Volkswagen: 1.200 πρόωροι θάνατοι, χάρη στο «έξυπνο λογισμικό»

p1010098
Της Ηλέκτρας Κλείτσα

 

 

volkswagen-factory

Στην εποχή της κρίσης, της λιτότητας και της διαφθοράς, προτού ξεχαστεί το ένα σκάνδαλο ξεσπάει το επόμενο. Σε κάποια απ’ αυτά που ήδη ξέραμε, όμως, βγαίνουν στην επιφάνεια νέα στοιχεία τα οποία δείχνουν πως κάποια σκάνδαλα έχουν σαν συνέπεια την απώλεια ανθρώπινων ζωών – κάτι που δεν γίνεται με άμεσο και προφανή τρόπο κι έτσι το σύστημα συνεχίζει ανενόχλητο να σκοτώνει.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας «Έθνος», το σκάνδαλο με το «έξυπνο λογισμικό» της Volkswagen, θα προκαλέσει περίπου 1.200 πρόωρους θανάτους κύρια στη Γερμανία αλλά και σε γειτονικές της χώρες.

Την έρευνα-μελέτη, η οποία κατέληξε στην παραπάνω εκτίμηση, έκαναν μια σειρά επιστημονικοί φορείς ανάμεσά τους και το κορυφαίο «Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης» (MIT).

Ας φρεσκάρουμε τη μνήμη μας με τις βασικές πτυχές της βρόμικης ιστορίας του «καθαρού» diesel που υποτίθεται ότι έκαιγαν τα «έξυπνα» αυτοκίνητα της Volkswagen.

Το φθινόπωρο του 2015, αποκαλύφθηκε ότι η διαφημιστική εκστρατεία της εταιρείας για αυτοκίνητα που διέθεταν ένα σύστημα καθαρισμού που κάνει το καύσιμο «αβλαβές», ήταν μια τεράστια απάτη! Γιατί πέρα από το υποτιθέμενο σύστημα καθαρισμού, τα οχήματα που παρήγαγε διέθεταν επίσης ένα «πονηρό» λογισμικό που έμπαινε σε λειτουργία κάθε φορά που γινόταν έλεγχος καυσαερίων στο όχημα. Έτσι, μπορούσε να παραπλανά τα μηχανήματα ελέγχου εκπομπής ρύπων. Όσο το λογισμικό βρισκόταν σε λειτουργία το όχημα φαινόταν να παράγει λιγότερους ρύπους, παραμένοντας έτσι εντός των επιτρεπτών ορίων.

Με τον τρόπο αυτό, από τη μια εξαπατήθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι που αγόρασαν τα αυτοκίνητα της Volkswagen, έχοντας πιστέψει στη διαφημιστική της καμπάνια (και έχοντας και τη συνείδησή τους ήσυχη, αφού βοηθούσαν υποτίθεται στην προστασία του περιβάλλοντος) και από την άλλη μεριά απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα περίπου 1 εκατομμύριο τόνοι επιπλέον ρύπων!

Αυτοί οι επιπλέον ρύποι θα προκαλέσουν τον πρόωρο θάνατο 1.200 ανθρώπων.

Η έρευνα αφορά μόνο την Ευρώπη. Αν και τα περισσότερα από τα πονηρά μοντέλα της Volkswagen απευθύνονταν στην αμερικανική αγορά, πολλά πουλήθηκαν και στην Ευρώπη και ειδικά τη Γερμανία. Η μελέτη εκτίμησε ότι οι 1.200 άνθρωποι που θα πεθάνουν πρόωρα στην Ευρώπη, μπορεί να χάσουν μέχρι και δέκα χρόνια από τη ζωή τους! Αυτοί οι θάνατοι θα αφορούν κατά κύριο λόγο στη Γερμανία, στην οποία πουλήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των εν λόγω οχημάτων, αλλά και στις γειτονικές της χώρες, αφού η ρύπανση ταξιδεύει σε μεγάλες αποστάσεις.

Αν όλα αυτά αποτελούν από μόνα τους πρόκληση, το χειρότερο είναι το γεγονός ότι ελάχιστο καιρό μετά το σκάνδαλο που συγκλόνισε την Ευρώπη και τον κόσμο, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όχι μόνο η Volkswagen, αλλά και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, θα έχουν το δικαίωμα να παραβιάζουν τα όρια εκπομπών αερίων ρύπων, μέχρι το 2020!

Η «δικαιολογία» για την απόφαση αυτή, ήταν οι ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε η Ε.Ε. από μια σειρά κυβερνήσεις, οι οποίες έσπευσαν να υποστηρίξουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες τους, που

«δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμμορφωθούν άμεσα με την νομοθεσία και χρειάζονται μια περίοδο προσαρμογής μέχρι την εφαρμογή της».

Έτσι, θα μπορούν να ξεπερνούν τα νόμιμα όρια εκπομπής οξειδίων του αζώτου κατά 110% μέχρι το Σεπτέμβρη του 2017 και κατά 50% μέχρι το 2020. Με άλλα λόγια, αφού δεν τα κατάφεραν παράνομα… ας το κάνουν νόμιμα!

Τα στοιχεία για τους πρόωρους θανάτους Ευρωπαίων πολιτών, δε φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα την ΕΕ σαν σύνολο, ούτε και τα κράτη μέλη της. Για τους συγκεκριμένους θεσμούς, μέσα στο συγκεκριμένο σύστημα, που επιβιώνει και κερδοφορεί σε βάρος της ανθρώπινης ζωής, 1.200 άνθρωποι που θα χάσουν δέκα χρόνια από τη ζωή τους, είναι μια μικρή λεπτομέρεια μπροστά στα τεράστια ποσά που πρέπει να εξασφαλίσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, ρυπαίνοντας και εξαπατώντας.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
403ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής