Μια συνέντευξη με τον «Γέροντα Παστίτσιο»

Ο Φίλιππος Λοΐζος έγινε γνωστός σε όλη τη χώρα γιατί πριν λίγες ημέρες καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλακή με 3ετή αναστολή επειδή είχε δημιουργήσει πριν λίγα χρόνια τη σατιρική σελίδα «Ο Γέροντας Παστίτσιος». Τη συνέντευξη που ακολουθεί πήρε ο σ. Νίκος Κανελλής.
  • Φίλιππε, πότε και πως ξεκίνησε η δικαστική σου περιπέτεια;

Η σατιρική σελίδα «Γέροντας Παστίτσιος» δημιουργήθηκε στο facebook το 2011. Τον Σεπτέμβρη του 2012, λίγους μήνες μετά την είσοδο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στη Βουλή, ο βουλευτής και σήμερα προφυλακισμένος υπαρχηγός της εγκληματικής (σύμφωνα με το βούλευμα του εισαγγελέα) οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Χρήστος Παπάς, έφερε το θέμα στη Βουλή. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο (2-3 μέρες) κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός και με συνέλαβαν με συνοπτικές αλλά και παράνομες διαδικασίες. Για παράδειγμα έγινε άρση του απορρήτου προκειμένου να με εντοπίσουν. Αυτό δεν προβλέπεται σε περιπτώσεις πταίσματος (όπως η βλασφημία – η πρώτη κατηγορία) ή πλημμελήματος (η εξύβριση θρησκείας – η δεύτερη κατηγορία) αλλά μόνο σε περιπτώσεις κατηγορίας για κακούργημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατέφθασε σπίτι μου στο Βόλο (παρουσία 3 αστυνομικών και ενός εισαγγελέα) το πρώτο πράγμα για το οποίο ερωτήθηκαν οι γονείς μου (γιατί εγώ διέμενα τότε εκτός Βόλου) ήταν το αν είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Έπειτα έψαξαν εξονυχιστικά όλο το δωμάτιο μου για να διαπιστώσουν, όπως είπαν, αν ανήκα σε κάποια παραθρησκευτική ή τρομοκρατική οργάνωση! Εξέτασαν επίσης όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κατέσχεσαν τον δικό μου. Αφού ενημερώθηκαν ότι έμενα και εργαζόμουν στη Χαλκίδα ήρθαν στο σπίτι μου, με συνέλαβαν και με οδήγησαν στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ όπου με κράτησαν για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα με οδήγησαν σιδηροδέσμιο (!) για φωτογραφίες και στη συνέχεια στον εισαγγελέα ο οποίος με απάλλαξε από την κατηγορία της βλασφημίας (το πταίσμα) και άφησε αυτή της εξύβρισης θρησκεύματος (είναι πιο βαριά κατηγορία, πλημμέλημα).

  • Θα ήθελες να μας περιγράψεις το σκοπό και το χαρακτήρα της σελίδας στο facebook;

Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα ένα ιδιαίτερο φονταμενταλιστικό ρεύμα, με επίκεντρο το πρόσωπο ενός μέχρι πρότινος αδιάφορου καλόγερου, βρήκε τεράστια απήχηση σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον εν λόγω καλόγερο ανέδειξε και «αγιοποίησε» ο περιθωριακός ακροδεξιός τύπος και οι «πιστέμποροι τηλε-ευαγγελιστές». Κάποιοι από αυτούς στη συνέχεια αναδείχθηκαν ως πολιτικά πρόσωπα και έβγαλαν πολλά χρήματα μέσα από το εμπόριο πίστης και σωτηριολογίας.

Να τονίσω πως αυτός ο φονταμενταλιστικός χώρος συμπεριλαμβάνει όλα εκείνα τα αντιδραστικά συστατικά στοιχεία της ακροδεξιάς «ιδεολογίας» (των υπερσυντηρητικών, των χουντοβασιλικών, των νεοναζί κλπ) όπως για παράδειγμα το αντιδημοκρατικό και αντικομμουνιστικό μένος, την κοινωνική υποβάθμιση της γυναίκας, τον εθνικισμό, τις βλέψεις για επεκτατικούς πολέμους και την άκρατη μισαλλοδοξία.

Μέσα από αυτή τη σελίδα έκανα κριτική και καυτηρίασα αυτό το τρομακτικό και σκοταδιστικό φαινόμενο που έχει ως σκοπό τη χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων και κατά τη γνώμη μου ελάχιστη σχέση έχει με τη θρησκεία έτσι όπως την αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι πιστοί.

Αυτή η στάση μου πιστεύω ότι εξηγεί το γιατί η δίωξή μου είχε σαν αφετηρία την επερώτηση της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

  • Με βάση ποιο σκεπτικό σε καταδίκασε το δικαστήριο; Για ποιο ακριβώς αδίκημα;

Η εισαγγελέας ισχυρίστηκε πως είχα σκοπό να εξυβρίσω τη θρησκεία. Αυτό δεν ισχύει γιατί ούτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησα ούτε και ασχολήθηκα με τη θρησκεία καθεαυτή. Επίσης ισχυρίστηκε ότι ήμουνα υποχρεωμένος να λογοκρίνω τα αναρτώμενα σχόλια στη εν λόγω σελίδα.

Με βάση αυτά με έκρινε ένοχο και πρότεινε 4μηνη φυλάκιση την οποία ο πρόεδρος αύξησε σε 10μηνη.

  • Ποια η γνώμη σου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου στην Ελλάδα σήμερα;

Στην Ελλάδα υπήρχε και υπάρχει θέμα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (αστυνομική βία και αυταρχισμός, ρατσιστικές επιθέσεις και δολοφονίες, αντιμετώπιση μεταναστών και προσφύγων από το κράτος και όχι μόνο). Αρκεί να δούμε τις αναρίθμητες καταδίκες της Ελλάδας από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η περίπτωσή μου σαν μια κατάφορη παραβίαση της ελευθερίας του λόγου την οποία κάλυψε ο διεθνής τύπος (ευρωπαϊκός, ασιατικός και αμερικάνικος) και στην οποία έχουν αναφερθεί εκθέσεις πολλών διεθνών οργανισμών αλλά και διεθνείς επιφανείς προσωπικότητες.

Όσο για αυτούς τους ελάχιστους φανατισμένους που χάρηκαν με την καταδίκη μου αγνοούν πως και τα δικά τους ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται καθημερινά με την υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου το οποίο προστατεύεται από το Σύνταγμα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να ισχύουν καθολικά διότι διαφορετικά αμφισβητούνται όλα.

  • Ποια στάση θα πρότεινες να υιοθετήσουν οι άνθρωποι και ειδικά ο νέος κόσμος απέναντι σε αυτή την κατάσταση;

Καταρχήν θεωρώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία του απλού κόσμου στάθηκε στο πλευρό μου και εναντίον της δικαστικής δίωξης αντιλαμβανόμενη ότι τέτοιου είδους διώξεις πλήττουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολλών εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μιας αυταρχικής ελίτ.

Για αυτό άλλωστε δημιουργήθηκε και ένα κίνημα συμπαράστασής με ευρύ κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα το οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει στην κατάργηση αναχρονιστικών νόμων (όπως είναι η βλασφημία και η εξύβριση θρησκεύματος). Νόμων που όπως αποδείχτηκε εξάλλου η ύπαρξή τους εξυπηρετεί αυταρχικές πολιτικές και γίνεται εργαλείο στα χέρια του κάθε φανατισμένου, μισαλλόδοξου και φασίστα.

Απέναντι στην προσπάθεια εκφοβισμού και αυταρχισμού από την πλευρά του κράτους το δικό μου μήνυμα είναι το μήνυμα της μαζικής συλλογικής αντίστασης. Προσωπικά δραστηριοποιούμαι μέσα από την Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας και γνωρίζω ότι τέτοιες συλλογικές προσπάθειες είναι το πιο ισχυρό όπλο αντίστασης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα