Νεάπολη-Συκιές, «Η πόλη αλλιώς»: Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ!

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του δημοτικού σχήματος «Η Πόλη Αλλιώς – Ενωτική Ανατρεπτική Παρέμβαση στον δήμο Νεάπολης Συκεών» (στο οποίο συμμετέχει το «Ξ»), σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ


Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες 5 χρόνια από τις 18 Μαΐου 2014, τότε που οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης  είπαν, μέσω της διενέργειας λαϊκού δημοψηφίσματος, ένα συντριπτικό ΟΧΙ  98% στην προοπτική ιδιωτικοποίησης του νερού. Σήμερα πολλοί φορείς της πόλης και περιβαλλοντικές οργανώσεις επαναφέρουν και σωστά το ζήτημα με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές και απαιτούν δεσμεύσεις από τους υποψηφίους.

Τα χρόνια που μεσολάβησαν από το δημοψήφισμα η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που ψήφισε τον Ιανουάριο του 2018 (άρθρο 380 ν. 4512/2018), διαδικασία που αφορά συνολικά 14 Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, περνά το πλειοψηφικό πακέτο 75 %του ελληνικού δημοσίου στην ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) για την «αξιοποίηση» (βλέπε εκχώρηση σε ιδιώτες) προς εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Ήδη το 25% των μετοχών της ΕΥΑΘ είναι στα χέρια ιδιωτών. Η διαβόητη γαλλική Suez 5% και η HMG έχουν βάλει στο χέρι πακέτο μετοχών από χρόνια σε υλοποίηση των νόμων της αγοράς των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και της κατεύθυνσης των ιδιωτικοποιήσεων της Ε.Ε.

Επιχειρείται τώρα ( είναι μνημονιακή δέσμευση) και η πώληση του 24% σε ιδιώτες. Τότε μια ΕΥΑΘ με το 49% σε ιδιώτες  θα είναι έτσι και αλλιώς ιδιωτικοποιημένη με ό,τι σημαίνει αυτό.

Η ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων παροχής κοινωνικών αγαθών προωθείται με διάφορες μορφές είτε με τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, είτε μέσω του μάνατζμεντ, είτε με την παραχώρηση της ιδιοκτησίας τους. Η ουσία παραμένει η ίδια. Καταστροφικές συνέπειες στην υγεία, το περιβάλλον, τις εργασιακές σχέσεις, τις τιμές για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Οι εταιρείες ύδρευσης είναι στρατηγικής σημασίας για τα λαϊκά συμφέροντα και δεν μπορούν με κανένα τρόπο και μορφή και για κανένα λόγο να εκχωρούνται σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η ιδιωτικοποίηση  θα έχει σαν αποτέλεσμα σημαντικές αυξήσεις στην τιμή του νερού, την υποβάθμιση της ποιότητας του και του περιβάλλοντος. Η περυσινή πολυήμερη διακοπή της ύδρευσης της πόλης είναι εικόνα από το μέλλον των ιδιωτικοποιήσεων. Το ίδιο επιβεβαιώνει και η διεθνής εμπειρία.

Ο λαός της Θεσσαλονίκης και το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού δεν πρέπει να επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα.

Η ΕΥΑΘ πρέπει να έχει αποκλειστικά δημόσιο και κοινωνικό  ιδιοκτησιακό καθεστώς και χαρακτήρα, να λειτουργεί σε όφελος των κατοίκων με εργατικό έλεγχο (εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ) και κοινωνικό έλεγχο από τους φορείς της πόλης, συνεταιρισμούς, ΟΤΑ, ΑΠΘ, Περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.λ.π.  και των περιοχών που υδροδοτούν την πόλη (Αραβησός κλπ.)

Να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα βελτίωσης και συντήρησης των υποδομών και του δικτύου της ΕΥΑΘ και υδροδότηση όλων των περιοχών.

Στόχος η εξασφάλιση καθαρού, φθηνού για τα λαϊκά στρώματα και επαρκούς νερού για όλη την πόλη.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα