Novartis – αυτοί που μας κουνούσαν το δάχτυλο ροκάνιζαν τα δημόσια ταμεία!

Σχόλιο από το «Ξεκίνημα»

 

Η Novartis είναι μια πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία με έδρα την Ελβετία και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες διεθνώς.

Πως πλουτίζουν στις πλάτες μας

Το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει αυτές τις μέρες στη χώρα μας σε σχέση με τις δραστηριότητες της Novartis αφορά δυο πρώην πρωθυπουργούς (Σαμαρά, Πικραμμένο) και 8 πρώην υπουργούς (Βενιζέλο, Γεωργιάδη, Λοβέρδο, Αβραμόπουλο, Στουρνάρα, Λυκουρέντζο, Σαλμά, Κουτρουμάνη).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας η Novartis χρημάτιζε στελέχη των ελληνικών κυβερνήσεων και υπηρεσιακούς παράγοντες κατά την περίοδο 2010-15 με τον εξής βασικό σκοπό: Να αυξήσουν την τιμή των φαρμάκων της Novartis στην Ελλάδα, παρασύροντας έτσι τις τιμές προς τα πάνω σε όλη την ΕΕ.

Αυτό γιατί οι τιμές των φαρμάκων στο σύνολο της ΕΕ καθορίζονται από τις τιμές που ισχύουν στις 3 φτηνότερες χώρες – μια εκ των οποίων είναι και η Ελλάδα. Υπολογίζεται πως κάθε μια αύξηση 10 λεπτών στην τιμή ενός φαρμάκου στην Ελλάδα μεταφραζόταν σε επιπλέον κέρδη 25 εκ. ευρώ για την εταιρεία πανευρωπαϊκά.

Όπως στην Ιταλία, έτσι και στην Ελλάδα, φάρμακα της Novartis, όπως το Lucentis (για θεραπεία της ωχράς κηλίδας) προωθήθηκε αντί φαρμάκου άλλης εταιρείας που ήταν 40 φορές φτηνότερο.

Νovartis – μια εταιρεία «μάλαμα»…

Η Novartis είναι μια εταιρεία με βεβαρυμένο ιστορικό. Το 2010 στις ΗΠΑ, έδωσε 422 εκατομμύρια δολάρια σε εξωδικαστικό συμβιβασμό σε μια υπόθεση όπου κατηγορήθηκε για δωροδοκίες με στόχο την προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων της.

Από την υπόθεση επιβαρύνθηκε το αμερικανικό δημόσιο κατά σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια από την επιχορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων που προωθούσε η εταιρεία.

Το καλοκαίρι του 2013 το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας άσκησε δίωξη εναντίον της εταιρείας όταν έγινε γνωστό ότι υπήρχαν παραποιημένα στατιστικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου Valsatran. Ένας υπάλληλος της εταιρείας είχε συμμετάσχει στην ομάδα που παρουσίασε τα συγκεκριμένα στοιχεία χωρίς να αναφέρει την ιδιότητά του.

Η Νovartis θεωρείται σαν ένας από τους βασικούς υπευθύνους για την εκτόξευση (σχεδόν πενταπλασιασμός) των τιμών των φαρμάκων για τον καρκίνο στις ΗΠΑ.

Εμείς ματώναμε, αυτοί τα τσέπωναν

Η συνολική ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από την υπόθεση Novartis υπολογίζεται σε πάνω από 3 δισ. € (ενώ από το σύνολο των υπερτιμολογήσεων όλων των εταιρειών στα φάρμακα την περίοδο 2000 – 2013 οι απώλειες του δημοσίου ήταν 23 δισ. €). Αυτά σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα «μάτωναν» από τις διαρκείς επιθέσεις στο βιοτικό τους επίπεδο, ενώ η προπαγάνδα που τους ήθελε «συνυπεύθυνους για την κρίση» έδινε και έπαιρνε.

Τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ωρύονται γιατί… θίγεται η τιμή και η υπόληψή τους, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει ένα νέο βρώμικο ’89. Η κοινωνία βέβαια τους ακούει και γελά… Προσπαθεί να καταλάβει πότε είχαν αυτοί οι διεφθαρμένοι γραφειοκράτες, των ψεμάτων, της απάτης, της μίζας, της ρεμούλας και των ατελείωτων σκανδάλων, «τιμή και υπόληψη»…

Το σκάνδαλο είναι ο ιδιωτικός τομέας

Στην πραγματικότητα βέβαια τα σκάνδαλα είναι συνυφασμένα με τον καπιταλισμό που γεννά διαρκώς φαινόμενα διαπλοκής. Το θέμα δεν είναι μόνο ελληνικό – είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί χώρα στον πλανήτη η οποία να μην έχει ταρακουνηθεί από σκάνδαλα τα προηγούμενα χρόνια, από τις πιο φτωχές μέχρι και τις πιο «ανεπτυγμένες»!

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο άλλωστε είναι το ίδιο το γεγονός ότι ένας τόσο ευαίσθητος τομέας όπως είναι το φάρμακο και γενικότερα η Υγεία ελέγχεται από πολυεθνικές εταιρείες και ιδιωτικά συμφέροντα που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος.

Η μόνη λύση για φτηνά και ποιοτικά φάρμακα, χωρίς υπερσυνταγογραφήσεις προς όφελος των επιτήδειων, αλλά στην υπηρεσία της κοινωνίας και των ασθενών είναι:

  • η εθνικοποίηση κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και διαχείριση του κλάδου του φαρμάκου.
  • σε συνδυασμό με την παροχή ποιοτικής και δωρεάν δημόσιας Υγείας χωρίς καμία δυνατότητα στα ιδιωτικά συμφέροντα να λυμαίνονται τον χώρο και να κερδοσκοπούν.

#Novartis

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής