Μια μεγάλη απεργία που δε θέλουν Π(ΟΤΕ) να μάθεις!

Αυτή τη περίοδο εξελίσσεται μια πολύ σημαντική απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό (εδώ και αρκετά χρόνια) όμιλο ΟΤΕ. Θυμίζουμε ότι έπειτα από χρόνια εμμονή των ελληνικών κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και εν τέλει και ΣΥΡΙΖΑ) ο ΟΤΕ είχε μπει σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης από τη δεκαετία του ’90 με αποκορύφωμα το ξεπούλημα του οργανισμού στη Deutsche Telekom το 2011 και ενός επιπλέον μεριδίου το 2018 στην ίδια εταιρεία!

Έκτοτε, πολλά αλλάξαν προς το χειρότερο για τους εργαζόμενους της ιδιωτικής (πλέον) επιχείρησης με τους μισθούς να κατρακυλάνε, ειδικά για τους νέους εργαζόμενους, στα επίπεδα που όριζαν και ορίζουν τα μνημόνια λιτότητας.

Οι απολύσεις και η απεργία

Στα μέσα Δεκέμβρη, αντί για Χριστουγεννιάτικο δώρο η διοίκηση του ομίλου απέλυσε 6 εργαζόμενους (μεταξύ αυτών κι ένα μέλος στο ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων-ΟΤΕ) επειδή δε δέχτηκαν την «πρόταση» εθελούσιας εξόδου (χωρίς σύνταξη) που τους έκανε.

Πρόκειται για εργαζόμενους που κάλυπταν για πολλά χρόνια πάγιες ανάγκες του οργανισμού στο τομέα της φύλαξης. Η διοίκηση του ΟΤΕ, δηλαδή, ακολουθεί τη γνωστή πεπατημένη στους τομείς φύλαξης και καθαριότητας με την είσοδο εργολάβων αντί μόνιμου και σταθερού προσωπικού. Η λογική αυτή πατάει πάνω στο στόχο του ιδιωτικού κεφαλαίου να ελαχιστοποιεί το μισθολογικό κόστος ξεζουμίζοντας κυριολεκτικά τους εργαζόμενους!

Όπως σημειώνεται, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα συνδικαλιστές της ΟΜΕ-ΟΤΕ και δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στον «Ημεροδρόμο», η παραγωγικότητα των εργαζομένων στη σταθερή τηλεφωνία ΟΤΕ αυξήθηκε κατά 55% ανάμεσα στο 2012 και το 2018, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο (2018) η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 19% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Κατά 55% όμως μειώθηκε και το συνολικό μισθολογικό κόστος μεταξύ 2012 και 2019.

Αμέσως, λοιπόν, μετά την ανακοίνωση των απολύσεων, ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις με αιτήματα όπως η υπογραφή τριετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας με ρήτρα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αυξήσεις ανάλογες της αυξημένης παραγωγικότητας που παρατηρείται στον όμιλο και άρση διακρίσεων μεταξύ παλιών και νέων εργαζομένων. Η απεργία μετράει ήδη δυο βδομάδες με το ποσοστό συμμετοχής να είναι ιδιαίτερα ψηλό και με τα ποσοστά να αγγίζουν το απόλυτο σύμφωνα με την ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Απεργοσπαστικές πρακτικές και «κουφά» μέσα ενημέρωσης

Σύμφωνα με τη παραπάνω ανακοίνωση της Ομοσπονδίας και με δημοσίευμα της ΕΦ.ΣΥΝ. η διοίκηση του ομίλου, τρομοκρατημένη από τις κινητοποιήσεις, φαίνεται να στήνει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς όπως συνηθίζει άλλωστε κάθε μεγαλοεργοδότης που «σέβεται τον εαυτό του»! Σε αυτή τη προσπάθεια για σαμποτάζ της απεργίας φαίνεται να συμβάλλουν και τα κυρίαρχα ΜΜΕ που δε βρίσκουν χρόνο και χώρο να τη συμπεριλάβουν στα δελτία «ενημέρωσης» τους! Όταν, όμως  αναγκάζονται λόγω της έκτασής που έχει πάρει το θέμα να το κάνουν, δεν αποφεύγουν τον «πειρασμό» να τη συκοφαντήσουν και να πάρουν θρασύδειλα το μέρος της εταιρείας! «Παράδειγμα προς μίμηση» για κάθε αστικό μέσο ενημέρωσης αποτελεί η Καθημερινή που με δημοσίευμά της  κατηγορεί τους εργαζόμενους που αρνήθηκαν τη «γενναιόδωρη» πρόταση της διοίκησης για εθελούσια έξοδό τους, προβάλλοντας σαν «κανονική» εξέλιξη τις απολύσεις και σαν «ακραία» την αντίδραση των εργαζομένων!

Συμφέρουν όμως κανέναν οι ιδιωτικοποιήσεις;

Τα παραπάνω αποτελούν το επιστέγασμα μιας συνολικής πορείας συρρίκνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων που ξεκίνησε με την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Και να πεις ότι ωφελήθηκε ο καταναλωτής; Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στα Νέα η Ελλάδα έχει τις ακριβότερες τηλεπικοινωνίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat το 2018!

Από ότι φαίνεται, οι μοναδικοί που έχουν όφελος από την ιδιωτικοποίηση στρατηγικών επιχειρήσεων, όπως ο ΟΤΕ, είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες και τα golden boys τους! Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται ο Όμιλος το 9μηνο του 2019 κατέγραψε:

  • Ενοποιημένα έσοδα ύψους 2,87 δισ. ευρώ,
  • Λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 1,02 δισ. ευρώ
  • Καθαρά κέρδη αποδιδόμενα σε μετόχους της μητρικής εταιρείας ύψους 242 εκατ. ευρώ
  • Έσοδα αυξημένα κατά 1,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, με τα λειτουργικά κέρδη να έχουν αυξηθεί κατά 7,7% και τα καθαρά κέρδη κατά 3,6%

Οι αγώνες μας είναι η μόνη απάντηση

Ο αγώνας αυτός μόνο ελπίδα μπορεί να μας γεμίζει καθώς προσπαθεί να βάλει φρένο στο «μαύρο» μέλλον των εργαζομένων του ΟΤΕ και στη ξεκάθαρη απόπειρα του ιδιωτικού κεφαλαίου να «αλλάξει» τους παλιούς εργαζόμενους με νέους χαμηλόμισθους! Τα σωματεία στο κλάδο των τηλεπικοινωνιών θα πρέπει επειγόντως να συντονιστούν και να μπουν σε κοινή μάχη για την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα