Κάτω τα χέρια από τη νεολαία! Κάτω τα χέρια από το άσυλο!

Ανακοίνωση του Μαθητικού-Φοιτητικού Ξεκινήματος

Λίγες μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου ξυπνούν μαύρες μνήμες, με τα ΜΑΤ να εισβάλλουν μέσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και να εγκλωβίζουν 200 άτομα που διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο της σχολής. Αυτή ήταν μία απόφαση που πήρε η Σύγκλητος για όλη την εβδομάδα (από 11 έως 17 Νοεμβρίου), αδιαφορώντας για τη Γενική Συνέλευση που είχε καλεστεί από τους φοιτητές αλλά και για τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Αφορμή για την απόφαση της Συγκλήτου ήταν η έφοδος που έκανε η αστυνομία την προηγούμενη μέρα (Κυριακή 10/11) προκειμένου να εντοπίσει «γιάφκα αναρχικών» κατά τα λεγόμενα της. Στην έφοδο αυτή, αστυνομικοί έλεγχαν φοιτητές που βρίσκονταν στο χώρο του Πανεπιστημίου ζητώντας τα στοιχεία τους και έκαναν έλεγχο σε κάθε στέκι της σχολής. Κάποια από τα ευρήματα της αστυνομίας («κράνη, γάντια, κουκούλες full face»)  χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσουν την καταπάτηση του ασύλου και να εντείνουν το αφήγημα περί βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί από την αρχή της εκλογής της, εξισώνοντας το φοιτητικό κίνημα με τα «μπάχαλα».

Όταν φοιτητές, τη Δευτέρα 11/11, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της ΑΣΟΕΕ και έσπασαν το λουκέτο για να μπουν στη σχολή, τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο ίδρυμα προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον πέντε ατόμων και πνίγοντας τον κόσμο στα δακρυγόνα, ενώ δεν άφηναν κανέναν να αποχωρήσει. Οι φοιτητές κατήγγειλαν πως η αστυνομία δεν επέτρεψε ούτε σε άτομα με ιατρικό πρόβλημα να αποχωρήσουν από το κτίριο και η κατάσταση ήταν αποπνικτική από τα χημικά.

Τελικά λίγο πριν τις 15.00 και ενώ είχε καλεστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Πανεπιστήμιο, οι περίπου 300 φοιτητές, αποχώρησαν και με πορεία, συντεταγμένα έφτασαν στο Πολυτεχνείο καλώντας σε Συντονιστικό και πορεία το ίδιο απόγευμα, η οποία είχε καλή συμμετοχή και μεγάλη αποφασιστικότητα.

Τα συστημικά ΜΜΕ βέβαια είχαν στρώσει από καιρό το έδαφος για την κατάργηση του ασύλου και τις επεμβάσεις της αστυνομίας στις σχολές, προβάλλοντας το «κλίμα ανομίας» που κυριαρχεί δήθεν μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις και το εμπόριο ναρκωτικών το οποίο συμβαίνει σε χώρους γύρω από κάποια πανεπιστήμια του κέντρου της Αθήνας.

Η εισβολή των ΜΑΤ σε πανεπιστημιακούς χώρους δεν έχει φυσικά στόχο να χτυπήσει το εμπόριο ναρκωτικών, το οποίο εξάλλου λαμβάνει χώρα σε πολλούς χώρους και περιοχές της Αθήνας που δεν καλυπτόταν από το άσυλο, (συμπεριλαμβανομένου και όλων των δρόμων γύρω από το ΑΤ Ομόνοιας) ούτε να προλάβει τα «μπάχαλα» όπως πρόβαλε, στην περίπτωση της ΑΣΟΕΕ η κυβέρνηση. Έχει ως στόχο να τρομοκρατήσει τους φοιτητές και το φοιτητικό κίνημα, το οποίο πάντα έδινε σκληρές μάχες ενάντια στα σχέδια της ΝΔ για τα πανεπιστήμια και να ταυτίσει όσους φοιτητές υπερασπίζονται το άσυλο και τους φοιτητικούς αγώνες με τα «μπάχαλα» αλλά στο μυαλό μιας μερίδας κόσμου ακόμα και με το εμπόριο ναρκωτικών.

Δεν είναι μόνο στα πανεπιστήμιο που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί σκληρή καταστολή για να τρομοκρατήσει τη νεολαία. Η στρατιωτική τύπου επέμβαση σε κλαμπ στο Γκάζι και ο εξευτελισμός των παρευρισκόμενων (για να εντοπίσουν τελικά ελάχιστα  γραμμάρια ναρκωτικών), οι εκκενώσεις καταλήψεων, οι σεξιστικές και φασιστικές επιθέσεις σε κατοίκους των Εξαρχείων με τα ΜΑΤ να ουρλιάζουν «έχουμε χούντα», ακόμα και η επέμβαση της ΟΠΚΕ σε προβολές της ταινίας Τζόκερ, δείχνουν τη συνολική στάση της ΝΔ απέναντι στη νεολαία. Και δεν έχει άδικο η ΝΔ να φοβάται τη νεολαία. Σε ολόκληρο τον κόσμο, από το Χονγκ Κονγκ μέχρι τη Χιλή και από το κίνημα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας μέχρι τις κινητοποιήσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή, η νεολαία έχει αρχίσει να βάζει το στίγμα της και να εγκαινιάζει μια νέα εποχή. Εξαπολύοντας σκληρή καταστολή η ΝΔ προσπαθεί να προλάβει την ανάπτυξη αντίστοιχων κινημάτων στην Ελλάδα.

Εμείς θα υπερασπιστούμε και το άσυλο και το δημόσιο πανεπιστήμιο!

Εμείς θα απαντήσουμε στο κύμα καταστολής!

Τη Δευτέρα 11/11 πραγματοποιήθηκαν μαζικές πορείες και διαμαρτυρίες ενάντια στη βία της αστυνομίας και την κατάργηση του ασύλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ στη συνέχεια οι φοιτητικοί σύλλογοι κάλεσαν Γενικές Συνελεύσεις.

Η συμμετοχή όλων μας στις συνελεύσεις είναι πολύ σημαντική. Για να ανακοπεί η επίθεση της κυβέρνησης στην δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση (κατάργηση ασύλου, εξίσωση ιδιωτικών κολεγίων με τα ΑΕΙ, ιδιωτικοποίηση μεγάλων κομματιών των ΑΕΙ κ.α.) και να σταματήσουν τα όλο και συχνότερα κρούσματα άγριας καταστολής πρέπει να κινητοποιηθούμε μαζικά.

Την ίδια στιγμή χρειάζεται ενότητα ανάμεσα στις αριστερές παρατάξεις που βρίσκονται στην προμετωπίδα του αγώνα. Τα χωριστά συντονιστικά και τα πλακώματα για δευτερεύοντα ή άνευ ουσίας ζητήματα ενδεχομένως να συσπειρώνουν τα μέλη από κάποιο περίγυρο των παρατάξεων, αλλά απομακρύνουν και αποξενώνουν την πλειοψηφία των φοιτητών από τους συλλόγους, τις γενικές συνελεύσεις και τον αγώνα.

Η δημοκρατική οργάνωση του αγώνα και ο πανελλαδικός συντονισμός είναι δυο ακόμα απαραίτητα στοιχεία για την μαζικοποίηση του κινήματος και για να δοθεί η μάχη με αξιώσεις νίκης. Γι’ αυτό χρειάζεται οι συνελεύσεις να εκλέγουν αντιπροσώπους, οι οποίοι θα είναι βέβαια υπόλογοι στις συνελεύσεις και ανά πάσα στιγμή ανακλητοί. Μια συνέλευση αντιπροσώπων μπορεί να συντονίζει πιο δημοκρατικά και αποτελεσματικά των αγώνα από συντονιστικά όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται στη βάση του αριθμού των φοιτητών που κατάφερε την συγκεκριμένη μέρα να κινητοποιήσει η μία ή άλλη παράταξη.  

Ένας μαζικός και δημοκρατικά οργανωμένος φοιτητικός αγώνας θα μπορούσε να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει και άλλα κομμάτια του εκπαιδευτικού κινήματος αλλά και της νεολαίας συνολικά και να ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης για την παιδεία και τη νεολαία συνολικά. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
986ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα