Όχι στο νέο νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ!

Λίγους μήνες πριν τις εκλογές η κυβέρνηση επιχειρεί ένα καίριο πλήγμα στη Δημόσια Υγεία για να εξυπηρετήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις της ιδιωτικής υγείας. Το σχέδιο νόμου που καταθέτει την Πέμπτη στη Βουλή βρίσκει την συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία (συμπεριλαμβανομένων όσων πρόσκεινται στην ΝΔ) αντίθετους.

Με το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση:

  1. Επιτρέπει σε γιατρούς που εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) να δουλεύουν παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα ή να ανοίγουν ιδιωτικά ιατρεία κάτι που μέχρι σήμερα απαγορευόταν.
  2. Επιτρέπει να γίνονται ιδιωτικά (απογευματινά) χειρουργεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία

Με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιεί το «φακελάκι» και μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε προθάλαμο για την ιδιωτική υγεία, καθώς πολλοί γιατροί θα κατευθύνουν τους ασθενείς που μπορούν να πληρώσουν στην ιδιωτική κλινική / ιατρείο όπου θα εργάζονται.

Όσοι για λόγους συνείδησης δεν θα το κάνουν θα συνεχίσουν να εργάζονται εξαντλημένοι σε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας υποχρηματοδοτημένο και με τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό και λοιπόν προσωπικό.

***

Σήμερα στο ΕΣΥ συνταξιοδοτούνται πολλοί περισσότεροι γιατροί, νοσηλευτές κλπ από όσους προσλαμβάνονται. Το προσωπικό που έχει μείνει στα δημόσια νοσοκομεία δουλεύει σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης και με πολύ υψηλά ποσοστά burnout (εργασιακής εξουθένωσης). Από την άλλη πλευρά οι ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν μήνες για εξετάσεις και ραντεβού και σε πολλές περιπτώσεις πάνω από ενάμιση χρόνο για χειρουργείο.

Η κυβέρνηση αντί να κάνει μαζικές προσλήψεις, προσλαμβάνει ελάχιστο κόσμο (κυρίως με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή/και με «μπλοκάκια») για να λύσει τα εντελώς επείγοντα προβλήματα και στρέφει επίσημα τον κόσμο στην ιδιωτική υγεία.

Όποιος/α δεν έχει χρήματα για την ιδιωτική υγεία θα συνεχίσει να περιμένει μήνες και χρόνο/ια για ένα ραντεβού και μία εξέταση, πράγμα που σε πολλές περιπτώσεις έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία ή και τη ζωή του (π.χ. διάγνωση καρκίνου που γίνεται πολύ αργά κ.α.).

Ο αγώνας των γιατρών του ΕΣΥ μας αφορά όλες/ους και πρέπει να τον στηρίξουμε με κάθε τρόπο

Στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις και συμμετέχουμε στις απεργιακές συγκεντρώσεις που έχει καλέσει η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) και οι τοπικές ενώσεις.

Στην Αθήνα η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) καλεί:

  • Τη Δευτέρα 28/11, ημέρα που γίνεται η ακρόαση των φορέων στην Επιτροπή της Βουλής, Συγκέντρωση στις 12:30 στη Βουλή
  • Την Τρίτη 29/11, Συγκέντρωση στις 12:30 στο Υπουργείο Υγείας
  • Την Πέμπτη 1/12, ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, Συλλαλητήριο στις 13:00 στη Βουλή

Στη Θεσσαλονίκη η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών (ΕΝΙΘ) καλεί:

  • Τη Δευτέρα 28/11, Συγκέντρωση στις 13:00 στην 3η ΥΠΕ (Αριστοτέλους 16)
  • Την Πέμπτη 1/12, Συγκέντρωση στις 13:00 στην 3η ΥΠΕ και Συλλαλητήριο στις 18:00 στο Άγ. Βενιζέλου.

Διεκδικούμε μαζικές προλήψεις στο ΕΣΥ! Αύξηση της χρηματοδότησης! Αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών σύμφωνα με αυτές που έχει επιδικάσει το ΣΤΕ (το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει αυξήσεις μικρότερες του πληθωρισμού, ενώ για τους ειδικευόμενους γιατρούς προβλέπει μειώσεις!!!).  

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ οφείλουν να καλέσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης. Γιατί ένα μέτωπο όλων των εργαζομένων μπορεί να στείλει αυτό το σχέδιο νόμου στο καλάθι των αχρήστων και να ακυρώσει τα σχέδια των αρπακτικών που κερδοσκοπούν με την υγεία μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα