Μητσοτάκης – ΕΣΥ: Μετά τους «ήρωες» εργαζόμενους, ιδιωτικοποίηση

Τα σχέδια του για περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο δημόσιο σύστημα Υγείας ξεδίπλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την παρέμβαση του σε συνέδριο που διοργάνωσε την Τρίτη 1/6 η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και το ιατρικό site «ygeiamou.gr» με θέμα «Το ΕΣΥ στην COVID-19 και στη μετά COVID-19 εποχή». 

Συγκεκριμένα ανέφερε πως: 

«Κάναμε βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες δύσκολες. Είναι πολύ ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα και πρέπει να αξιολογηθεί πώς δούλεψαν μαζί κράτος και ιδιωτικός τομέας […] 

Το Σύστημα Υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό…». 

Πρόκειται για μια σκανδαλώδη δήλωση μετά την πρόσφατη εμπειρία εν μέσω πανδημίας. Όταν η κοινωνία μαστιζόταν από την πανδημία το κράτος, προκλητικά, πλήρωνε πλουσιοπάροχα αντί να επιτάσσει, τις ιδιωτικές κλινικές και αυτές δεχόντουσαν επιλεκτικά, κατά βάση μη-covid περιστατικά ή περιστατικά στο τελευταίο στάδιο της ανάρρωσης – δηλαδή κερδοσκοπούσαν σε βάρος της κοινωνίας! Την ίδια στιγμή τα δημόσια νοσοκομεία δέχονταν την τεράστια πίεση της πανδημίας με το προσωπικό τους να ξεπερνά τα όρια του προκειμένου να ανταπεξέλθει. 

Όπως είναι εύκολα κατανοητό αυτή η δήλωση φανερώνει τα σχέδια του πρωθυπουργού για όλο και μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας.. 

Η εμπειρία του ιδιωτικού τομέα

Ποιους όμως τρόπους εννοεί ο πρωθυπουργός και ποια είναι η εμπειρία από την μέχρι τώρα «συνεργασία» με τον ιδιωτικό τομέα; 

Όλα τα προηγούμενα χρόνια μια σειρά υπηρεσίες στο δημόσιο Σύστημα Υγείας, όπως καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, κλπ, έχουν περάσει στον ιδιωτικό τομέα. 

Ποιο ήταν μέχρι τώρα το αποτέλεσμα; Χειρότερες υπηρεσίες για τους ασθενείς, μεγαλύτερο κόστος για το δημόσιο, συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους στις διάφορες εργολαβικές εταιρείες. Αυτή την εικόνα θέλει να γενικεύσει ο πρωθυπουργός με τα σχέδια του.

Υποσχέσεις για κλείσιμο νοσοκομείων, την ώρα που υποχρηματοδοτούνται

Σε άλλο σημείο της παρέμβασης του και προετοιμάζοντας το έδαφος για κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων, δήλωσε πως: «είναι αδιανόητο να έχουμε δύο νοσοκομεία σε μικρή απόσταση και να αποδεικνύεται ότι και τα δύο είναι προβληματικά».

Αυτό το δηλώνει ο πρωθυπουργός την ώρα που όλοι μας, είτε σαν ασθενείς είτε σαν επισκέπτες, γνωρίζουμε ότι τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη από ασθενείς, υποστελεχωμένα από προσωπικό και με μια σειρά ανάγκες τους σε εξοπλισμό να μην καλύπτονται όπως πρέπει. Με άλλα λόγια, ο λόγος που υπάρχουν προβλήματα στα νοσοκομεία δεν είναι άλλος από τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση. 

Αν υποφέρουν από κάτι τα νοσοκομεία βέβαια, είναι η έλλειψη χρηματοδότησης, καθώς, σύμφωνα, με την ΠΟΕΔΗΝ η Ελλάδα δίνει μόνο 5% του ΑΕΠ για την δημόσια Υγεία, όταν ο μ.ο. δαπανών για την δημόσια Υγεία στην ΕΕ είναι κατά 1,5% μεγαλύτερος. 

Κι όμως, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, τα χρήματα που θα πάνε για την δημόσια Υγεία στην χώρα το 2021 θα είναι ακόμη λιγότερα από το 2020!

Αντί για μονιμοποιήσεις συμβασιούχων – υποσχέσεις για συμμετοχή σε διαγωνισμό

Τέλος, όσον αφορά τους συμβασιούχους, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως:

«προσλάβαμε έκτακτο προσωπικό, μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί».

Αυτή την στιγμή 16.000 συμβασιούχοι απασχολούνται στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε περίπου 40.000. Η μόνη ουσιαστική κίνηση στοιχειώδους αναβάθμισης του δημόσιου Συστήματος Υγείας θα ήταν η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και η προκήρυξη διαγωνισμών για να καλυφθούν και οι υπόλοιπες (24.000!) κενές θέσεις. 

Όμως ο πρωθυπουργός δεν σχεδιάζει την μονιμοποίηση κανενός συμβασιούχου, πολλοί εκ των οποίων δουλεύουν για χρόνια υπό το καθεστώς συμβάσεων, απλά η κυβέρνηση προτίθεται να τους δώσει το δικαίωμα συμμετοχής σε επικείμενους διαγωνισμούς με αυξημένη μοριοδότηση – κι αυτό το ονομάζει «μονιμοποίηση συμβασιούχων». Πρόκειται για ωμή κοροϊδία!

Να ανατρέψουμε τα καταστροφικά σχέδιά τους!

Μετά τα παχιά λόγια περί «ηρώων» εν μέσω πανδημίας, ο πρωθυπουργός ξεδιπλώνει τα πραγματικά σχέδια του: αυτά της ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου που αναζητά άλλο ένα «φιλέτο» για τις επενδυτικές του δραστηριότητες.

Ένα μεγάλο, μαζικό και με διάρκεια κίνημα εργαζομένων και κοινωνίας είναι ο μόνος τρόπος για να μπει φραγμός στα σχέδια του!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα