Να μην πληρώσουμε πάλι οι εργαζόμενοι και η κοινωνία τις επιπτώσεις του Κορωνοϊού!

Ανακοίνωση από το «Ξ»

Η πανδημία λόγω του κορωνοϊού COVID-19 είναι γεγονός. Μετά την Κίνα, στην οποία η εξάπλωση του ιού φαίνεται να περιορίζεται, η προσοχή πλέον έχει στραφεί στην Ιταλία όπου η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου, με ολόκληρη την χώρα να έχει μπει σε καραντίνα. Στην Ελλάδα είχαμε ήδη τον πρώτο νεκρό και τα γνωστά περιστατικά έχουν ξεπεράσει τα 100, ενώ πολλοί αναλυτές εξηγούν ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί (χωρίς να εμφανίζουν έντονα συμπτώματα) είναι πιθανό να είναι μέχρι και δεκαπλάσιος! Αυτό σημαίνει ότι, όπως και σε άλλες χώρες, η σχετικά «ελεγχόμενη» κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή μπορεί πολύ γρήγορα να εξελιχθεί σε χιονοστιβάδα. Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και η ορθή ενημέρωση και τήρηση των κανόνων υγιεινής και αυτοπεριορισμού είναι εξαιρετικής σημασίας.

Τα έκτακτα μέτρα που άρχισαν να ανακοινώνονται από την Τρίτη 10/3 για κλείσιμο σχολείων, αιθουσών συνάθροισης όπως κινηματογράφοι κλπ είναι αυτονόητα σωστά για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Έρχονται όμως καθυστερημένα και είναι «λίγα».

***

Υπάρχουν αναλύσεις που εξηγούν το γιατί, μετά την εμπειρία της Κίνας, θα έπρεπε όλες οι χώρες να προχωρήσουν σε μια πολιτική «γενικής καραντίνας» για μερικές εβδομάδες. Αυτό είναι απαραίτητο έτσι ώστε αφενός να περιοριστεί η εξάπλωση και αφετέρου όσοι μολυνθούν να μη νοσήσουν άμεσα και ταυτόχρονα, αλλά οι μολύνσεις να κατανεμηθούν στο χρόνο. Διαφορετικά, το σύστημα υγείας θα «υπερφορτώσει» με αποτέλεσμα οι γιατροί να αναγκαστούν να αποφασίζουν ποιοι έχουν προτεραιότητα για νοσηλεία και ποιοι όχι. Αυτή η πολιτική θα μπορούσε να έχει σώσει εκατοντάδες ζωές στην Ιταλία και βέβαια να περιορίσει την εξάπλωσή του ιού στις υπόλοιπες χώρες. 

Κανονικά θα έπρεπε από τις πρώτες ημέρες που έγινε γνωστή η εξάπλωση του κορωνοϊού (δηλαδή εδώ και 2 μήνες) να υπάρξει «κατάσταση συναγερμού», με εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού και διάθεση μέσων ατομικής προστασίας και προϊόντων υγιεινής, εφαρμογή έκτακτων μέτρων, προετοιμασία του ΕΣΥ, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών (να μην «συζητιέται» ακόμα το θέμα…) κλπ. Αντί γιαυτό, είχαμε μόνο δηλώσεις από τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια σχετικά με το πόσο «θωρακισμένη» είναι η χώρα…

***

Αντί λοιπόν για μια τέτοια επιθετική προσέγγιση, βλέπουμε την απαράδεκτη ανοχή της κυβέρνησης στο εκκλησιαστικό κατεστημένο που βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές με την εντελώς ανεύθυνη τοποθέτηση ότι η «θεία κοινωνία» δε θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Το «σχέδιο» για 2.000 προσλήψεις σε υγειονομικό προσωπικό, με το οποίο η ΝΔ προσπαθεί να εμφανιστεί ότι έχει έντονα αντανακλαστικά με κοινωνικό πρόσημο, είναι πολύ «λίγο». Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι τελευταία σε αναλογία νοσηλευτών ανά 1.000 κατοίκους, με μόλις 3,3 όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι στο 8,4, ενώ με βάση τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ οι άμεσες ανάγκες σε γιατρούς και νοσηλευτές είναι τουλάχιστον 10.000 επιπλέον μόνιμο προσωπικό. Ακόμα όμως και αυτές οι προσλήψεις που ανακοινώθηκαν, στην πραγματικότητα αποτελούν μέρος του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ, το οποίο βέβαια δεν εφάρμοσε ποτέ!

Στο διάγγελμα του Μητσοτάκη, στις δηλώσεις του Κικίλια αυτό που κυριαρχεί είναι η προσπάθειά τους να εξατομικεύσουν την ευθύνη για τη δημόσια υγεία. Το ίδιο κάνουν και τα περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης. Με αυτό τον τρόπο προετοιμάζουν το έδαφος για να αποδώσουν την επερχόμενη αποκάλυψη των ορίων του συστήματος στην «προσωπική ευθύνη» του καθενός. Είναι αυτοί όμως, μαζί με όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, που διέλυσαν το σύστημα υγείας με τις αλλεπάλληλες περικοπές. Και οι σκέψεις που έχουν τώρα για επιτάξεις ιδιωτικών νοσοκομείων, οι «εκκλήσεις» τους στους γιατρούς να προσληφθούν, το γεγονός ότι ανακάλυψαν την αναγκαιότητα ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας, είναι η καλύτερη απόδειξη της χρεοκοπίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που υπεράσπιζαν και εφάρμοζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Τον λογαριασμό για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης θα κληθούν να τον πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι και η πλειοψηφία της κοινωνίας, που ήδη υπέφερε από τις επιθέσεις λιτότητας της προηγούμενης δεκαετίας. Αυτό το είπε άλλωστε στο διάγγελμά του στις 11/3, αναφέροντας ότι το βάρος των έκτακτων μέτρων «οφείλουμε να το μοιραστούμε όλοι, κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι». Τα κέρδη λοιπόν τα κρατάνε οι εργοδότες, αλλά όταν υπάρχει πρόβλημα το πληρώνουν οι εργαζόμενοι!

***

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι αρκετά. Το παράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας δείχνει που μπορεί να πάει η κατάσταση αν δεν ισχυροποιηθεί αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας τώρα.

Την κρίση να πληρώσουν οι τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο!

  • Τα μέτρα για τον κορωνοϊό και για την κρίση της οικονομίας να τα πληρώσουν οι τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο. Τα κέρδη των 500 πιο κερδοφόρων εταιρειών μόνο για το 2018 ανήλθαν σε 12 δισ. ευρώ. Να υπάρξει βαριά φορολογία για να χρηματοδοτηθούν τα έκτακτα μέτρα.
  • Εξασφάλιση άδειας ειδικού σκοπού σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ή εργαζόμενους γονείς, χωρίς περικοπή μισθού και χωρίς απώλεια ημερών κανονικής άδειας.
  • Κλείσιμο των επιχειρήσεων μέχρι να περιοριστεί η πανδημία. Εξασφάλιση μεθόδων τηλε-εργασίας, με διατήρηση των όρων εργασίας ή παροχή ειδικής άδειας με πλήρεις αποδοχές, ένσημα κλπ.
  • Απαγόρευση των απολύσεων/καταγγελίας συμβάσεων εργασίας – καμία σκέψη για αναστολή των εργοδοτικών εισφορών ή παροχή «ειδικού βοηθήματος» αντί μισθού!
  • Μέτρα στήριξης σε όσους είναι αναγκασμένοι να συνεχίσουν να δουλεύουν, με δωρεάν παροχή μέσων ατομικής προστασίας και λοιπού εξοπλισμού.
  • Επίδομα για την οικονομική στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων. Αναστολή πληρωμής φόρων για όσο διάστημα είναι αναγκασμένοι να μην εργάζονται.
  • Επιδότηση ενοικίων, στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων για όσους αναγκαστούν να μη δουλέψουν το επόμενο διάστημα.
  • Ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας, με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών. Τα χρήματα υπάρχουν, αλλά κατευθύνονται για την αποπληρωμή των δόσεων του χρέους, των τόκων κλπ – ένα χρέος που είναι «μαύρη τρύπα» και συνεχώς αυξάνεται, καθώς από τα 265 δισ. ευρώ το 2008 έφτασε στα 335 δισ. ευρώ το 2018. Να σταματήσει αυτή η «αιμορραγία», ειδικά σ’ αυτήν την κρίσιμη κατάσταση, έτσι ώστε αυτοί οι πόροι να κατευθυνθούν σε δημόσιες επενδύσεις.
  • Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και ένταξή τους στον σχεδιασμό του ΕΣΥ
  • Άμεση αποσυμφόρηση των προσφυγικών δομών στα νησιά, μεταφορά των προσφύγων και κατανομή τους στην υπόλοιπη χώρα σε δομές πραγματικής φιλοξενίας, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.
  • Άμεση λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού μέσω της εκκλησίας.
  • Τα σωματεία εργαζομένων, οι συλλογικοί φορείς, οι κάτοικοι κλπ, να διασφαλίσουν τα παραπάνω, στους χώρους εργασίας, στις γειτονιές κοκ, μέσω επιτροπών που να επιβλέπουν την εφαρμογή των μέτρων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,273ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα