Μυτιλήνη: για την επίθεση φασιστών στους πρόσφυγες – συνέντευξη με τον Θράσο Αβραάμ

Συνέντευξη με τον Θράσο Αβραάμ, πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στα ΜΜΕ Λέσβου, για το πογκρόμ κατά προσφύγων στη Μυτιλήνη που οργανώθηκε από ακροδεξιές ομάδες την Κυριακή 22 Απρίλη

 

  • Θράσο, ποιοι ήταν και πως κατάφεραν να οργανώσουν το πογκρόμ κατά των προσφύγων;

Τα γεγονότα της Κυριακής 22/4 είναι πρωτόγνωρα για το νησί της Λέσβου. Σιγά σιγά αρχίζει να ολοκληρώνεται το παζλ. Δηλαδή ποιοι ήταν αυτοί που συμμετείχαν και πως διοργανώθηκε το πογκρόμ εναντίον των προσφύγων.

Αυτή η κίνηση διοργανώθηκε από την αυτοαποκαλούμενη «Πατριωτική Κίνηση Μυτιλήνης», η οποία συγκροτείται από ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία και δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2015, την περίοδο της έκρηξης της προσφυγικής κρίσης στο νησί, με προφανή σκοπό να μπορέσει να δημιουργήσει καταστάσεις εναντίον των προσφύγων.

Δεν ήταν όμως μόνο τα μέλη αυτής της κίνησης, καθώς είχαν έρθει σε επαφή με τους συνδέσμους φιλάθλων τοπικών ομάδων, με σκοπό να συγκεντρωθούν όλοι μαζί την Κυριακή 22/4 στις 7:30 το απόγευμα, όταν γίνεται η καθιερωμένη υποστολή της σημαίας σε ανάμνηση της απελευθέρωσης της Λέσβου.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε από ακροδεξιούς που είναι ηγετικές φυσιογνωμίες στο σύνδεσμο φιλάθλων του Παναθηναϊκού και βρήκε αποδοχή και σε μέλη συνδέσμων της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού. Οι μόνοι που διαχώρισαν τη θέση τους, οι οποίοι εξέδωσαν και ανακοίνωση ήταν ο σύνδεσμος φιλάθλων του ΠΑΟΚ Μυτιλήνης.

Μετά την υποστολή της σημαίας, μια ομάδα ακροδεξιών μπήκε στη πλατεία Σαπφούς –όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι πρόσφυγες και διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια αλλά και για τον εγκλωβισμό τους στο νησί– και προσπάθησαν να επιτεθούν εναντίον τους.

Στη μέση μπήκαν δυνάμεις των ΜΑΤ και στη συνέχεια οι ακροδεξιοί άρχισαν να εκσφενδονίζουν προς το μέρος των προσφύγων, όπου ανάμεσά τους ήταν γυναίκες και παιδιά, από μπουκάλια με νερό μέχρι φωτοβολίδες, μάρμαρα και πέτρες.

Επικρατούσε ένα σκηνικό πραγματικά πολεμικό εναντίον αυτών των ξεριζωμένων ανθρώπων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για να μπορέσουν να φύγουν από το νησί και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Όπως και για τις συνθήκες της Μόριας, όπως προείπα.

  • Ποια ήταν η στάση της αστυνομίας;

Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών εναντίον των φασιστοειδών, αλλά δεν προέβη σε καμία απολύτως σύλληψη. Και τα επεισόδια διήρκεσαν γύρω στις 8 ώρες, δηλαδή έληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Παρόλο που οι ακροδεξιοί προκάλεσαν φθορές και ζημιές σε κάδους απορριμάτων, στα πεζοδρόμια και στα γύρω καταστήματα, δεν έγινε καμία σύλληψη.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι είχε δοθεί εντολή από τον εισαγγελικό λειτουργού προς την αστυνομία, να προβεί σε συλλήψεις όσων παρανομούσαν.

  • Η αστυνομία όμως έκανε συλλήψεις, αλλά σε άλλη κατεύθυνση

Ακριβώς! Τα ξημερώματα της Δευτέρας και αφού οι πρόσφυγες άντεξαν όλο το πολεμικό σκηνικό, η αστυνομία συνέλαβε 120 πρόσφυγες και 2 αλληλέγγυους, με τις κατηγορίες της απείθειας, αντίστασης κατά της αρχής και της κατάληψης δημόσιου χώρου και έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν στις 9 Μάη του 2019. Τα αδικήματα αυτά είναι σε βαθμό πλημμελήματος και όλοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι και βρίσκονται στη Μόρια.

  • Υπήρχαν αλληλέγγυοι από τα κόμματα της Αριστεράς και το τοπικό κίνημα; Ποια στάση κράτησε η τοπική ΝΔ;

Επειδή όλο αυτό ήταν ξαφνικό και δεν περίμενε κανένας να πάρουν έκταση αυτού του είδους τα επεισόδια, ο αλληλέγγυος κόσμος που ειδοποιήθηκε έτρεξε εκείνη τη στιγμή. Ήταν μέλη της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και κόσμος από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Μιας και ρώτησες για τα κόμματα, πρέπει να πούμε ότι η ΝΔ και ο τοπικός βουλευτής, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, έδωσε πλήρη πολιτική κάλυψη σε αυτά τα γεγονότα.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο εν λόγω βουλευτής, με κλιμάκιο της ΝΔ που επισκέφτηκε τη Λέσβο για αυτό το σκοπό, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν γνωρίζει για την «Πατριωτική Κίνηση», απάντησε ότι είναι μια κίνηση η οποία έχει βοηθήσει στο να μπορέσει να υπάρξει απεγκλωβισμός προσφύγων από τη Λέσβο. Συμπλήρωσε ότι αν υπάρχουν κάποια παραβατικά στοιχεία μέσα σε αυτή την κίνηση, αυτό είναι κάτι που οφείλει να το εξετάσει η δικαιοσύνη κτλ.

Οι επίσημες δηλώσεις δεν ανέφεραν καθόλου για τις δολοφονικές επιθέσεις που έγιναν και καταλαβαίνουμε απολύτως τι σημαίνει αυτό. Ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα που δίνει πολιτική στήριξή σε αυτού του είδους τις επιθέσεις.

  • Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ τι στάση κράτησε;

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την πρώτη στιγμή τη σύλληψη των τραμπούκων δολοφόνων, όπως ακριβώς ανέφερε και στη δήλωση που εξέδωσε. Το ίδιο ζήτησαν και τα κόμματα της Αριστεράς. Αλλά όλο αυτό είναι και λίγο περίεργο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Έγιναν συλλήψεις προσφύγων, ενώ δεν έγινε ούτε προσαγωγή των φασιστών που καίγανε, καταστρέφανε και επιτέθηκαν προς τους πρόσφυγες και την επόμενη ημέρα έβγαλε ανακοίνωση να συλληφθούν οι φασίστες. Δηλαδή είναι λίγο τραγικό όλο αυτό.

  • Η “Πατριωτική Κίνηση” προφανώς έχει επώνυμα μέλη. Είσαστε ένα νησί που γνωρίζετε ο ένας τον άλλον. Επομένως είναι συγκεκριμένοι άνθρωποι, με συγκεκριμένα ονόματα και ιδιότητες, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να συλληφθούν και να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα.

Από τα βίντεο και τις φωτογραφίες που βγήκαν στη δημοσιότητα, έχουν αναγνωριστεί όλοι. Είναι όλοι μέλη της «Πατριωτικής Κίνησης», στην οποία συμμετέχουν και μέλη της ΝΔ. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου, είναι από τα βασικά στελέχη της «Πατριωτικής Κίνησης».

  • Κατά τα άλλα υπάρχει μια προσωρινή ηρεμία στο νησί;

Υπάρχει μια ηρεμία, αλλά τα πράγματα δε θα ησυχάσουν αν δεν γίνουν συλλήψεις των φασιστοειδών που προσπάθησαν να δολοφονήσουν γυναίκες και παιδιά. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο και προς την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, ότι οι άνθρωποι που έκαναν τις επιθέσεις πρέπει να συλληφθούν, δεδομένου ότι έχουν αναγνωριστεί τα πρόσωπα, γνωρίζουν δηλαδή ποιοι είναι και τι έχουν κάνει.

Αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη δε θα ηρεμήσει η πόλη.

Από δω και πέρα το αντιφασιστικό κίνημα στο νησί θα ανάψει τις μηχανές του, γιατί όπως γνωρίζουμε ο φασισμός τσακίζεται στο δρόμο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα