Τι συμβαίνει στην Ορεστιάδα και το τοπικό ΚΚΕ πάει χέρι-χέρι με την ακροδεξιά;

Η Ορεστιάδα ανήκει σε έναν ακριτικό νομό που μαστίζεται εδώ και χρόνια από φτώχεια, ανεργία, εγκατάλειψη από τις κεντρικές υπηρεσίες του κράτους, ένα νομό γενικά αφημένο στη μοίρα του. Πριν λίγους μήνες η κακοκαιρία «Ιανός» άφησε ανοικτές πληγές στους κατοίκους και ιδιαίτερα στους αγρότες της περιοχής, αφού προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές και καταστροφές. Επιπλέον, κάθε ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στους κατοίκους καθώς βρίσκονται μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Και τέλος το μοναδικό μεγάλο λιμάνι της περιοχής, αυτό της Αλεξανδρούπολης, έχει μπει στην λίστα για να παραδοθεί σε ξένους «επενδυτές».

Θα περίμενε κανείς όλα αυτά να προκαλούν την αντίδραση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής.  Όμως δεν έγινε κάτι τέτοιο. 

Αυτό που έγινε είναι ότι φτιάχτηκε «επιτροπή αγώνα», με την συμμετοχή Δήμων, Εμπορικών Συλλόγων, Αγροτικών Συλλόγων, του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας, της Εκκλησίας κτλ για το θέμα της επέκτασης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Προσφύγων του Φυλακίου.

Το νέο ΚΥΤ και οι ακροδεξιές αντιδράσεις

Στις 29 Δεκεμβρίου αναρτήθηκε στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» η πρόθεση της κυβέρνησης για νέα κλειστή δομή. Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη:  

«Η νέα κλειστή δομή θα έχει συνολικό εμβαδό 72 στρέμματα. Οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν το 2021 και θα χρηματοδοτηθούν πλήρως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα περιλαμβάνει σε περιφραγμένο χώρο οικίσκους διαμονής έως 750 ατόμων (συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων θέσεων), χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας, καταστημάτων, χώρους απασχόλησης παιδιών, πλυντηρίων, στεγνωτηρίων και άθλησης. Επίσης γραφεία διοίκησης, πυροσβεστικής υπηρεσίας, μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Θα περιλαμβάνει προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) 750 θέσεων (συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων θέσεων). 

Επιπλέον, η δομή θα έχει περιμετρικά διπλή στρατιωτική περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ και δρόμο πλάτους έξι μέτρων ανάμεσα. Θα έχει εγκατεστημένο σύστημα ηλεκτρονικής και φυσικής ασφάλειας περιμετρικά αλλά και εντός της δομής, με χρήση καμερών, αλγόριθμων ανάλυσης κίνησης και σηματοδότηση συναγερμών σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, προσπάθειας εισόδου μη εχόντων άδεια ή παράνομων ουσιών. Θα έχει εγκατεστημένο σύστημα που εξασφαλίζει την 24/7 λειτουργία ολοκληρωμένου ελέγχου εισόδου/εξόδου των εργαζόμενων και των πιστοποιημένων μελών των ΜΚΟ.

Τέλος, θα περιλαμβάνει υγειονομική υποδομή για παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας και χώρο υγειονομικής απομόνωσης για Covid 19 ή άλλα μεταδιδόμενα νοσήματα.»

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο του Έβρου έχει σήμερα δυναμικότητα φιλοξενίας 282 ατόμων. Στις 31 Δεκεμβρίου 2020 φιλοξενούσε 259 άτομα, εκ των οποίων 58 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Μέσα στις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε ο υπουργός, οι 25 από τους 58 θα μεταφερθούν σε θέσεις φιλοξενίας σε ξενώνες και «ζώνες ασφαλείας» (safe zones). Παράλληλα, λειτουργεί προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) χωρητικότητας 250 ατόμων. 

Συνοπτικά δηλαδή η συσταθείσα «Επιτροπή Αγώνα» αντιδρά ώστε να μην δημιουργηθεί μια νέα κλειστή δομή (με χαρακτηριστικά φυλακής) 1.500 ατόμων.  Και αυτό γιατί είναι στη Θράκη. Και η Θράκη «πρέπει» να εξαιρείται από την κατανομή προσφύγων γιατί είναι «εθνικά ευαίσθητη» περιοχή.

Τι έκανε το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ-ΚΚΕ; 

Και καλά, αυτά να τα λένε τα φασιστοειδή με ή χωρίς γραβάτα  – Χρυσή Αυγή, «Έλληνες για την Πατρίδα» του Κασιδιάρη, ΕΛΑΣΥΝ του Λαγού κοκ. Ή κάποιοι που φώναζαν στη συγκέντρωση που έγινε στην Ορεστιάδα «αλήτες προδότες πολιτικοί» ή «Διώξτε τον πούστη από τον Έβρο», αναφερόμενοι στον Μηταράκη. Ασφαλώς δεν ήταν όλοι οι συγκεντρωμένοι ακροδεξιοί ή φασίστες, ωστόσο συνυπήρχαν ανάμεσα σε απλούς πολίτες φωνάζοντας συνθήματα.

Το θέμα όμως δεν είναι τι έκαναν οι δεξιοί, οι ακροδεξιοί και οι νεοφασίστες παρέα με τους παπάδες και τους στρατιωτικούς. Το θέμα είναι τι δουλειά είχαν μαζί με όλους αυτούς συνδικάτα όπως το Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας και 11 τοπικά σωματεία εργαζομένων; Και μάλιστα σωματεία –όπως αυτά των οικοδόμων– που ελέγχονται από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ που πρόσκειται στο ΚΚΕ.

Είναι δυνατόν συνδικάτα και κόμματα που μιλούν στο όνομα των εργαζομένων και της Αριστεράς να τσουβαλιάζονται με τον εσμό του ρατσισμού και του νεοφασισμού ενάντια σε δυστυχισμένους πρόσφυγες που «τόλμησαν» να διακινδυνεύσουν την ζωή τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην χώρα του «Ξένιου Δία»;

Γράφει στην ανακοίνωσή του το ΕΚ Ορεστιάδας:

«Δεν είμαστε λοιπόν ρατσιστές, δεν λέμε ΟΧΙ στην βοήθεια και στη στήριξη των κατατρεγμένων και ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων, αλλά λέμε:

»Εδώ υπάρχει ένα μέτωπο μάχης με συνθήκες εμπόλεμης κατάστασης. Η πίεση από απέναντι είναι τεράστια και η αιχμή του δόρατος αυτής της πίεσης είναι οι μετανάστες και η γραμμή αυτή πρέπει να ενισχυθεί και να αντέξει…

»Εδώ υπάρχει μείζον εθνικό θέμα. Κύκλοι ορισμένων Αθηνοκεντρικών μέσων και ο κος Υπουργός αναφέρονται σε ελάχιστες ακραίες φωνές. Πρέπει να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν όταν χάνεται Πατρίδα, οι φωνές αντιδράσεις είναι όλες ΑΚΡΑΙΕΣ.»»

Η Τοπική Επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ λέει στην ανακοίνωσή της:

«Ο λαός, ειδικά του Βόρειου Έβρου, έχει βιώσει στο πετσί του τη μετανάστευση και δεν πρέπει να βρίσκουν πάτημα ρατσιστικές φωνές, χρειάζεται να τις απομονώσει γιατί υποσκάπτουν τον αγώνα του, εμποδίζουν τη μαζικότητά του, τον προσανατολισμό του στις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων του. Επίσης, είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης για να συκοφαντήσει τον αγώνα του, να περάσει τελικά την πολιτική της.»

Όλα αυτά απόλυτα σωστά. Όταν όμως πάμε στα αιτήματα βλέπουμε τα εξής:

«Υπάρχουν οι δυνάμεις και πρέπει να βγουν ακόμα πιο μαζικά στο προσκήνιο, να δυναμώσει ο αγώνας για:

Να μη γίνει καμία επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου, να κλείσει η υπάρχουσα δομή, όπως και όλα τα hot spots και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά ούτε ανοιχτά.

Να υπάρξει άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων από τη Θράκη και τα νησιά και μεταφορά τους σε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα.»

Πως διαχωρίζεται το ΚΚΕ από τους υπόλοιπους όταν διατυπώνει τα ίδια αιτήματα και συμμετέχει στις ίδιες επιτροπές και συγκεντρώσεις με ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ακροδεξιά, φασίστες; 

Δεν είναι η πρώτη φορά

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αυτή τη στάση από το ΚΚΕ. Και στην Σάμο είχε γίνει κάτι αντίστοιχο όταν στελέχη του Εργατικού Κέντρου Σάμου προσκείμενα στο ΚΚΕ όχι απλά συμμετείχαν αλλά ήταν ομιλητές σε συγκέντρωση που τον τόνο έδινε η ξενοφοβία και οι ακροδεξιοί του σχήματος «ΣΑΜΟΣ SOS».

Το ΚΚΕ και τα συνδικάτα της περιοχής του Έβρου θα έπρεπε να πρωτοστατούν με πνεύμα ταξικής και διεθνιστικής αλληλεγγύης στον αγώνα για ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων, στην πρώτη περιοχή που συναντούν όταν περνούν τα σύνορα. Να αποποιηθούν την λογική του «εθνικού μετώπου» και να αντιπροτείνουν πολιτικές που ενισχύουν τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες αλλά και με τους Τούρκους εργαζόμενους που υποφέρουν κάτω από την μπότα του Ερντογάν.

Στα περισσότερα από τα μέρη που πήγαν να στηθούν δομές προσφύγων υπήρξαν αντιδράσεις από «αγανακτισμένους» κατοίκους, «ξεσηκωμένους» από τοπικά στελέχη της ΝΔ και της ακροδεξιάς. 

Στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης έφτασαν να κάνουν οργανωμένη επίθεση με μαχαίρια σε δομή ανήλικων προσφύγων τραυματίζοντας 4 παιδιά. Στους Άγιους Θεόδωρους πέταξαν στον δρόμο ανήλικους πρόσφυγες παραμονή της κακοκαιρίας Μήδεια. Η κάθε περιοχή ζητάει να εξαιρεθεί από την αναλογική κατανομή προσφύγων με διάφορα προσχήματα. Το αποτέλεσμα είναι οι πρόσφυγες να ζουν σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες μέσα στο καταχείμωνο.

Τι πρέπει να κάνει η Αριστερά και τα Συνδικάτα

Η Αριστερά και τα συνδικάτα δεν μπορούν να μπουν στο κάδρο των εξαιρέσεων και της λογικής «μακριά από τον τόπο μου και όπου να ’ναι».

Πρέπει να κάνουν υπομονετική εκστρατεία στους κατοίκους που να εξηγεί την ανάγκη του κοινού αγώνα με τους πρόσφυγες ενάντια στις πολιτικές κυβερνήσεων και ιμπεριαλιστών που δημιουργούν την προσφυγιά. Να εξηγήσουν ότι οι νέες δομές δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς καλύπτονται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Επίσης, ότι οι νέες δομές σημαίνουν –εκτός των άλλων– νέες θέσεις εργασίας στις τοπικές κοινωνίες.

Εκεί που πρέπει να υπάρχουν αντιδράσεις είναι όταν οι δομές που πάνε να δημιουργηθούν είναι δομές-φυλακές. Αυτό που πρέπει να διεκδικηθεί είναι η δημιουργία ανοικτών δομών με ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας κοντά στον αστικό ιστό. Με αυτές τις θέσεις πρέπει να αντιπαλέψουμε την ξενοφοβία και τον εθνικισμό, να εμποδίσουμε την ανάπτυξη της Ακροδεξιάς και να δείξουμε ταξική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα