Μαθητικές κινητοποιήσεις: Συνέντευξη με την Αθ. Τελμετίδη από το Μουσικό Παλλήνης

Διαβάστε παρακάτω συνέντευξη της Αθανασίας Τελμετίδη, μαθήτριας της Β’ τάξης στο Μουσικό Λύκειο Παλλήνης, για τις κινητοποιήσεις των μαθητών ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης για την παιδεία. Τη συνέντευξη πήρε η Νατάσσα Αργυράκη.

  • Το τελευταίο διάστημα έγιναν μια σειρά μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα της νέας κυβέρνησης για την παιδεία. Πολλά σχολεία προχώρησαν σε καταλήψεις και έγινε μια μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας αλλά και τοπικές πορείες με αρκετή συμμετοχή. Πως βλέπουν τα πράγματα οι μαθητές;

Οι μαθητές έχουν κινητοποιηθεί περισσότερο από ότι σε προηγούμενη φάση και αυτό είναι πολύ θετικό. Έγιναν καταλήψεις σε πολλά σχολεία και περιοχές της Ελλάδας, ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης για την παιδεία που μεταξύ άλλων εξισώσουν τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ.

Η νέα κυβέρνηση θέλει να κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για μας. Με την εισαγωγή της βάσης του 10 στις πανελλαδικές εξετάσεις, την Τράπεζα Θεμάτων κοκ, μοιάζει άθλος να μπει κανείς στο Πανεπιστήμιο, εκτός βέβαια και αν έχει να πληρώσει! Παράλληλα, η στροφή στην «ενίσχυση της χριστιανικής πίστης» στα σχολεία μας εξοργίζει ακόμα περισσότερο και μας πάει δεκαετίες πίσω.

  • Έγινε κατάληψη και στο σχολείο σου, στο μουσικό Παλλήνης. Πες μας περισσότερα.

Στο δικό μου σχολείο έγινε «κανονική» κατάληψη μετά από πάρα πολλά χρόνια. Οργανώσαμε συνέλευση στην οποία συμμετείχαν οι περισσότεροι μαθητές και μαθήτριες για να συζητήσουμε τα θέματα που μας απασχολούν, το πώς επηρεάζουν τα νέα μέτρα την παιδεία μας και το μέλλον μας, τι μπορούμε να κάνουμε για να εναντιωθούμε σε αυτά, κλπ. Και ήμασταν όλοι πολύ αποφασισμένοι να συμμετέχουμε και να μην το αφήσουμε να περάσει έτσι.

Τα σχολεία που γνωρίζω στην περιοχή της Παλλήνης και της Παιανίας, προχώρησαν σε καταλήψεις χωρίς να καταστραφεί καμιά υποδομή των σχολείων, χωρίς να γίνει κανένας βανδαλισμός, αυτά για τα οποία συνήθως κατηγορούν τους μαθητές ότι κάνουν στις καταλήψεις, υποβαθμίζοντας έτσι τους λόγους για τους οποίους παλεύουμε.

  • Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Μέχρι στιγμής έγιναν δύο μεγάλες πορείες στο κέντρο της Αθήνας, με μεγάλη συμμετοχή μαθητών αλλά και κάποιων καθηγητών. Στην πορεία στις 10 Φλεβάρη μάλιστα η ΕΛΜΕ (Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) κήρυξε δίωρη στάση εργασίας για να συμπαρασταθεί στους μαθητές.

Παρόλα αυτά ήδη πολλές καταλήψεις έχουν σταματήσει, ενώ και σε αυτές που συνεχίζουν δεν υπάρχει συντονισμός. Προκειμένου να μη χαθεί αυτή η μαχητικότητα των προηγούμενων εβδομάδων, πρέπει να υπάρξει συντονισμός μεταξύ σχολείων για επόμενες κινητοποιήσεις αλλά και συντονισμός με τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους συλλόγους γονέων, γιατί αυτός ο αγώνας μας αφορά όλους.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής