Κυριάρχησαν οι γραφειοκρατικές δυνάμεις στις εκλογές των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας

Παρακάτω δημοσιεύουμε ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας», συνδικαλιστικής κίνησης στο χώρο των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας.

 

Στις εκλογές του ΣΥΕΤΕ (Σύλλογος Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας), 23-28 Απρίλη, δυστυχώς κυριάρχησαν οι δυνάμεις του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, ως αποτέλεσμα της απογοήτευσης και του κλίματος ήττας που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα ήταν:

ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΟΚ) και ΔΑΚΕ (ΝΔ) εκπροσωπούν το βαθύ κατεστημένο στο ΣΥΕΤΕ, και ενισχήθηκαν λόγω της επικράτησης του φόβου, της έλλειψης ελπίδας και προοπτικής, αλλά και της λογικής της «προσωπικής γνωριμίας» προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα. Η πιο ηττημένη παράταξη των εκλογών ήταν η ΔΑΣ (ΣΥΡΙΖΑ). Η εμμονή στην υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής και η απόπειρα να υιοθετηθούν οι μέθοδοι της γραφειοκρατίας συνέβαλαν σε αυτό. ΕΝΙΑΙΑ (ΚΚΕ) και Πρόταση Προοπτικής (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) διατήρησαν τις δυνάμεις τους. Συσπειρώνουν κάποιο κόσμο που έχει αγανακτήσει με το κατεστημένο στο ΣΥΕΤΕ, αλλά δεν είναι διατεθιμένες να προχωρήσουν με τη λογική της κοινής δράσης και των γειωμένων και συγκεκριμένων προτάσεων αγώνα. Η πρώτη καταγραφή της «Πρωτοβουλίας», με 124 ψήφους, αποτελεί μια καλή βάση προκειμένου να συνεχιστεί η δράση της.

Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θετικό για τις ριζοσπαστικές και προοδευτικές δυνάμεις στο χώρο. Η εικόνα αυτή όμως δεν θα κρατήσει για πάντα. Οι δυνάμεις της γραφειοκρατίας δεν έχουν λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, και αυτό θα αποκαλυφθεί αργά ή γρήγορα. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την αλλαγή του τοπίου, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες!

 

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας»

 

Εκλογές ΣΥΕΤΕ 2018:
Προς ακόμη πιο γραφειοκρατικό Σύλλογο
Απουσίασε η ατζέντα, οι θέσεις και το πρόγραμμα
Η «Πρωτοβουλία» θα συνεχίσει την δυναμική παρέμβασή της

 

Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον ΣΥΕΤΕ μετά την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών, βρίσκει ενισχυμένες τις δύο κυρίαρχες παρατάξεις. Οι οποίες υπηρετούν πιστά την αναπαραγωγή ενός παρωχημένου μοντέλου, με έντονα τα χαρακτηριστικά του κομματικού, γραφειοκρατικού και παραγοντικού συνδικαλισμού. Ενώ ταυτόχρονα, πέτυχαν να ενισχύσουν ποσοστά και έδρες, χωρίς ακριβώς να εξηγούν τις θέσεις τους για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Χωρίς να δεσμεύονται συγκεκριμένα για τις «λύσεις» που πρόκειται να επιδιώξουν. Χωρίς λοιπόν να έχουν ξεκάθαρα μέτωπα απέναντι στις στοχεύσεις της εργοδοσίας και τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, είχαμε εκλογές ΣΥΕΤΕ ερήμην ατζέντας. Είχαμε εκλογές με μειωμένο ενδιαφέρον από την πλευρά των μελών του Συλλόγου, που ωστόσο οδήγησε σε… αυξημένη συμμετοχή σε αυτές. Αντίφαση, που στη δική μας λογική αποδεικνύει το πόσο ισχυρά, τελικά, είναι συνδεδεμένο το κυρίαρχο συνδικαλιστικό μοντέλο, με τις σχέσεις προσωπικής γνωριμίας και εξάρτησης, στις οποίες εξάλλου βασίζεται.

Η αναζήτηση «ατομικών λύσεων» και η συνδικαλιστική εκμετάλλευσή της, δεν είναι καινούριο φρούτο για ένα σωματείο σαν τον ΣΥΕΤΕ. Στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όμως, γίνεται καθοριστικός παράγοντας επιλογής, κάτι που κατά την γνώμη μας αποτυπώθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα. Για ποιους λόγους;

  • Βρισκόμαστε σε μία περίοδο σοβαρής ήττας και υποχώρησης του κινήματος και των αγώνων. Αυτό είναι προϊόν της πλήρους ενσωμάτωσης και υποταγής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, αλλά και της ανεπάρκειας των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Ως αποτέλεσμα, κυριαρχούν η απογοήτευση, η έλλειψη προοπτικής, ο φόβος, η αποστράτευση, η αποδυνάμωση της οποιασδήποτε εναλλακτικής πρότασης, η πειθαρχία στις συστημικές επιλογές. Αυτά τα στοιχεία ενισχύουν τις τάσεις ιδιώτευσης και την αναζήτηση «ατομικών δρόμων».
  • Η γραφειοκρατική λειτουργία του ΣΥΕΤΕ έχει καλλιεργήσει εδώ και χρόνια το παθογενές δίπολο ανάθεσης/εξάρτησης. Φαινόμενο που μπορεί να θιγεί, μόνο όταν παρουσιάζονται κινηματικές εξάρσεις. Στην σημερινή, ωστόσο, «κανονικότητα», και μάλιστα υπό το καθεστώς αβεβαιότητας και ενδεχομένως φόβου για τις εξελίξεις, το μοντέλο αυτό φαίνεται να ενισχύεται.
  • Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τέτοιες παθογένειες, και μάλιστα σε μη ευνοϊκές συνθήκες, είναι με την δημιουργία ενός «ενιαίου μετώπου», με την συνεργασία και την κοινή δράση των αγωνιστικών δυνάμεων. Στο βαθμό που δε γίνεται αυτό, δε διαφαίνεται στα μάτια των συναδέλφων/ισσών κάποιο αντίπαλο δέος απέναντι στις κυρίαρχες δυνάμεις του ΣΥΕΤΕ, κι αυτό τελικά ενισχύει περαιτέρω την κατεστημένη πια ηγεσία του.

Η Πρωτοβουλία συμμετείχε στη μάχη των εκλογών με όσες δυνάμεις διέθετε. Με τα έντυπα, τις ανακοινώσεις, τις περιοδείες και τις παρεμβάσεις μας στην Γενική Συνέλευση, επιχειρήσαμε να ρίξουμε φως στα θέματα, που οι κυρίαρχες παρατάξεις έβαζαν κάτω από το χαλάκι: στα πραγματικά προβλήματα, την εργασιακή καθημερινότητα, τις μελλοντικές προκλήσεις για τους εργαζόμενους στον κλάδο των τραπεζών.

Λάβαμε 124 ψήφους και 2,4%, ποσοστό που δεν μας δίνει την δυνατότητα να εκπροσωπηθούμε στο νέο Δ.Σ του ΣΥΕΤΕ. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι η καταγραφή αυτή αποτελεί μια σημαντική βάση και παρακαταθήκη, προκειμένου να συνεχίσουμε και να αναπτύξουμε τη δράση μας πιο αποφασιστικά την προσεχή περίοδο, σε επίπεδο ΣΥΕΤΕ, όσο και στην ΟΤΟΕ. Για το λόγο αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους και όλες για την στήριξη. Δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε παρόντες και παρούσες στις μικρές και μεγάλες συνδικαλιστικές μάχες επενδύοντας στη συλλογικότητα και επιμένοντας στον αγωνιστικό, δημοκρατικό και γειωμένο συνδικαλισμό.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
998ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,114ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα