσεις (αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών, πιθανές απολύσεις κ.α.), έχει προκαλέσει δικαιολογημένα σημαντικές αντιδράσεις.

Αυτό σε συνδυασμό με τους σχεδιασμούς για ξεχωριστούς χώρους εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων, για συγκεκριμένα προνόμια των εμβολιασμένων και αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από διάφορες δραστηριότητες, αποτελεί ακόμα ένα κεφάλαιο στην αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

Αποτελεί επίσης ένα ακόμα χτύπημα στα δικαιώματα και τις ελευθερίες, κάτι που η κυβέρνηση επιχειρεί από την αρχή πανδημίας με  χαρακτηριστικό παράδειγμα την απαγόρευση και το χτύπημα των πορειών (με μάσκες και αποστάσεις) τη στιγμή που περνούσε μια σειρά εξαιρετικά αντεργατικούς, αντιεκπαιδευτικούς και περιβαλλοντοκτόνους νόμους. 

***

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι περισσότερες κυβερνήσεις και η άρχουσα τάξη παγκοσμίως, έχουν κάνει ότι περνάει από το χέρι τους έτσι ώστε ο κόσμος να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στις πολιτικές τους. Οι παλινωδίες και οι εντελώς παράλογες και πολλές φορές αυταρχικές αποφάσεις για μια σειρά ζητήματα δεν είχαν τελειωμό την προηγούμενη περίοδο: δηλώσεις Τσιόδρα ότι η χρήση μάσκας μπορεί να κάνει μέχρι και κακό και στη συνέχεια να γίνεται υποχρεωτική, διαγράμματα Μαγιορκίνη που «εξηγούν» ότι είτε 15 είτε 25 μαθητές σε μια τάξη είναι το ίδιο σε σχέση με τη μετάδοση του ιού, παράλογες απαγορεύσεις κυκλοφορίας (θυμίζουμε ενδεικτικά το κλείσιμο της παραλίας της Θεσ/νίκης και του δάσους του Σέιχ Σου) και τόσα άλλα.

Το περσινό ανεξέλεγκτο και ανεύθυνο άνοιγμα στον τουρισμό αποτελεί απόδειξη ότι αυτό που έχει σαν βασικό στόχο η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η λειτουργία της οικονομίας – και κυρίως η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και η απρόσκοπτη κερδοφορία του – παρά το κόστος στη δημόσια υγεία.

Γι’ αυτό άλλωστε εξασφάλισε εκατοντάδες εκατομμύρια ως αποζημίωση στη Fraport, την Aegean, τους εργολάβους των αυτοκινητόδρομων και τόσους άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες. Στον αντίποδα, μονίμως «δεν υπήρχαν λεφτά» για την πιο αποφασιστική αντιμετώπιση της πανδημίας – την ενίσχυση της Υγείας με προσωπικό, το άνοιγμα των νοσοκομείων που έκλεισαν την περίοδο των μνημονίων, την εξασφάλιση όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, την αύξηση των οχημάτων στα ΜΜΜ και τη μείωση των μαθητών στις σχολικές τάξεις για την αποφυγή συγχρωτισμού κλπ.

Αντίθετα, αφού για λόγους δικής της στην ουσία προβολής η κυβέρνηση ηρωοποίησε το υγειονομικό προσωπικό, στη συνέχεια προχώρησε σε μείωση των κονδυλίων για τη δημόσια Υγεία στον προϋπολογισμό του 2021, σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των νοσοκομείων στο μισό και απειλεί τους εργαζόμενους στην Υγεία ακόμη και με απολύσεις αν δεν εμβολιαστούν.

Οι υγειονομικοί είναι η κοινωνική ομάδα στην οποία ο εμβολιασμός αγγίζει το 90% σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, αν προσμετρηθούν στους εμβολιασμένους όσοι έχουν νοσήσει και αποκτήσει φυσική ανοσία, όσοι βρίσκονται σε αναμονή εμβολιασμού, καθώς και οι μη εμβολιασμένοι με ιατρική εντολή. Η στοχοποίηση των υγειονομικών και οι απειλές εναντίον τους, δεν γίνονται λοιπόν για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά για να προετοιμαστεί η νέα επίθεση εναντίον της δημόσιας Υγείας.

***

Παράλληλα, εναποτέθηκαν όλες οι ελπίδες στα εμβόλια, έτσι ώστε να σταματήσουν το συντομότερο τα λοκντάουν και να επιστρέψει η λειτουργία της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς. Αυτό είχε ως συνέπεια να λάβουν οι μεγάλες φαρμακευτικές τεράστια ποσά για την έρευνα των εμβολίων, τα επιστημονικά δεδομένα των οποίων όμως δεν είναι δημόσια διαθέσιμα παρότι οι έρευνες έγιναν με δημόσιες δαπάνες. Τα επιστημονικά δεδομένα αποτελούν «εμπορικά μυστικά», τα εμβόλια είναι πατενταρισμένα και οι φαρμακευτικές βγάζουν τεράστια κέρδη από την κυκλοφορία τους.

Η κυβέρνηση (όπως και όλες οι κυβερνήσεις των λεγόμενων «ανεπτυγμένων» χωρών) επένδυσε και προ-αγόρασε εμβόλια, αλλά δεν έκανε το ίδιο με φάρμακα που αντιμετωπίζουν την Covid-19, δεν οργάνωσε σωστή επιδημιολογική επιτήρηση, δεν ενίσχυσε την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, πολύ περισσότερο τη δημόσια Υγεία γενικά και τις κλίνες ΜΕΘ πιο ειδικά.

***

Είναι γεγονός ότι οι εμβολιασμοί έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση των συνεπειών της πανδημίας, μειώνοντας την έκταση της διασποράς της ασθένειας και των συνεπειών της σε πολλούς από όσους έχουν νοσήσει, συμβάλλοντας στη μείωση της θνησιμότητας. Τα εμβόλια έχουν σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές παγκοσμίως και άρα αποτελούν ένα αναπόσπαστο όπλο στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Όμως δεν έχουν πετύχει και δεν μπορούν να πετύχουν την εξαφάνιση της ασθένειας και το χτίσιμο της «ανοσίας της αγέλης» στο προβλεπτό μέλλον, κάτι που αποτελούσε τον αρχικό στόχο και προπαγάνδα των εκπροσώπων του συστήματος.

Αυτό οφείλεται σε δυο βασικούς λόγους. Κατ’ αρχήν γιατί τα υπάρχοντα εμβόλια δεν σταματούν τη μετάδοση του ιού όπως π.χ. τα εμβόλια των «παιδικών ασθενειών» – προστατεύουν όμως τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που θα εμβολιαστεί από το να εισαχθεί σε ΜΕΘ και να πεθάνει αν νοσήσει. Κατά δεύτερον όσο τα εμβόλια δεν χορηγούνται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε παγκόσμιο επίπεδο, στις «αναπτυσσόμενες» και φτωχές χώρες ο ιός έχει τη δυνατότητα να μεταλλάσσεται. Η παγκοσμιοποιημένη οικονομία και οι σύγχρονες μετακινήσεις μεταφέρουν το μεταλλαγμένο στέλεχος σε κάθε γωνιά της γης καθιστώντας τα εμβόλια (τουλάχιστον) λιγότερο αποτελεσματικά.  

Παράλληλα η εμφάνιση παρενεργειών που σε κάποιες (αρκετά σπάνιες) περιπτώσεις οδηγεί και στον θάνατο, δημιουργεί φυσιολογικές ανησυχίες. Πιο σημαντικό ακόμα, υπάρχει το θέμα των μακροχρόνιων επιπτώσεων στην υγεία για τις οποίες δεν υπάρχει εξασφάλιση.

Το γεγονός ότι πρόκειται για εμβόλια που αναπτύχθηκαν σε ελάχιστο χρόνο και άρα αντικειμενικά δεν υπάρχει η δυνατότητα πειραμάτων για μακροχρόνιες παρενέργειες, καλλιεργούν ενδοιασμούς σε σημαντική μερίδα του κόσμου στο να εμβολιαστεί.

Οι αμφιβολίες ενισχύονται από το γεγονός πως οι πολυεθνικές του φαρμάκου ζήτησαν από τις κυβερνήσεις διεθνώς και πέτυχαν να απαλλαγούν από οποιεσδήποτε νομικές συνέπειες σε περίπτωση που τα εμβόλια προκαλέσουν επιπλοκές στην υγεία σε κάποιο μελλοντικό στάδιο.

Στα πλατιά λαϊκά στρώματα, υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης ακόμα και στις στατιστικές που δίνουν οι κυβερνήσεις και οι ειδικοί. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι δικαιολογημένη. Στον καπιταλισμό η «ανεξάρτητη» επιστημονική έρευνα και γνώση δεν είναι ο κανόνας αλλά αφορά μια μικρή μειοψηφία επιστημόνων. Η κυρίαρχη επιστημονική έρευνα και γνώση είναι υποταγμένη στην υπηρεσία των συμφερόντων της άρχουσας τάξης.

Το κερδοσκοπικό παιχνίδι φαρμακευτικών-κυβερνήσεων δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες ακόμα και σε άτομα που έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό. Και αυτές οι ανησυχίες εντείνονται ακόμα περισσότερο από τα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα όπως π.χ. καρκινογόνο ταλκ της Johnson ή την κρίση εθισμού στα οπιοειδή παυσίπονα στις ΗΠΑ.

***

Με τα δεδομένα που υπάρχουν μπροστά μας για την πλειοψηφία του πληθυσμού, ιδίως για τις μεγαλύτερες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες, ο πιο ασφαλής τρόπος να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο από την Covid-19 είναι ο εμβολιασμός. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το γεγονός όμως να μετατρέπεται σε όπλο στα χέρια της κυβέρνησης να επιβάλει τον εμβολιασμό με τον αυταρχικό τρόπο της υποχρεωτικότητας.

Αυτό, πέραν του ότι καταργεί ένα βασικό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να αποφασίζει για το σώμα του, αποτελεί βούτυρο στο ψωμί μιας σειράς υποστηρικτών θεωριών συνωμοσίας, τμημάτων της Εκκλησίας αλλά και της ακροδεξιάς και των φασιστών που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τσουβαλιαστεί όλος ο κόσμος που είτε έχει προβληματισμούς είτε τελικά δεν θέλει να εμβολιαστεί με θεωρίες περί «ελέγχου της σκέψης», 5G, τσιπάκια κλπ.

Ωστόσο, αυτές οι γελοίες και αντιδραστικές απόψεις δίνουν τον τόνο στο λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα», πράγμα για το οποίο όμως έχουν σημαντικές ευθύνες και τα καθεστωτικά ΜΜΕ, που ταυτίζουν κάθε διαφορετική προσέγγιση στην πολιτική της κυβέρνησης με «fakenews», «ψεκασμένους» κοκ.

Αυτό που θα ήταν απαραίτητο, θα ήταν να γίνεται μια ανοιχτή και δημοκρατική συζήτηση στη βάση πραγματικών δεδομένων ώστε ο καθένας να μπορεί να κρίνει και να αποφασίζει για τον εαυτό του. Αυτό όμως (την πραγματικά αντικειμενική ενημέρωση δηλαδή) είναι κάτι που δεν πρόκειται να δούμε από την πλευρά της κυβέρνησης και του κατεστημένου.

***

Όπως αναφέρθηκε ήδη, ο εμβολιασμός είναι σημαντικός αλλά μόνο ένα από τα «όπλα» που έχει η κοινωνία για την υπεράσπιση της Υγείας.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιου είδους έκτακτων καταστάσεων χωρίς την αποφασιστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας για την εύκολη πρόσβαση και έγκαιρη αντιμετώπιση των περιστατικών, χωρίς μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, χωρίς το άνοιγμα των Νοσοκομείων που έκλεισαν τα χρόνια των μνημονίων, κλπ.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται σταθερά την ενίσχυσή της αλλά συνεχίζει και εντείνει την πολιτική της συρρίκνωσης και των περικοπών αποκαλύπτει την εγκληματική της στάση.

Ταυτόχρονα, δεν μπορεί η τύχη της υγείας του πληθυσμού παγκοσμίως να εξαρτάται από τα κερδοσκοπικά συμφέροντα μιας χούφτας πολυεθνικών του φαρμάκου. Ο μόνος τρόπος για να αναπτύσσονται ασφαλή φαρμακευτικά σκευάσματα, που να εξυπηρετούν τις ανάγκες του συνόλου, είναι να περάσουν οι εταιρείες αυτές στην ιδιοκτησία και τον έλεγχο των εργαζομένων και της κοινωνίας. Μόνο με δημόσια έρευνα, με δεδομένα ανοιχτά σε όλους, συντονισμένη προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας κλπ μπορεί να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα και φαρμακευτικά προϊόντα που θα ενέπνεαν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον κόσμο.

Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν είναι δυνατόν να συμβούν στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος που ζούμε, γι’ αυτό ο αγώνας για ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, για ασφαλή φάρμακα και εμβόλια, για το σπάσιμο των πατεντών, για εθνικοποίηση της φαρμακοβιομηχανίας κλπ περνάει μέσα από των αγώνα για την ανατροπή του συστήματος και το χτίσιμο μιας εναλλακτικής, δημοκρατικής, ελεύθερης, σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,006ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα