Novartis: η μαφία των ουσιών, οι «κουκούλες» και ο πανικός στα κυριλέ γραφεία

Όπως και να το κάνουμε, όποια κατάληξη και να έχει το σκάνδαλο της Novartis που μονοπωλεί το πολιτικό ενδιαφέρον αυτές τις μέρες, οι λαϊκοί άνθρωποι δεν μπορούνε παρά να κρυφογελάνε με την εικόνα που παρουσιάζουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ φαίνονται σε πανικό, φαίνονται να έχουν χάσει τον έλεγχο (μάλλον και τον ύπνο τους) και να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Και μόνο αυτό το «ζόρι» τους είναι μια ευχάριστη νότα μέσα στο γενικευμένο κλίμα κατήφειας που επικρατεί.

Μαφία των ουσιών

«Θα τους σπάσω τα χέρια»

«Νομίζουν οι δύστυχοι μάρτυρες ότι θα είναι εσαεί προστατευμένοι»

«(Οι μάρτυρες) προσπαθούν να φυλάξουν τον πισινό τους από όσα τους περιμένουν»

«Οι μάρτυρες αυτοί που κατέθεσαν εδώ –ας τους άλλαξαν ταυτότητες, ας τους αλλάξαν ονόματα- θα βρεθούν. Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή. Και θα τιμωρηθούν»

Όχι, δεν βρισκόμαστε σε ταινία για την μαφία της Νάπολης, βρισκόμαστε στα κεντρικά δελτία των ειδήσεων αυτής της χώρας. Τις δηλώσεις αυτές τις έκαναν πρώην υπουργοί και νυν βουλευτές, και όχι… «νονοί». Και συγκεκριμένα οι:

  • Β. Οικονόμου – βουλευτής ΝΔ,
  • Ε. Βενιζέλος – ΠΑΣΟΚ,
  • Δ. Αβραμόπουλος – Επίτροπος για τη μετανάστευση,
  • Μ. Σαλμάς – ΝΔ. Ο Σαλμάς βέβαια αποκαλύφθηκε ότι συζητούσε να μπει σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων αλλά για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν με το FBI… και τώρα απειλεί τους προστατευόμενους μάρτυρες!

Δεν είναι μόνο απειλές

Το σκάνδαλο της Novartis δεν ξεκίνησε να διερευνείται πριν μερικές μέρες, αλλά πριν λίγα χρόνια. Υπάρχουν δε δύο περιστατικά που πάνε τις υποψίες ακόμα πιο μακριά από τις απειλές που ξεστομίζουν διάφοροι…

Το πρώτο είναι η «περίεργη» και ανεξήγητη μέχρι στιγμής ανάφλεξη του Πόρσε Καγιέν του εκδότη Π. Μαυρίκου στην Αττική οδό πριν δύο χρόνια, που οδήγησε στο θάνατο του. Σύμφωνα με τα στοιχεία του FBI ο Μαυρίκος ήταν ο συνδετικός κρίκος της Novartis με πολιτικά στελέχη ώστε να κανονίζουν τις μίζες.

Το δεύτερο είναι η απόπειρα αυτοκτονίας από το 13ο όροφο του Χίλτον πρώην στελέχους της Novartis την Πρωτοχρονιά του ’17. Σύμφωνα με καταθέσεις, ο συγκεκριμένος υψηλόβαθμος υπάλληλος φοβόταν ότι θα αποτελέσει εξιλαστήριο θύμα για τις βρωμιές της εταιρίας.

Περί κουκουλοφόρων

Τα «αντικειμενικά» ΜΜΕ (ή η πλειοψηφία τους) πάντως έχουν ήδη λάβει θέση για το θέμα. Κατ’ αρχήν είναι εντυπωσιακό πως αλλάζουν τη γλώσσα προκειμένου να περάσουν μια άποψη χωρίς να το λένε. Η διαδικασία των προστατευόμενων μαρτύρων (ανεξαρτήτως της γνώμης που μπορεί να έχει κανείς για αυτή) εισήχθη νομικά το 2001, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τότε, και βέβαια αυτή η διαδικασία δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά διεθνές.

Τώρα ξαφνικά, επειδή δεν τους βολεύει, οι προστατευόμενοι μάρτυρες αναφέρονται στο δημόσιο λόγο ως «κουκουλοφόροι»…

Όλα αυτά δεν μπορεί να είναι τυχαία… Σύμφωνα με το «Βήμα», 50 δημοσιογράφοι και εκδότες ήταν στη λίστα «μισθοδοσίας» της Novartis, παίρνοντας περίπου μισό εκατομμύριο το χρόνο!

Και κάπως έτσι ίσως (;) εξηγείται και η πρακτική του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου που έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για μια γυναίκα με την «κατηγορία» ότι είναι προστατευόμενη μάρτυρας. Ο «Μάκης» βέβαια, μαζί με το «Θέμο» είναι ότι πιο σάπιο έχει βγάλει η ελληνική «δημοσιογραφία». Ας θυμηθούμε μόνο την υπόθεση του εκβιασμού του Γ. Σακελαρίδη από τον «κύριο» Τριανταφυλλόπουλο…

Πως ροκάνιζε τα ταμεία το κύκλωμα

Μα είναι δυνατόν, θα πει κάποιος; Να γίνονται τόσο χοντρά πράγματα σε τόσο υψηλό επίπεδο; Αν ρίξει κανείς καμιά ματιά στα στοιχεία που κυκλοφόρησαν αυτές τις μέρες για το ύψος των ποσών για τα οποία μιλάμε, αμέσως καταλαβαίνει ότι «τα λεφτά είναι πολλά» και κάποιοι αδίστακτοι μπορούν να κάνουν τα πάντα για τέτοια ποσά.

Κατ’ αρχήν η Novartis εκμεταλλευόταν το δημόσιο με 3 τρόπους:

  • την υπερκοστολόγηση φαρμάκων, δηλαδή την συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο να αγοράζει σε πολύ υψηλότερες τιμές τα φάρμακα της εταιρίας
  • την υπερσυνταγογράφηση, όπου η εταιρία προσέφερε «ανταλλάγματα» σε 4.500 γιατρούς για να προωθούν τα δικά της φάρμακα έναντι των ανταγωνιστών της
  • την πληρωμή «κατά προτεραιότητα» από το ελληνικό δημόσιο, όπου η Novartis πληρωνόταν στην ώρα της ενώ άλλες εταιρίες έπρεπε να περιμένουν αρκετούς μήνες.

Με αυτό τον τρόπο κατάφερε η Novartis να κυριαρχήσει στην ελληνική αγορά.

Το ύψος της απάτης

Συνολικά, υπολογίζεται ότι το μέγεθος της απώλειας που είχε το κράτος από τις υπερκοστολογήσεις φαρμάκων για την περίοδο 2000-2013 είναι 23δις € (ποσό που αντιστοιχεί στις συνολικές ετήσιες δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού!). Από αυτά, τα 3δις € αφορούν μόνο μια εταιρία, τη Novartis!

Η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων αυξήθηκε από 1,2δις ευρώ το 2000 στα 5,1δις ευρώ το 2009 – δηλαδή υπερτετραπλασιάστηκε! Και θέλουν κάποιοι να μας πούν ότι «δεν το πήραν χαμπάρι» και ότι «δεν ήξεραν τι γίνεται»;

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του φαρμάκου της Novartis για την αντιμετώπιση της ωχράς κηλίδας (πάθηση της όρασης). Το φάρμακο της Novartis για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης προτιμήθηκε από φάρμακο άλλης εταιρίας, που έχει ακριβώς τις ίδιες ενδείξεις και αντενδείξεις. Μάλιστα, τα δύο φάρμακα παρήχθησαν στο ίδιο εργαστήριο! Μόνο που έχουν μια απόκλιση στην τιμή: το φάρμακο της Novartis είναι 24 φορές πιο ακριβό! Με βάση έρευνα που έκανε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μια ακριβώς ίδια θεραπεία με το φάρμακο της Roche κοστίζει 8.680 ευρώ ενώ με το αντίστοιχο της Novartis 203.450! Και αυτή η διαφορά τη στιγμή που το κόστος του φαρμάκου είναι περίπου το ίδιο!

Πέρα από τις κινήσεις που έκανε η Novartis στην «κορυφή», με υπουργούς και υψηλόβαθμα στελέχη, έκανε και κινήσεις για «στρατολόγηση» γιατρών.

Έτσι, εκτός από διάφορες απ’ ευθείας πληρωμές οργανωνόταν «συνέδρια» (που οι γιατροί ποτέ δεν παρακολουθούσαν, αλλά πήγαιναν με πληρωμένα όλα τα έξοδα) ή «έρευνες» που με αντάλλαγμα την συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου για λίγα λεπτά γινόταν πληρωμές εκατοντάδων ευρώ. Με αυτούς τους τρόπους η Novartis εξασφάλιζε ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί θα προωθούν τα δικά της φάρμακα, ακόμα και αν φάρμακα άλλων εταιριών ήταν καταλληλότερα ή φθηνότερα…

Γιατί αυτοί, γιατί τώρα;

Κατ’ αρχήν, σ’ ότι αφορά τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για… «σκευωρία εναντίον τους», πρέπει να πούμε ότι ακούγονται εντελώς γελοίες όταν το σκάνδαλο της Novartis είναι παγκόσμιας διάστασης!

Η συγκεκριμένη εταιρία έχει μπλέξει σε δικαστικές διαμάχες με το δημόσιο των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας, της Ινδίας, της Κίνας και άλλων χωρών. Την ίδια στιγμή έχει βρεθεί σε δημόσια αντιπαράθεση με πανεπιστημιακούς που έχουν αμφισβητήσει τις έρευνές της. Την δε έρευνα για τα πεπραγμένα της δεν την ξεκίνησε η ελληνική δικαιοσύνη, αλλά το αμερικανικό FBI.

Η Novartis είναι μια ελβετική εταιρία γερμανικών συμφερόντων. Προφανώς και οι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες δουλεύουν για να προωθήσουν τα συμφέροντα των «δικών τους» εταιριών. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι τα σκάνδαλα της γερμανικής Siemens και της επίσης γερμανικής Volkswagen έχουν αποκαλυφθεί από αμερικάνικες κρατικές υπηρεσίες, όπως τώρα και της Novartis.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και στο εσωτερικό μέτωπο. Προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αξιοποιήσει το σκάνδαλο αυτό για να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε να κυριαρχήσει πολιτικά… Το θέμα είναι ότι στα πλαίσια του «εσωτερικού» ανταγωνισμού οι αποκαλύψεις είναι μικρές και ελεγχόμενες, και βρίσκουν τρόπο να τις μαζέψουν πριν η ζημιά που γίνει πάρει μπάλα όλο το σύστημα. Ο τρόπος που έχει κινηθεί μέχρι στιγμής η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι θα κάνει κάτι διαφορετικό.

Τίποτα όμως από τα δύο παραπάνω δεν σημαίνει ότι το σκάνδαλο δεν είναι υπαρκτό! Κάθε άλλο! Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάτω από τις φωνασκίες των διαφόρων ΠΑΣΟΚο-ΝΔών υπάρχει ένα τεράστιο και μάλιστα διεθνές σκάνδαλο. Έτσι κι αλλιώς η ιστορία έχει μιλήσει πολλές φορές, και σ’ όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη: κάτω από τον υποτιθέμενο «ελεύθερο ανταγωνισμό» του καπιταλισμού κρύβονται ψέματα, σκάνδαλα, βρωμιά και οι μέθοδοι της μαφίας!

 

#Novartis

#Novartis_gate

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα