Μια οφειλόμενη απάντηση στην ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ για τα γεγονότα στην Ορεστιάδα

Στις 26 Φλεβάρη λάβαμε μήνυμα από την Τομεακή Επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ, ως απάντηση στο άρθρο που δημοσιεύσαμε στην ιστοσελίδα μας με τίτλο 

«Τι συμβαίνει στην Ορεστιάδα και το τοπικό ΚΚΕ πάει χέρι-χέρι με την ακροδεξιά;».

Στο μήνυμα αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι (δείτε ολόκληρο το κείμενο εδώ): «…το άρθρο αυτό περιέχει ανακριβή στοιχεία και αντικειμενικά λειτουργεί προβοκατόρικα απέναντι στο ΚΚΕ και τις οργανώσεις του στην Ορεστιάδα και τον Έβρο συνολικά…το σωματείο οικοδόμων στην Ορεστιάδα δεν “ελέγχεται” από το ΠΑΜΕ, ούτε καν είναι μέλος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

»… το ΚΚΕ δεν συμμετέχει σε καμία επιτροπή αγώνα που έχει φτιαχτεί στην Ορεστιάδα για το θέμα αυτό. Το ίδιο και κανένα μέλος του. Μάλιστα ο δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ορεστιάδας έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα και σε αυτό το ζήτημα».

Ας πάρουμε τα ζητήματα που θίγουν οι σ. του ΚΚΕ ένα προς ένα.

Πράγματι το σωματείο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Ορεστιάδας και περιφέρειας δεν πρόσκειται ούτε ελέγχεται από το ΠΑΜΕ. Στηριχθήκαμε σε σχετικές ανακοινώσεις – καταγγελίες πρωτοβάθμιων σωματείων της Αθήνας που αποδείχτηκαν ανακριβείς. Κάναμε λάθος και το αναγνωρίζουμε δημόσια.

Σε όλα τα υπόλοιπα σημεία όμως οι σύντροφοι/ισσες του ΚΚΕ έχουν άδικο.

Για τη συμμετοχή μελών του ΚΚΕ στην «Επιτροπή Αγώνα»

Για το θέμα της συμμετοχής ή όχι του ΚΚΕ και μελών του στην Επιτροπή Αγώνα αρκεί να παραθέσουμε τα εξής που αφορούν τον εκλεγμένο εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) στον Δήμο Ορεστιάδας Κωνσταντίνο Ζαλούφλη.

Με τίτλο «Ομοψυχία στο Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας για το ΚΥΤ Φυλακίου» στις 8 Ιανουαρίου 2021 τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν (Οι επισημάνσεις δικές μας):

«Στις 07/01/2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου με τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου Ορεστιάδας για το θέμα των δομών φιλοξενίας στην κοινότητα Φυλακίου, ενόψει και της επίσκεψης Μηταράκη στις 16/1»… μετά από συζήτηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων, αποφασίστηκαν ομόφωνα τα εξής:

1. ΚΑΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΔΟΜΗΣ, ΚΑΜΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΔΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΥΛΑΚΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ.

2. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΟΜΩΝ

3. ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΒΟΥΛΙΟΥ

4. ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ:

α) ΟΡΙΣΜΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

β) ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΚΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΚΑΖΑΛΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΣΙΑΝΚΟΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΛΟΥΦΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ)»

Σε άλλο άρθρο περιγράφεται η σύνθεση της Επιτροπής Αγώνα που καλεί για την συγκέντρωση στις 8 Φλεβάρη, όπου αναφέρεται σαφώς το όνομα του Κ. Ζαλούφλη:

«Την Κυριακή 28/02/2021, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα του Δήμου Ορεστιάδας ενάντια στο σχεδιασμό για το Κ.Υ.Τ Φυλακίου με Προέδρους και εκπροσώπους των φορέων του Δήμου μας.

»Στη σύσκεψη συμμετείχαν 

 • Οι επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων (σημ «Ξ»: δηλαδή και του ΚΚΕ)
 • Ο Πρόεδρος της κοινότητας Φυλακίου
 • Η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου
 • Η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας
 • Ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου
 • Ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Έβρου
 • Ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών και Βιοτεχνών  Ορεστιάδας και Περιφέρειας
 • Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας
 • Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών
 • Ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «η Ένωση» 
 • Εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Έβρου
 • Εκπρόσωπος της Β΄ ΕΛΜΕ

Μετά από αναλυτική συζήτηση, με απόλυτη ομοψυχία και σύμπνοια, αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ:

 1. Εκδήλωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας, την Παρασκευή 5/3/2021 και ώρα 12:00.
 2. Σύσταση οργανωτικής επιτροπής για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, αποτελούμενη από τους προέδρους (ή εκπροσώπους αυτών) των φορέων του Δήμου Ορεστιάδας.
 3. Η Οργανωτική Επιτροπή θα ανακοινώσει  άμεσα, τις λεπτομέρειες  για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας     

Η Επιτροπή Αγώνα Δήμου Ορεστιάδας»

(Σημείωση  «Ξ»: Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Επιτροπής η συγκέντρωση θα γίνει τελικά στις 12 Μάρτη.)

Επομένως σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ και χωρίς καμία διάψευση από την μεριά του ΚΚΕ ο εκπρόσωπός του στο Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας συμμετέχει στην Επιτροπή Αγώνα και συνδιοργανώνει τις συγκεντρώσεις που αυτή έκανε στις 8/2/21 ή πρόκειται να κάνει στις 12/3/21.*

Και δεν είναι ο μόνος. 

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «η Ενότητα», που ελέγχεται από το ΚΚΕ, έβγαλε ανακοίνωση-κάλεσμα για την συγκέντρωση στις 8/2 και συμμετείχε σε αυτή με το δικό της πανό. Πρόεδρος της ΟΑΣΕ Έβρου είναι ο Γιάννης Μαργαριτίδης στέλεχος και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ.

Επομένως το ΚΚΕ συμμετείχε και στην Επιτροπή Αγώνα διά του κ. Ζαλούφλη και στην συγκέντρωση στις 8/2 με αιρετούς εκπροσώπους του, κομματικά στελέχη και την ΟΑΣΕ Έβρου.

Τα στελέχη του ΚΚΕ έκαναν περιοδεία στην περιοχή και συνομίλησαν με τον πρόεδρο της κοινότητας Φυλακίου Χρήστο Τυμπάκη. Ποιος είναι ο Χρήστος Τυμπάκης;

«Ο πρόεδρος της κοινότητας Χρήστος Τυμπάκης μιλώντας στο Sputnik δήλωσε ότι οι κάτοικοι είναι «ανάστατοι κι αγριεμένοι…

Όλο το επιχείρημα του κ. Μηταράκη βασίζεται σε δύο “αν”: Αν υπάρξει έκτακτο γεγονός και αν κάνουν “ντου” οι μετανάστες το οποίο είναι και προσβλητικό για εμάς. Ποιοι θα μας κάνουν ντου; Έχουμε τον στρατό, την αστυνομία, την εθνοφυλακή. Γιατί είμαστε εμείς εδώ; Πέρσι (σ.σ. στα επεισόδια στις Καστανιές στον Έβρο) δεν αφήσαμε να περάσει κανένας. Δεν αφήσαμε με το “Σισμίκ” (σ.σ. τουρκικό ερευνητικό πλοίο που είχε προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο το 1987). Θα αφήσουμε τώρα να κάνουν ντου μετανάστες και Τούρκοι;» ανέφερε ο κ. Τυμπάκης».

Σε συνέντευξή του στον ALPHA TV ο κ. Ζαλούφλης δεν λέει κουβέντα για το ξενοφοβικό – αντιπροσφυγικό κρεσέντο των συγκεντρώσεων και των ανακοινώσεων της Επιτροπής Αγώνα. 

Και όταν η δημοσιογράφος τον ρωτάει επίμονα για το τι προτείνει το ΚΚΕ να κάνουμε στην περιοχή αν ένα βράδυ μπουν 700-800 πρόσφυγες, η αποστομωτική απάντηση ήταν: «να πάμε στην ρίζα του προβλήματος…». Κοινώς δεν υπήρχε απάντηση και η μπάλα πεταγόταν στην εξέδρα.

Ποια είναι η ουσία

Ας πάμε τώρα στην ουσία. Προφανώς δεν κατηγορούμε το ΚΚΕ ότι είναι ακροδεξιό κόμμα. Η κριτική που του κάνουμε είναι ότι και στην περίπτωση του ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου ενσωματώνεται στην λογική του «εθνικού μετώπου». 

Το ίδιο έκανε στη Σάμο, στη Λέσβο και αλλού. 

Στη Λέσβο σύρθηκε στις πρωτοβουλίες της τοπικής Δεξιάς και Ακροδεξιάς των Μουτζούρη-Αθανασίου που έδιναν την γραμμή και ενθάρρυναν τους ντόπιους φασίστες να κάνουν περιπολίες και επιθέσεις σε στέκια αντιφασιστών και δομές προσφύγων. 

Στη Σάμο σύρθηκαν σε συγκεντρώσεις όπου τον τόνο έδιναν οι ξενοφοβικές ιαχές και τα συνθήματα της τοπικής κίνησης «ΣΑΜΟΣ ΣΟΣ».

Τώρα στην Ορεστιάδα συμπορεύεται με τον δεξιό δήμαρχο Μαυρίδη, τα τοπικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Έβρου, την Εκκλησία, την τοπική Ένωση Αστυνομικών, κεφαλοκυνηγούς προσφύγων, συλλόγους τύπου «Αινήσιο Δέλτα» κοκ.

Προφανώς στη συγκέντρωση στις 8/2 δεν ήταν όλοι οι συμμετέχοντες φασίστες ή ακροδεξιοί. Το μεγαλύτερο μέρος των συγκεντρωμένων ήταν πολίτες που ένοιωθαν οργή, φόβο και ανησυχία για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή τους. Όμως οι διοργανωτές της συγκέντρωσης, αυτοί που επέλεγαν τα συνθήματα και έδιναν τον τόνο και το πολιτικό στίγμα είχαν σαφή ξενοφοβικά και αντιπροσφυγικά χαρακτηριστικά. 

Γι’ αυτό άλλωστε Χρυσή Αυγή, Έλληνες για την Πατρίδα (Κασιδιάρης), ΕΛΑΣΥΝ (Λαγός) επικρότησαν και παρουσίασαν με ενθουσιασμό την όλη κινητοποίηση.

«Μα εμείς λέμε για τις ευθύνες της ΕΕ, τον ιμπεριαλισμό, την κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας» μας υπενθυμίζουν οι σύντροφοι/ισσες του ΚΚΕ Έβρου. «Μιλάμε για ανοικτούς χώρους φιλοξενίας στην ενδοχώρα» μας αναφέρουν στην επιστολή τους.

Μα γι’ αυτό ακριβώς λέμε ότι οι σύντροφοι μπαίνουν στην λογική «μακριά από μένα και όπου θέλουν».

Γιατί μόνο στην ενδοχώρα; Γιατί όχι και στην Θράκη; Είναι δυνατόν σε νομό που βρίσκεται στα σύνορα και αντικειμενικά αποτελεί πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών να μην υπάρχουν δομές προσφύγων;

Ασφαλώς δεν πρέπει να είναι κλειστές φυλακές. Ούτε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σε αυτό είμαστε σύμφωνοι. Αλλά μπορούν και πρέπει να είναι ανοικτοί χώροι ταυτοποίησης, παροχής περίθαλψης και βοήθειας (νομικής, υγειονομικής κτλ), ειδικής μέριμνας για ασυνόδευτα παιδιά κοκ. 

Να είναι ενοικιαζόμενα σπίτια μέσα στις πόλεις ώστε να υπάρχει η λογική της ενσωμάτωσης στις τοπικές κοινωνίες και όχι της περιθωριοποίησης που στην πραγματικότητα ανοίγει το δρόμο σε καταστάσεις τραγικές σαν αυτές που είδαμε στην Μόρια, στην Ειδομένη κοκ. Με διασφάλιση της ένταξης των παιδιών των προσφύγων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Πάντα στα πλαίσια της πανελλαδικής αναλογικής κατανομής ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης κα να μην προκαλούνται αντιθέσεις ανάμεσα σε διαφορετικές κοινότητες.

Και το κεντρικό ΚΚΕ στην ίδια γραμμή

«Θεωρούμε ότι αυτός ο αγώνας πρέπει να ενταθεί, πρέπει να συντονιστεί με τον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι στη Χίο και στη Λέσβο ενάντια στην ίδρυση αντίστοιχων κέντρων-στρατοπέδων εγκλεισμού χιλιάδων συνανθρώπων μας.

»…Τον κατάφεραν πριν από ένα χρόνο στη Λέσβο και στη Χίο, πιστεύουμε ότι θα το καταφέρουν και στην Ορεστιάδα». 

(Δηλώσεις Νίκου Σοφιανού μέλους του ΠΓ ΚΚΕ σε πρόσφατη περιοδεία του στην περιοχή).

Τι είδους νίκες πέτυχαν οι κάτοικοι στη Λέσβο και τη Χίο; Προφανώς –στην περίπτωση της Λέσβου– εννοεί την αποτροπή της επίταξης χωραφιών για τη δημιουργία κλειστής δομής που θα αντικαθιστούσε την Μόρια.

Ποια ήταν η κατάληξη όμως; Η Μόρια έκλεισε αφού κάηκε και τη θέση της πήρε το αίσχος του Καρά Τεπέ δίπλα στη θάλασσα με ένα μέτρο χιόνι, που έφτασε στο αποκορύφωμά του με την αυτοπυρπόληση εγκύου 8 μηνών, πρόσφυγα, μητέρας ήδη 2 παιδιών.

Με αυτή τη λογική και στο Φυλάκιο υπάρχει μια πρώτη… «νίκη». Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τελικά πως δεν θα προχωρήσει στην επέκταση του ΚΥΤ γιατί «άκουσε τις διαμαρτυρίες των κατοίκων». Θα προχωρήσει μόνο στην αύξηση των θέσεων στο ΠΡΟΚΕΚΑ κατά 240 άτομα και κατά 20 θέσεων στο ΚΥΤ για λόγους καραντίνας λόγω πανδημίας.

Σήμερα το ΚΥΤ χωράει 330 άτομα και το ΠΡΟΚΕΚΑ 370 άτομα. Μαζί με την αύξηση των 240  στο ΠΡΟΚΕΚΑ και των 20 θέσεων  στο ΚΥΤ μιλάμε στην ουσία για 3 φυλακές χωρητικότητας 960 θέσεων, όταν στην γειτονική Τουρκία βρίσκονται 3 εκατομμύρια πρόσφυγες οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης προκειμένου να γλιτώσουν από τον εφιάλτη που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις τους στις πατρίδες τους.

Αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα

Στην πραγματικότητα το ΚΚΕ παρουσιάζει τις θέσεις του για το προσφυγικό όχι με βάση την λογική ενός μεταβατικού προγράμματος που συνδέει άμεσες ρεαλιστικές προτάσεις με την ανάγκη της αντικαπιταλιστικής πάλης και του σοσιαλισμού αλλά με μόνο στόχο να καλύψει το γεγονός ότι σε όλες τις περιπτώσεις των ακριτικών περιοχών λέει «ΌΧΙ σε όλες τις δομές των προσφύγων». Και όχι μόνο στις κλειστές -κάτι που είναι σωστό- αλλά ακόμα και στις ανοικτές.

Γράφει το ΚΚΕ:

«Είναι υποκριτικά τα κροκοδείλια δάκρυα τοπικών βουλευτών –μιας και όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν πει κουβέντα– αντίθετα στήριζαν την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής για την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Είναι επικίνδυνοι και όσοι στο διαδίκτυο από τη μια σπέρνουν το ρατσιστικό μίσος και από την άλλη στηρίζουν αυτή τη πολιτική φτάνοντας στο σημείο ουσιαστικά να υποδεικνύουν στην κυβέρνηση άλλους χώρους που θα μπορούσε να δημιουργήσει αντίστοιχα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων.»

Ποιοι είναι αυτοί; Γιατί δεν κατονομάζονται συγκεκριμένα από τον 902; Και αφού είναι ρατσιστές και επικίνδυνοι γιατί το ΚΚΕ δεν καλεί σε δική του συγκέντρωση με τα δικά του αιτήματα και στην βάση ενωτικού καλέσματος στην υπόλοιπη Αριστερά και τα συνδικάτα, τους αγροτικούς συλλόγους, τους φοιτητές κοκ; Και βέβαια στις συγκεντρώσεις αυτές να είναι παρόντες και οι πρόσφυγες ώστε να αναπτυχθούν δεσμοί ταξικής αλληλεγγύης και να σπάσει ο ξενοφοβικός οχετός.

Γιατί τους αφήνει έρμαιο στην ακροδεξιά και τους φασίστες; Γιατί συμμετέχει παθητικά σε συγκεντρώσεις στις οποίες κυριαρχούν ρατσιστικά συνθήματα, όπως το ίδιο παραδέχεται;

«Το μόνο που κάνουν αυτές οι φωνές είναι να αποπροσανατολίζουν από την ρίζα του προβλήματος. Αν δεν υπάρξει τώρα αμφισβήτηση και σύγκρουση με αυτή την πολιτική, με τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τις συμφωνίες ΕΕ – Τουρκίας, δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του προσφυγικού, παρά μόνο να ανακυκλώνεται μετατρέποντας την χώρα σε χώρα- φυλακή για να προστατεύεται το “φρούριο” της ΕΕ».

Αυτά είναι σωστά. Όμως τι γίνεται μέχρι να υπάρξει ανατροπή συμφωνιών, ΕΕ και ιμπεριαλισμού; Ποια θα είναι η στάση μας απέναντι στους απελπισμένους πρόσφυγες που δεν λογαριάζουν αγριεμένες θάλασσες, ποτάμια, νάρκες κτλ προκειμένου να ξεφύγουν από τους πολέμους και τη δυστυχία;

Η αλήθεια είναι ότι το ΚΚΕ και στον Έβρο ποιεί την νήσσαν στο προσφυγικό. 

Αφήνει κυβέρνηση, ακροδεξιά, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ να έχουν την πρωτοβουλία και το ίδιο στέκεται στην άκρη, υιοθετώντας το κοινό σύνθημα «ΌΧΙ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤ» και λέγοντας «ναι αλλά εγώ λέω και για τον ιμπεριαλισμό».

Το θέμα όμως είναι τι λες καταρχήν για την προσφυγιά. Πως προστατεύεις τους Έλληνες εργαζόμενους από το ρατσιστικό δηλητήριο και την χρησιμοποίηση των προσφύγων ως αποδιοπομπαίων τράγων. Τι πρωτοβουλίες παίρνεις για να αντιπαραθέσεις το ταξικό μέτωπο απέναντι στην λογική της εθνικής ομοψυχίας.

Μην εγκαλείτε το «Ξεκίνημα» σύντροφοι του ΚΚΕ για την κριτική που σας κάνει. Έχει σαν στόχο τον κοινό αγώνα απέναντι στους κοινούς μας ταξικούς εχθρούς. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσουμε δημόσια δικά μας λάθη, παραλείψεις, ανακρίβειες και να τις διορθώσουμε (όπως κάναμε στο θέμα του σωματείου Οικοδόμων, στην αρχή αυτού του άρθρου).

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς σε όλα τα κινηματικά πεδία. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ανατρέψουμε τις πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ και των ιμπεριαλιστών.

Να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα των καταπιεσμένων ανεξάρτητα από φυλή, φύλο, εθνική καταγωγή, θρησκευτική πεποίθηση. Να βάλουμε φραγμό στον ρατσισμό και τον φασισμό σε όλες τους τις εκφάνσεις. 


Υποσημείωση:
* Ο Ζαλούφλης ψήφισε «παρών» στο σχετικό ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 12/1/21.
Όμως τόσο αυτός όσο και το κόμμα του τοπικά δεν πήρε ποτέ θέση ενάντια στην Επιτροπή Αγώνα και πολύ περισσότερο ενάντια στην συγκέντρωση με τα χαρακτηριστικά που είχε στις 8/2.
Και βέβαια το παρόν δεν σημαίνει ΚΑΤΑ ούτε ΌΧΙ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα