Απάτη η διαδικασία νομιμοποίησης προσφύγων και μεταναστών

Δελτίο Τύπου της YRE

Μια ακόμα εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας (αριθμ. Πρωτοκ.: 33249, της 14ης Οκτώβρη του 2003) έρχεται να αποδείξει ότι η περιβόητη και πολυδιαφημισμένη – από την κυβέρνηση – διαδικασία νομιμοποίησης των οικονομικών προσφύγων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, αποτελεί απάτη.

Πιο συγκεκριμένα, απαιτούν από οικονομικούς πρόσφυγες με εξαρτημένη μισθωτή εργασία που επιθυμούν την ανανέωση της άδειας εργασίας τους "…να αποδείξουν ότι έχουν τόσες ημέρες ασφάλισης, όσες αντιστοιχούν στη χρονική διάρκεια της άδειας εργασίας τους, μη συμπεριλαμβανομένων των ημερών που μπορούν να αποδείξουν απολύτως τεκμηριωμένα την αποχή τους από την εργασία".

Πρακτικά όλες οι Νομαρχίες πια από την αρχή του μήνα απαιτούν από τους οικονομικούς πρόσφυγες – με εξαρτημένη μισθωτή εργασία- 300 ένσημα!! (Αριθμός που τείνει να αποτελεί …όνειρο και για πάρα πολλούς Έλληνες πια).

Κυνικά αδιαφορούν για το γεγονός ότι ακόμα κι αν ο οικονομικός πρόσφυγας είχε ετήσια άδεια εργασίας αυτό δεν ισοδυναμεί και με το ότι πράγματι εργάστηκε για όλο το έτος.

Η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομικών προσφύγων είτε εργάζεται περιστασιακά, είτε δεν εξασφαλίζει συμβόλαιο και κοινωνική ασφάλιση από εργοδότη -τον οποίο βέβαια και κατά κανόνα δεν καταγγέλλει για να μην χάσει τα προς τα ζην. (Είναι γνωστό τοις πάσι ότι μεγάλη μερίδα οικονομικών προσφύγων εξαγόραζε μόνη της τα μέχρι σήμερα απαιτητά 150 ένσημα).

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της ΓΣΕΕ η έκταση της "μαύρης" (επομένως και ανασφάλιστης) εργασίας, ιδιαίτερα στους μετανάστες, αφορά το 35% της οικονομίας. Η κυβέρνησης όμως και το Υπουργείο Εργασίας αδιαφορούν γι’ αυτό το σκάνδαλο. Η παράβαση της εργατικής νομοθεσίας από τους εργοδότες συντελείται σε καθεστώς ουσιαστικής ατιμωρησίας.

Στην πραγματικότητα η εφαρμογή αυτής της εγκυκλίου πετάει έξω από τη διαδικασία την συντριπτική πλειοψηφία των 450 χιλ. οικονομικών προσφύγων, που σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών μέσα στα 3 τελευταία χρόνια είτε πήραν (οι 250 χιλ. απ’ αυτούς) στα χέρια τους άδεια – ληγμένη (!!) τις περισσότερες φορές – είτε την αναμένουν (οι 200 χιλ. απ’ αυτούς).

Η "ισχυρή" Ελλάδα της κυβέρνησης τροφοδοτήθηκε από μια σκανδαλώδη αναδιανομή εισοδήματος των ελλήνων εργαζομένων, αλλά και των οικονομικών προσφύγων. Το ΙΚΑ αιμοδοτείται από 500 χιλ. ασφαλισμένους αλλοδαπούς (σε ένα σύνολο ασφαλισμένων 1,9 εκ.), οι ελληνικές τράπεζες από 200 χιλ. τραπεζικούς λογαριασμούς, η εφορία από την καταβολή κανονικότατων φόρων (άμεσων και έμμεσων). Προσθέστε σε όλα αυτά και τα παράβολα των 150 ευρώ για κάθε αίτηση που κατατίθεται.

Και το αντάλλαγμα:

· ληγμένες άδειες παραμονής

· αναμονή μήνες και χρόνια

· καταπίεση, εκμετάλλευση, αστυνομική καταστολή.

Αυτές οι πολιτικές συγκροτούν έναν συμπαγή κρατικό ρατσισμό.

Απαιτούμε:

1. Την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας.

2. 3ετή διάρκεια των αδειών παραμονής η οποία να ισοδυναμεί και με άδεια εργασίας.

3. Κατάργηση του παράβολου των 150 ευρώ και των προαπαιτούμενων ενσήμων. Απλοποίηση της διαδικασίας.

4. Εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας σε όσους εργοδότες αρνούνται να ασφαλίσουν τους εργαζόμενους τους ή να πληρώσουν τα χρωστούμενα ένσημα.

5. Προσλήψεις στις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε οι διαδικασίες νομιμοποίησης αν γίνονται μέσα σε λογικά χρονικά περιθώρια και να σταματήσει η ατελείωτη και βασανιστική αναμονή/κοροϊδία των προσφύγων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,221ΥποστηρικτέςΚάντε Like
996ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα