Η Johnson & Johnson ήξερε ότι η βρεφική της πούδρα (το τάλκ) είχε αμίαντο και δεν έκανε τίποτα!

Σχόλιο από το «Ξ»

 

Η αποκάλυψη ότι η εταιρεία Johnson & Johnson ήξερε για δεκαετίες πως ένα από τα προϊόντα της, το οποίο μάλιστα σχετίζεται με τη φροντίδα βρεφών περιέχει αμίαντο, έχει προκαλέσει όχι μόνο παγκόσμια οργή, αλλά και βροχή αγωγών εναντίον της. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, μια σειρά έγγραφα της εταιρείας, ανάμεσα στα οποία καταθέσεις σε δικαστήρια, αποδεικνύουν ότι η Johnson & Johnson απέκρυπτε για δεκαετίες (τουλάχιστον από το 1971 ως το 2000) το γεγονός ότι η βρεφική της πούδρα (Johnson baby powder) περιέχει μικρές μεν, επικίνδυνες δε ποσότητες αμιάντου.

Το Reuters μάλιστα, παρουσιάζει περιπτώσεις καρκινογενέσεων σε ανθρώπους που δε θα μπορούσαν να έχουν εκτεθεί στη συγκεκριμένη ουσία με κανέναν άλλο τρόπο, πέρα από τη χρήση της βρεφικής πούδρας. Ανάμεσά τους, η Νταρλίν Κόκερ (Darlene Coker) η οποία ανέπτυξε μια μορφή καρκίνου του πνεύμονα, που ονομάζεται μεσοθηλίωμα και σχετίζεται άμεσα με την έκθεση σε αμίαντο. Η Κόκερ χρησιμοποιούσε για αρκετά χρόνια τη βρεφική πούδρα στην περιποίηση των παιδιών της. Το 1999, μετά από έρευνα της ίδιας και των δικηγόρων της, έκανε μήνυση στην εταιρεία για την έκθεσή της στην καρκινογόνα ουσία.

Έτσι σήμερα, η υπόθεση έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις, με χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως γυναίκες, να κατηγορούν την εταιρεία ότι τις εξέθεσε σε κίνδυνο. Πολλές από τις μητέρες που χρησιμοποίησαν την πούδρα, σήμερα πάσχουν από καρκίνο των πνευμόνων, των ωοθηκών, ή άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τον αμίαντο. Και βέβαια οι επιπτώσεις πάνω στα ίδια τα βρέφη στα οποία χρησιμοποιήθηκε η πούδρα, μπορεί να μην έχουν φανεί ακόμη, αλλά να κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς αυτά ενηλικιώνονται.

Αμίαντος και μεσοθηλίωμα

Το μεσοθηλίωμα, είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου του πνεύμονα, υπεύθυνη για μαζικούς θανάτους εργατών σε ορυχεία της Νοτιας Αφρικής. Η ανακάλυψη της σχέσης του αμιάντου με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου έγινε κατά τη δεκαετία του 50 ακριβώς εξαιτίας των χαρακτηριστικών επιδημίας που είχε πάρει το μεσοθηλίωμα στους πληθυσμούς που εργάζονταν στα ορυχεία. Η ίδια ασθένεια έπληξε μαζικά γυναίκες εργάτριες σε εργοστάσια κατασκευής αντιασφυξιογόνων μασκών στη Βρετανία, αφού τα φίλτρα τους αποτελούνταν από φύλλα αμιάντου. Η Ναταρλίν Κόκερ ανέπτυξε την ίδια μορφή καρκίνου και υπάρχει μόνο ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί να έχει εκτεθεί στον αμίαντο: η βρεφική πούδρα που έβαζε στα παιδιά της και την οποία βέβαια εισέπνεε και η ίδια.

Ζήτημα δημόσιας υγείας

Η εταιρεία αποκάλεσε την έρευνα του Reuters «μονόπλευρη, λανθασμένη και εμπρηστική». Αναφέρει επίσης ότι έχουν γίνει χιλιάδες έλεγχοι που αποδεικνύουν ότι η παιδική πούδρα δεν περιέχει αμίαντο. Το Reuters ωστόσο, ισχυρίζεται ότι μια σειρά από έγγραφα που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο αποδεικνύουν πως όχι μόνο έγιναν έλεγχοι που έδειξαν την παρουσία αμιάντου στην πούδρα, αλλά και ότι η εταιρεία κατάφερε να τα κρατήσει μυστικά για δεκαετίες, παραπλανώντας το παγκόσμιο καταναλωτικό κοινό, προκειμένου να συνεχίσει να πουλάει το επικίνδυνο προϊόν σα να μη συμβαίνει τίποτα. Αναφέρεται επίσης, σε ελέγχους από τρία διαφορετικά εργαστήρια ανάμεσα στο 1972 και το 1975, στους οποίους εντοπίστηκαν συγκεντρώσεις αμιάντου οι οποίες θεωρούνται «αρκετά υψηλές». Έτσι και αλλιώς όμως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον αμίαντο», δηλαδή και ελάχιστη ποσότητα αμιάντου είναι επικίνδυνη και καρκινογόνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και οι καπνοβιομηχανίες ήξεραν για πολλά χρόνια τις συνέπειες στην υγεία των καπνιστών και δεν τις αποκάλυπταν. Το ίδιο και οι πετροβιομηχανίες, που γνώριζαν για την κλιματική αλλαγή που προκαλούν τα ορυκτά καύσιμα και εμπόδιζαν την πληροφορία αυτή να δημοσιοποιηθεί. Για να μην μιλήσουμε για την Volkswagen που είχε φτιάξει λογισμικό για να μην μπορούν οι έλεγχοι να διακρίνουν τους μεγάλους ρύπους που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα της.

Οι «μεγάλες» και «υπεύθυνες» πολυεθνικές αποδεικνύουν ξανά και ξανά ότι προκειμένου να διατηρήσουν και να αυξήσουν τα κέρδη τους, συνειδητά καταστρέφουν την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Στην περίπτωση της Johnson και Johnson δε, εκατομμυρίων βρεφών! Σοβαροί λόγοι δημόσιας υγείας επιβάλλουν να τις σταματήσουμε!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα