Νέα επεισόδια ρατσιστικής πολιτικής στην Ελλάδα

Κάτω τα χέρια από τα προσφυγόπουλα μαθητές – Όχι στις απελάσεις!

Πριν λίγους μήνες ο Σαϊντού Καμαρά, ο μαθητής του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου Αθήνας που είχε έρθει ως ασυνόδευτος 16χρονος από τη Γουινέα το 2019, απέκτησε κι επίσημα το καθεστώς του αναγνωρισμένου πρόσφυγα από τη δευτεροβάθμια Αρχή Προσφυγών, ενώ είχε προηγηθεί απόρριψη σε πρώτο βαθμό μετά την ενηλικίωση του. 

Ο Σαϊντού Καμαρά, έγινε το σύμβολο των εκατοντάδων παιδιών σαν κι αυτόν που αγωνιούν για το τι θα τους ξημερώσει μόλις γίνουν 18 χρονών εξαιτίας του νομικού κενού. Κυρίως όμως έγινε το σύμβολο της αλληλεγγύης από τους συμμαθητές του, το γονεϊκό κίνημα, την εκπαιδευτική κοινότητα και κάθε πρωτοπόρο αγωνιστή και αγωνίστρια. 

Τότε ο Κ. Μητσοτάκης είχε συναντήσει τον Σαϊντού στο Μαξίμου και φωτογραφήθηκε μαζί του για να συμπληρώσει άλλη μια σελίδα στο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας: Ο ευαίσθητος και αλτρουιστής Μητσοτάκης…

Αυτές τις μέρες άλλες δύο παρόμοιες περιπτώσεις έχουν έρθει στην επιφάνεια.

Η μια αφορά τρία αδέρφια με καταγωγή από το Ιράκ, τους Αλί Χεμίν, Αλί Ντοά και Αλί Ραχμά, όλοι τους μαθητές στο 4ο Γυμνάσιο Βύρωνα, που καλούνται μαζί με την μητέρα τους, Ζιγιάν Γιουσίφ Αχμέντ, να εγκαταλείψουν την χώρα μέχρι την 1η Ιουλίου 2022. Με ομόφωνες αποφάσεις τους ο Σύλλογος διδασκόντων του 4ου Γυμνασίου και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», στέκονται στο πλευρό των μαθητών τους και γράφουν σε ανακοίνωση τους: 

«…να αποδοθεί στους μαθητές ALI HEMIN, ALI DOAA και ALI RAHMA, στη μητέρα τους και στα άλλα δύο αδέλφια τους Άσυλο (Διεθνής Προστασία). Να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες, να παραμείνουν στη χώρα μας όσο το επιθυμούν και να συνεχίσουν οι τρεις μαθητές την εκπαίδευσή τους στα σχολεία μας.

Απαιτούμε να δίνεται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους ολόπλευρη φροντίδα, για τη μόρφωση και τα δικαιώματα όλων των προσφυγόπουλων, ώστε να έχουν καθολική πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση».

Λίγο πιο μακριά, στην Σάμο, την ίδια αγωνία ζει ο Σισσέ Βαφίνγκ που έφτασε στη Σάμο ως ασυνόδευτος ανήλικος από τη Γουινέα το 2019 και αμέσως ξεκίνησε να φοιτά στο Γενικό Λύκειο της περιοχής, ενώ πολύ σύντομα ξεχώρισε και στα αθλητικά δρώμενα του νησιού. Πρόσφατα απορρίφθηκε σε πρώτο βαθμό το αίτημα του για παραχώρηση ασύλου. 

Για τον Σισσέ και για τα δικαιώματα του, πολύ σωστά κάλεσαν αμέσως σε συλλαλητήριο στο Βαθύ στις 23 Ιούνη, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, η ΑΔΕΔΥ, η ντόπια ΕΛΜΕ, σύσσωμη η Αριστερά και μια σειρά φορείς. 

Γιατί οι ντόπιες κοινωνίες, οι εκπαιδευτικές κοινότητες, η Αριστερά, τα μαζικά κινήματα, είναι η μόνη ασπίδα προστασίας των δικαιωμάτων αυτών των παιδιών! 

Όχι στις εξώσεις προσφύγων – Όχι στις απολύσεις των εργαζομένων στις δομές προσφύγων!

Η Δημοτική Αρχή Αθήνας προχωρά ολοταχώς για να βάλει λουκέτο μέχρι τις 30 Ιούνη στη μοναδική ανοικτή Δομή Φιλοξενίας προσφύγων που είχε απομείνει στην Αθήνα, τον Ελαιώνα. Η ταχύτητα όμως δεν έχει να κάνει μόνο την στοίχιση με τις αντι-προσφυγικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, αλλά και με την εσπευσμένη εκκένωση της περιοχής εξαιτίας της επερχόμενης διπλής ανάπλασης, της κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού και της διαμόρφωσης των γύρω χώρων. Ενόψει εκλογών όλες οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, συμπεριλαμβανόμενων των προσφύγων, θα κρυφτούν για άλλη μια φορά κάτω από το χαλί της απομόνωσης από τον αστικό ιστό και τα κινήματα αλληλεγγύης. 

Χαμένοι δεν θα είναι όμως μόνο οι πρόσφυγες, οι οικογένειες και τα παιδιά τους. Οι οποίοι σημειωτέων, όπως μας ενημερώνουν με ανακοίνωση τους οι εργαζόμενες/οι της Δομής Φιλοξενίας Αιτούντων Ασύλου στον Ελαιώνα Αττικής, είναι κυρίως: 

«επιζώσες/ώντες σεξουαλικής βίας, βασανιστηρίων και εμπορίας ανθρώπων, άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά ζητήματα, χρόνια νοσήματα και αναπηρίες, γυναίκες έγκυες μόνες ή/και με παιδιά, νεαρά άτομα σε κίνδυνο, ηλικιωμένα άτομα με απειλητικά για τη ζωή τους ιατρικά προβλήματα».

Χαμένοι θα είναι και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στους οποίους ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, πως θα απολυθεί ένα μεγάλο ποσοστό τους που αποτελούν το ψυχοκοινωνικό – νομικό προσωπικό και το προσωπικό παιδικής προστασίας της Δομής. 

Στις 21 και στις 22 Ιούνη, οι εργαζόμενοι και οι πρόσφυγες του Ελαιώνα, οργάνωσαν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Η αλληλεγγύη μας είναι απαραίτητη!

Ένοχος ένοχον βραβεύει…

Η ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, έχουν ένα άγχος τελευταία. Όχι για το αν θα αποκαλυφθούν οι de facto συνεχείς παράνομες και μαζικές επαναπροωθήσεις/pushbacks στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Αυτό είναι δεδομένο. Η αγωνία τους είναι να παραμείνουν μυστικές οι ομάδες του Στρατού και του Λιμενικού που αποτελούν τα υποχείρια τους και τους εκτελεστές αυτής της πολιτικής. Με αυτό το πνεύμα ο υπουργός βράβευσε την Παρασκευή 17 Ιούνη τον πρώην αρχηγό του Λιμενικού, ναύαρχο ε.α. Θεόδωρο Κλιάρη με τη Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής A’ τάξης. Αυτό που δεν ειπώθηκε βέβαια στην επίσημη τελετή είναι πως επί των ημερών του κ. Κλιάρη, «εξαφανίστηκαν» περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες, που διασώθηκαν μεν σε επιχειρήσεις του Λιμενικού, αλλά δεν καταγράφηκε ποτέ επίσημα η άφιξή τους σε ελληνικό έδαφος γιατί εντωμεταξύ, όταν έπεφτε το βράδυ, τους… είχαν στείλει από κει που ’ρθαν.

Λίγους μήνες πριν ο Υπουργός είχε βραβεύσει και τον παραιτηθέντα από την ηγεσία της FRONTEX, Φαμπρίς Λετζέρι, o οποίος κατηγορήθηκε για την πλήρη συγκάλυψη και υποβοήθηση των ελληνικών αρχών για να διεκπεραιωθούν χιλιάδες pushbacks προσφύγων.

Είναι αυτό που λέμε «ένοχος ένοχον ου ποιεί»…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα