Μαθητικές καταλήψεις ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης

Δημοσιεύουμε προκήρυξη από το Μαθητικό Ξεκίνημα για το ζήτημα των επιθέσεων της κυβέρνησης στην εκπαίδευση που έχει προκαλέσει κύμα καταλήψεων σε δεκάδες σχολεία και μοιράζεται αυτές τις μέρες στα σχολεία και στη σημερινή συγκέντρωση στις 12μμ στα Προπύλαια

Ο χορός των καταλήψεων έχει ανοίξει. Εδώ και μια βδομάδα 42 σχολεία στην Αττική, από το Χαϊδάρι, το Αιγάλεω, το Περιστέρι, τη Νέα Ιωνία, το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας στην Αθήνα κ.α. βρίσκονται σε κατάληψη, ενώ οι καταλήψεις έχουν αρχίσει να συντονίζονται μεταξύ τους. 

Τι μας έφερε η νέα κυβέρνηση

Η νέα κυβέρνηση νομοθέτησε υπέρ της εξίσωσης των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με τα ελληνικά πανεπιστήμια. Το να εξισώνεις τα πτυχία ελληνικών πανεπιστημίων με τα πτυχία κολλεγίων που έχουν λιγότερα μαθήματα και αμφίβολη ποιότητα σπουδών (η οποία δεν ελέγχεται ουσιαστικά από πουθενά) οδηγεί στην υποβάθμιση των πτυχίων των πανεπιστημίων.

Την ίδια ώρα, στελέχη της κυβέρνησης επιχειρηματολογούν υπέρ της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα δημόσια πανεπιστήμια στο όνομα της αριστείας. Η βάση του 10 δεν θα ισχύει όμως για τα κολέγια.

Είναι ξεκάθαρο ότι η βάση του 10, μαζί με την αναγνώριση των ιδιωτικών κολλεγίων είναι ένα δώρο για τους κολλεγιάρχες, που θα δουν την πελατεία τους να αυξάνεται, και άλλο ένα πλήγμα στη δημόσια παιδεία. Ταυτόχρονα είναι άλλο ένα «φίλτρο» που θα πετάει τα παιδιά των πιο αδύναμων οικονομικά οικογενειών έξω από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αφού δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα ενός κολλεγίου.

Υποχρηματοδότηση και συντηρητισμός  

Η νέα υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει δώσει από νωρίς το στίγμα της. Αντί να λύσει τα πραγματικά προβλήματα των δημόσιων σχολείων έβαλε μπροστά τις δικές της προτεραιότητες.

Συμβούλεψε τους εκπαιδευτικούς να κάνουν ότι μπορούν για την «ενίσχυση της χριστιανικής θρησκευτικής πίστης» των μαθητών.

Προσκάλεσε σχολεία σε ημερίδα της «Χριστιανικής Αγωγής». Της οργάνωσης που έβαλε στο μετρό αφίσες ενάντια στις αμβλώσεις, με ψευδή στοιχεία και αντιεπιστημονικό περιεχόμενο. Με αυτό τον τρόπο η Υπουργός Παιδείας έδειξε ότι αμφισβητεί το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση που έχει κατακτηθεί νομικά από την δεκαετία του 1980!

Κατήργησε τη θεματική εβδομάδα στα Γυμνάσια, που στόχευε στην ενημέρωση μαθητών και μαθητριών για ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, διατροφής, πρόληψης  εθισμού και εξαρτήσεων, έμφυλων ταυτοτήτων κλπ.

Γιατί καταλήψεις;

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στον Σκάι η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως φάνηκε να μην γνωρίζει καν το ποσοστό του ΑΕΠ που δίνεται για την Παιδεία. Ήταν μόνο μια ένδειξη της αδιαφορίας της κυβέρνησης να δει τα πραγματικά προβλήματα. Την διαρκή υποχρηματοδότηση, τις κακές υποδομές και την έλλειψη επαρκούς θέρμανσης, την έλλειψη εκπαιδευτικών, οι συνεχείς εξετάσεις που στέλνουν τους μαθητές στα φροντιστήρια κ.α.

Την ίδια στιγμή, όλες οι νομοθετικές της πρωτοβουλίες συνιστούν μια ολομέτωπη επίθεση σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς.

Οι καταλήψεις των σχολείων, οι διαμαρτυρίες, ο συντονισμός των μαθητών με τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς και η δημιουργία ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου που θα δώσει μια μάχη με αποφασιστικότητα, σχέδιο και διάρκεια είναι ο μόνος δρόμος που έχουμε για να τους αντιμετωπίσουμε.

Αν συμφωνείς με τα παραπάνω και θέλεις να παλέψεις μαζί μας, έλα σ’ επαφή
fb: Mathitiko Xekinima 
Τηλ.: 6947916994

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής