Ο αγώνας των εργαζομένων του ΟΤΕ είναι δίκαιος

Προκήρυξη του «Ξ»

Από τις 21 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι του ομίλου ΟΤΕ και Cosmote απεργούν με βασικό αίτημα την υπογραφή τριετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Πρόκειται για μια απεργία μεγάλη σε διάρκεια, μαχητική, με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων που φτάνει το 70%. Τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια και εφημερίδες αρχικά αγνόησαν την απεργία και όταν αναγκάστηκαν να ασχοληθούν μαζί της λόγω της έκτασης που πήρε το έκαναν με το δικό τους τρόπο: συκοφάντησαν τον αγώνα και πήραν ξεκάθαρα το μέρος της εταιρείας.

Η ίδια η εταιρεία απάντησε στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του ΟΤΕ απολύοντας 6 εργαζόμενους παραμονή πρωτοχρονιάς, μεταξύ των οποίων και ένα μέλος του ΔΣ του σωματείου, παραβιάζοντας ξεκάθαρα το συνδικαλιστικό νόμο. Στις 8/1 μάλιστα η εταιρεία έπαιξε το χαρτί της τρομοκράτησης των εργαζομένων και έστειλε την αστυνομία η οποία προχώρησε σε 5 προσαγωγές εργαζομένων του ΟΤΕ με ψευδείς καταμηνύσεις.

Η απεργία των εργαζομένων του ΟΤΕ είναι δίκαιη

Ο Όμιλος ΟΤΕ  δεν είναι μια εταιρεία χτυπημένη από την κρίση. 

  • Έχει ενοποιημένα έσοδα το πρώτο εννεάμηνο του 2019 που φτάνουν τα 2,87 δισ. Ευρώ
  • Λειτουργικά κέρδη ύψους 1,02 δισ. ευρώ. 
  • Σύμφωνα με τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία στους ισολογισμούς της σταθερής ΟΤΕ, η παραγωγικότητα των εργαζομένων στη σταθερή ΟΤΕ αυξήθηκε μεταξύ 2012 και 2018 κατά 55%. 
  • Από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προσφάτως από την κυβέρνηση της ΝΔ, επωφελείται από τη μείωση της φορολογίας των νομικών προσώπων από 28% σε 24% κατά 19 εκατ. ευρώ περίπου. 

Πρόκειται δηλαδή για μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. 

Που διοχετεύεται αυτή η κερδοφορία;

  • Με 1,6 εκατομμύρια ευρώ αμείβεται ετησίως ο πρόεδρος της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος 500.000 ευρώ.
  • Ο Μέσος όρος αποδοχών για τους εργαζόμενους του ΟΤΕ είναι μόλις 580 ευρώ μικτά! 
  • 350 εκατομμύρια ευρώ έδωσε μέρισμα το 2018 η διοίκηση στους μετόχους, ενώ για μισθούς έδωσε μόνο 260 εκατομμύρια.

Συνολικά, το μισθολογικό κόστος της εταιρείας έχει μειωθεί κατά 55% τα τελευταία 6 χρόνια. Από τους 17000 εργαζόμενους της εταιρείας οι 5000 δουλεύουν σε τηλεφωνικά κέντρα ‘θυγατρικών’ εταιρειών του ΟΤΕ, σε συνθήκες υποαπασχόλησης (4ωρα, εκ περιτροπής), με ατομικές συμβάσεις εργασίας και χωρίς εργασιακά δικαιώματα και πάνω από το 80% των εργαζομένων δουλεύει με μισθούς μικρότερους των 800 ευρώ.

Αυτό που δείχνουν τα στοιχεία είναι ότι η επιχείρηση όλα τα τελευταία χρόνια κερδοφορεί σε βάρος των εργαζομένων της και ανταμείβει πλουσιοπάροχα τα golden boys της διοίκησης και τους μετόχους. Σε αυτό το πλαίσιο είναι που η διοίκηση βάζει στο τραπέζι την υπογραφή μονοετούς Συλλογικής Σύμβασης με δικαίωμα απόλυσης μετά τη λήξη της, πρακτικά δηλαδή απολύσεις κάθε χρόνο.

Αυτές είναι οι ιδιωτικοποιήσεις

Τα παραπάνω αποτελούν το επιστέγασμα μιας συνολικής πορείας που ξεκίνησε με την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ τη δεκαετία του 90 και συνεχίστηκε μέχρι πρόσφατα όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεπούλησε άλλο ένα 5% της εταιρείας. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε προς όφελος εργαζομένων και καταναλωτών. Σήμερα, η κατάσταση των εργαζομένων του ΟΤΕ αποτυπώνεται στα ίδια τα στοιχεία της εταιρείας που αποκαλύπτουν τη σταδιακή συρρίκνωση μισθών και δικαιωμάτων. Όσο για τους καταναλωτές η ίδια η Eurostat επιβεβαιώνει αυτό που ξέρουμε: η Ελλάδα έχει τις πιο ακριβές τηλεπικοινωνίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Από ότι φαίνεται, οι μοναδικοί που έχουν όφελος από την ιδιωτικοποίηση στρατηγικών επιχειρήσεων, όπως ο ΟΤΕ, είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες και τα «στελέχη» τους! 

Οι αγώνες μας είναι η μόνη απάντηση

Ο αγώνας αυτός μόνο ελπίδα μπορεί να μας γεμίζει καθώς προσπαθεί να βάλει φρένο στο «μαύρο» μέλλον των εργαζομένων του ΟΤΕ και στη ξεκάθαρη απόπειρα του ιδιωτικού κεφαλαίου να «αλλάξει» τους παλιούς εργαζόμενους με νέους χαμηλόμισθους! Ο αγώνας αυτός αφορά κατ’ αρχήν όλους τους εργαζόμενους στις τηλεπικοινωνίες και θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για να συντονιστεί ο κλάδος και να δώσει μια μεγάλη μάχη με αξιώσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας, πλήρη εργασιακά δικαιώματα και συλλογικές συμβάσεις και για πιο φθηνές και ποιοτικές παροχές στους καταναλωτές. Ο αγώνας αυτός αφορά όμως και το σύνολο των εργαζομένων καθώς αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας ισχύει στην συντριπτική πλειοψηφία των χώρων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα